9 Ιανουαρίου Μνήμη του Αγίου Μαρκελλίνου, Επισκόπου

9 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΜΑΡΚΕΛΛΙΝΟΥ, ΕΠΙΣΚΟΠΟΥ

Ο Άγιος Μαρκελλίνος ήταν επίσκοπος της Ανκόνα στην Ιταλία. Πρόκειται για τον πρώτο επίσκοπο της πόλης του οποίου το όνομα είναι ιστορικά τεκμηριωμένο. Για αυτόν κάνει αναφορά ο άγιος Γρηγόριος ο Μέγας στους «Διαλόγους» του χωρίς όμως να διευκρινίζει τη χρονική περίοδο της θητείας του, η οποία σύμφωνα με την τοπική παράδοση κάλυπτε μια περίοδο του δευτέρου μισού του 5ου αιώνα.

Ο Μαρκελλίνος ξεχωρίζει για τα θαυματουργικά σημεία ακόμα όταν ήταν εν ζωή. Το περισσότερο γνωστό θαύμα είναι η σωτηρία της πόλεως από μια καταστρεπτική πυρκαγιά. Ο άγιος επίσκοπος, που υπέφερε από ποδάγρα, ζήτησε να τον οδηγήσουν στο μέτωπο της φωτιάς που ήδη κατέκαιγε μέρος της πόλης. Μόλις προσέγγισε τις φλόγες θαυματουργικά εξασθένησαν και έσβησαν. Σύμφωνα, επίσης με αυτή την παράδοση κράταγε στα χέρια του έναν τόμο ο οποίος έχει διασωθεί μέχρι σήμερα και θεωρείται σημαντικό λείψανο αυτού του γεγονότος. Τα φύλλα από περγαμηνή, πράγματι, στο περίγραμμά τους παρουσιάζουν σημάδια καψίματος. Πρόκειται για ένα κώδικα που περιέχει μεταξύ άλλων αποσπάσματα από τα Συνοπτικά Ευαγγέλια και άλλα Λειτουργικά κείμενα και είναι γνωστός με την ονομασία Κώδικας του Ευαγγελιαρίου της Ανκόνα.

Τα Ιερά Λείψανα του αγίου Μαρκελλίνου φυλάσσονται στην κρύπτη του Καθεδρικού Ναού του Αγίου Κυριάκου της Ανκόνα δίπλα στα λείψανα άλλων αγίων προστατών της πόλεως.

πγπ

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

  ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ 3ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 27 Ιανουαρίου 2023                                       Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

Πρόγραμμα Ενοριών

   Οικισμός Ενορία 28–29 Ιανουαρίου 2023 Αγάπη Αγίου Αγαπητού – Αετοφωλιά Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου – Άνδρος Καθεδρικού Ναού Αγίου Ανδρέα – Βωλάξ Γεννήσεως της Θεοτόκου  Κυριακή 09.30

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου