8 Ιανουαρίου Μνήμη του Αγίου Λαυρεντίου Giustiniani

8 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΛΑΥΡΕΝΤΙΟΥ GIUSTINIANI

 

 

Μέλος της γνωστής επιφανούς οικογένειας Giustiniani ο Λαυρέντιος απαρνήθηκε τους τίτλους, τη χλιδή των παλατιών και τον πλούτο της οικογένειάς του και επιδόθηκε στον ασκητικό βίο.

Γεννήθηκε στη Βενετία την 1η Ιουλίου 1380 και ήταν γιός του Βερνάρδου Giustiniani και της Κουερίνα Querini.

Το 1404 χειροτονήθηκε διάκονος και κατόπιν προτροπής του επίσης ιερέα θείου του, μαζί με άλλους ιερείς, αποσύρεται στο νησί του Αγίου Γεωργίου στη λιμνοθάλασσα της Βενετίας και ιδρύει την μοναχική κοινότητα των Κανονικών του Αγίου Γεωργίου, υιοθετώντας τον κανονισμό του Αγίου Αυγουστίνου. Το 1407 χειροτονήθηκε ιερέας και γίνεται ηγούμενος της μονής.

Παράλληλα με το λιτό και ασκητικό βίο συνέγραψε αρκετά θεολογικά κείμενα προσφέροντας στους αναγνώστες του έναν οδηγό προσωπικής εσωτερικής μεταρρύθμισης και ωρίμανσης της πίστεως.

Το 1433 ο Πάπας Ευγένιος ο 4ος, γνωρίζοντας καλά τις ικανότητες και τις αρετές του, τον ονομάζει επίσκοπο Καστέλλου. Ο Λαυρέντιος προσπαθεί με κάθε τρόπο να αποφύγει την εκλογή αλλά τελικά υπακούει.

Το 1451 ο Πάπας Νικολός ο 5ος μεταφέρει την πατριαρχική έδρα από το Grado στη Βενετία θέτοντας τον Λαυρέντιο ποιμένα της πρωτεύουσας της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας. Έτσι ο Λαυρέντιος θα μείνει στην ιστορία ως ο πρώτος Πατριάρχης της Βενετίας. Από τη νέα του θέση, χάρη στην ταπεινοφροσύνη και την αγιότητά του, κατόρθωσε να θεραπεύσει τη ρήξη ανάμεσα στην Εκκλησία και την πολιτική εξουσία.

Πέθανε στις 8 Ιανουαρίου 1456 και αγιοποιήθηκε το 1690 από τον Πάπα Αλέξανδρο τον 8ο.

πγπ

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Πρόγραμμα Θείων Λειτουργιών 1-2 Απριλίου 2023

Οικισμός Ενορία 1–2 Απριλίου 2023 Αγάπη Αγίου Αγαπητού – Αετοφωλιά Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου Σάββατο 19.30 Άνδρος Καθεδρικού Ναού Αγίου Ανδρέα – Βωλάξ Γεννήσεως της Θεοτόκου 

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου