8 Μαρτίου – Ημέρα της Γυναίκας

 

ΛΙΓΕΣ ΕΠΙΚΑΙΡΕΣ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΕΙ

«ΝΑ ΦΡΟΝΤΙΖΕΙ» ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΑΜΘΡΩΠΟΥΣ: ΤΗ ΜΗΤΕΡΑ ΤΕΡΕΖΑ

 

Στις περισσότερες σοβαρές παρουσιάσεις γυναικών που σημάδεψαν την εποχή μας (πιο πρόσφατη το βιβλίο της Chiara Pasqualetti Johnson, που μοιράστηκε με την ΕΦΣΥΝ της 4-6/3/22 ) η Μητέρα Τερέζα, η ταπεινή ιδρύτρια των Ιεραποστόλων της Αγάπης, μια απλή καθολική μοναχή, αλβανικής καταγωγής από τα Σκόπια, είναι ανάμεσά σε αυτές. Και δικαίως! Ας μας επιτραπεί να αναφέρουμε ότι είναι η μόνη γυναίκα που παραμένει τόσο «ζωντανή» και μετά το θάνατό της, χάρη στο έργο 6000 περίπου αφιερωμένων ατόμων (κυρίως γυναικών, αλλά και ανδρών) που εμπνεόμενα από τη ζωή και το έργο της, συνεχίζουν να προσφέρουν αγάπη και θαλπωρή σε πολλά εκατομμύρια ανθρώπους, σε πάνω από 130 Χώρες.

Η Μητέρα Τερέζα όταν έγινε το πυρηνικό δυστύχημα στο Τσερνομπίλ, είχε το θάρρος και το ηθικό ανάστημα να ζητήσει από την ηγεσία της Σοβιετικής Ένωσης, να προσφέρει κοινωνικό έργο για τους κατοίκους της περιοχής και να λάβει τη σχετική άδεια. Τότε ξεκίνησε η παρουσία των μοναζουσών της στην Ουκρανία, που συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Για το έργο της βραβεύτηκε με το Χρυσό Μετάλλιο Ειρήνης της Σοβιετικής Ένωσης. Το 1985 είχε λάβει το Μετάλλιο της Ελευθερίας από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ρ. Ρήγκαν. Πιθανώς το μοναδικό πρόσωπο που είχε τέτοια αναγνώριση από όλες τις πλευρές.

Σήμερα οι Ιεραπόστολοι τη Αγάπης έχουν παρουσία και στη Ρωσία, Λευκορωσία, Αρμενία, Αζερμπαϊτζάν, Γεωργία, Λεττονία, Λιθουανία και Εσθονία.

Σημειώνεται ότι οι δύο Ινδές «Ιεραπόστολοι της Αγάπης» που ζουν χρόνια στο Κίεβο, η αδελφή Rosela Nuthangi και η αδελφή Ann Fridu, παρά την πρόταση της Γενικής Ηγουμένης, αρνήθηκαν να εγκαταλείψουν την πόλη και τους ανθρώπους που εξυπηρετούν.

Στην επίσημη ιστοσελίδα του Τάγματος MotherTeresa.org έχει αναρτηθεί η επιστολή της, προς τους Προέδρους ΗΠΑ και Ιράκ, παραμονές του Πολέμου στον Περσικό Κόλπο τον (Ιανουάριος 1991), στην οποία περιγράφεται ο τρόπος σκέψης της: «Είναι πιθανό, σύντομα, να υπάρχουν νικητές και ηττημένοι σε αυτό τον πόλεμο, που όλοι βλέπουμε με φόβο, αλλά τίποτα και ποτέ δε θα δικαιολογήσει τον πόνο, τα βάσανα και τις απώλειες που θα προκληθούν από τα όπλα σας. Απευθύνομαι σε Σας στο όνομα του Θεού, που όλοι αγαπάμε και είναι Ένας, για να παρακαλέσω για τους αθώους, τους φτωχούς και όσοι γίνουν φτωχοί εξαιτίας του πολέμου. Πολλοί θα υποφέρουν γιατί δε μπορούν να διαφύγουν. Σας εκλιπαρώ γονατιστή γι` αυτούς! Θα υποφέρουν και αυτό που θα συμβεί θα είναι ευθύνη Σας επειδή δεν κάνετε όσα μπορείτε, με την εξουσία που έχετε, να τους προστατεύετε και να τους αγαπάτε». 

Πληροφόρηση και φωτογραφίες από Asia News.it 

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΕΒΑΝΤΗΣ

Μέλος Συνοδικής Επιτροπής ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Βασίλισσα του Ουρανού, 21 Απριλίου 2024

ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΤΟΥ ΟΥΡΑΝΟΥ Πλατεία Αγίου ΠέτρουΔ’ Κυριακή του Πάσχα, 21 Απριλίου 2024   Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές, καλημέρα! Αυτή η Κυριακή είναι αφιερωμένη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΔΕΥΤΕΡΑ  ΤΗΣ 5ης  ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΤΕΣΣΡΑΚΟΣΤΗΣ 22 Απριλίου 2024    Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.  Αμήν Επικαλούμαι το 

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου