79ο Φεστιβάλ Βενετίας: ταινία για τον Padre Pio και ντοκιμαντέρ για τα Ιεραποστολικά ταξίδια

 

Το αρχαιότερο κινηματογραφικό Φεστιβάλ διεξάγεται το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου κάθε έτους. Αυτή τη χρονιά παρουσιάστηκαν δύο ταινίες – αναφορά σε δύο καθολικές προσωπικότητες: τον Άγιο Πίο της Πιετρελτσίνα και τον Πάπα Φραγκίσκο αντίστοιχα.

Η ιταλογερμανική βιογραφική ταινία «Padre Pio», για τον κατά κόσμο Francesco Forgione (1887 – 1968), φραγκισκανό καπουτσίνο ιερομόναχο, ο οποίος έγινε γνωστός για το μυστικισμό του, τα στίγματα στο σώμα του και τη φιλανθρωπική του δράση, με αποτέλεσμα να ανακηρυχθεί Άγιος της Εκκλησίας μας και να παραμένει πολύ δημοφιλής μεταξύ των πιστών είναι σκηνοθεσίας Αμπελ Φερράρα.

Πρόκειται για 71χρονο αμερικανό σκηνοθέτη, γνωστό για τις προκλητικές και αμφιλεγόμενες ταινίες του, ο οποίος όμως ένιωσε να έλκεται από το έργο του Αγίου και αποφάσισε να κινηματογραφήσει τη ζωή του

Ο ηθοποιός Γουίλιαμ Νταφόε του πρότεινε έναν επίσης αμφιλεγόμενο (λόγω προβλημάτων διαχείρισης θυμού) ηθοποιό, για να ενσαρκώσει τον Άγιο : τον 36χρονο αμερικανό Shia LaBeouf, με ιταλοϊρλανδικές ρίζες, γνωστό από τη συμμετοχή του στη σειρά ταινιών«Transformers» κα ι τον τελευταίο «Ιντιάνα Τζόουνς». Ο σκηνοθέτης πράγματι τον βρήκε κατάλληλο για το ρόλο και ο   La Beouf μπήκε με ζήλο στην ταινία, που γυρίστηκε αρχές 2022 στην Ιταλία: για τις ανάγκες του ρόλου έζησε, σε μοναστήρι Καπουτσίνων και κοιμήθηκε σε κρεβάτι που είχε κοιμηθεί ο Padre Pio. Πριν ξεκινήσουν τα γυρίσματα της ταινίας, δήλωσε ότι ένιωσε θρησκευτική μεταστροφή και ασπάσθηκε τον καθολικισμό. Μάλιστα αρνήθηκε να χρησιμοποιήσει «ιταλική προφορά» στη ταινία, όπως του ζήτησε ο σκηνοθέτης, αντιλέγοντας ότι η θρησκευτική έλξη που αισθάνεται δεν του επιτρέπει «να προσποιείται».

Σε κάθε περίπτωση φαίνεται ότι είναι μια ενδιαφέρουσα ταινία!

Το 1 ½ ώρας ντοκιμαντέρ « In Viaggio» είναι δημιουργία του 58χρονου ιταλοαμερικανού σκηνοθέτη Τζιανφράνκο Ρόσι. Έργα του έχουν βραβευθεί στα Φεστιβάλ Βενετίας, Καννών και Βερολίνου. Το ντοκιμαντέρ «Fuocommare», για την κατάσταση των προσφύγων στη νήσο Λαμπεντούζα, βραβεύτηκε το 2016 στο Βερολίνο. Ήταν η αφορμή να τον προσκαλέσει ο Πάπας Φραγκίσκος για να γνωριστούν. Ο Ρόσι συζητώντας με τον Ποντίφικα  σκέφτηκε ότι η δράση και τα ταξίδια του Πάπα είναι «ένας χάρτης της ανθρώπινης κατάστασης» που παρουσιάζει ενδιαφέρον. Ζήτησε πρόσβαση στο αρχείο των 37 ταξιδιών σε 59 Χώρες του Φραγκίσκου (προ πανδημίας). Του δόθηκε υλικό διάρκειας 800 ωρών! Ο μοντέρ του Φαμπρίτσιο Φεντερίκο κατάφερε να το περιορίσει σε 200 ώρες και πάνω σε αυτό εργάστηκε ο σκηνοθέτης, εστιάζοντας σε ομιλίες του Πάπα σε χώρες όπως το Μεξικό, η Χιλή, οι Φιλιππίνες και οι ΗΠΑ και παρουσιάζοντας δυσκολίες και παράδοξα, όπως την αρχική αδυναμία του Ποντίφικα να καταλάβει το εύρος της κρίσης στην Εκκλησία της Χιλής ή την ανάγκη να συνοδεύεται από μαχητικά αεροσκάφη στο ταξίδι προς ΗΠΑ…

Πρόκειται για ανεξάρτητη παραγωγή και όχι για παραγγελία ή παραγωγή του Βατικανού και αυτό δίνει ακόμα μεγαλύτερη αξιοπιστία στο έργο, του Ρόσι, που θεωρείται έγκυρος και αμερόληπτος.

 

Πληροφορίες Wiklpedia, El Pais.

 

 

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΕΒΑΝΤΗΣ

Μέλος Συνοδικής Επιτροπής ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Μ. Πέμπτη – του Μυστικού Δείπνου του Κυρίου

ΙΕΡΟ ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ ΤΡΙΗΜΕΡΟ ΤΟΥ ΜΥΣΤΙΚΟΥ ΔΕΙΠΝΟΥ Εσπερινή Λειτουργία ΠΡΩΤΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ Οι εντολές για το πασχαλινό δείπνο. Ανάγνωσμα από το βιβλίο της Εξόδου  (12,1-8.11-14) Τις ημέρες εκείνες,