Ο.Η.Ε.: Πάνω από 700 εκατομμύρια άτομα σε ακραίες συνθήκες φτώχειας
Σήμερα είναι η Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη της φτώχειας. Μειώνονται τα άτομα που έχουν ανάγκη, αλλά ο Γενικός Γραμματέας του Ο.Η.Ε. Guterres υπενθυμίζει ότι υπάρχουν ακόμη πολλά που πρέπει να γίνουν για πάνω από 700 εκατομμύρια φτωχών ανθρώπων που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις βασικές ανάγκες τους.
«Η συνάντηση με τους πιο απομακρυσμένους για την οικοδόμηση ενός κόσμου εξολοκλήρου φτιαγμένου με σεβασμό προς τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια», αποτελεί το θέμα που επιλέχθηκε για την 25η Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη της φτώχειας, η οποία αναγνωρίστηκε επίσημα από τα Ηνωμένα Έθνη το 1992 και καθιερώθηκε από τον πατέρα Joseph Wresinski στις 17 Οκτωβρίου του 1987, ημέρα κατά την οποία ο γάλλος πρεσβύτερος, από το Τροκαντερό του Παρισιού, έκανε έκκληση για δράση κατά της φτώχειας.
Φτώχεια και ανθρώπινα δικαιώματα
Το 2018 είναι η 70η επέτειος από την ανακήρυξη της Παγκόσμιας Διακήρυξης για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Ο.Η.Ε. θυμίζει πράγματι «τη θεμελιώδη σύνδεση μεταξύ της ακραίας φτώχειας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ότι οι άνθρωποι που ζουν σε συνθήκες φτώχειας πλήττονται δυσανάλογα από πολλές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».
Οι φτωχοί μειώνονται χάρη στη συνεργασία
Στο μήνυμα που δημοσιεύθηκε γι αυτή την ημέρα, ο Γενικός Γραμματέας του Ο.Η.Ε., António Guterres, υπενθύμισε ότι αυτά τα 25 χρόνια «σχεδόν ένα δισεκατομμύριο άτομα έχουν ξεφύγει από την φτώχεια, χάρη στην πολιτική ηγεσία συμπεριλαμβανομένης της οικονομικής ανάπτυξης και της διεθνούς ανάπτυξης».
Τα τελευταία διαθέσιμα δεδομένα, που χρονολογούνται από το 2015, δείχνουν ότι το 10% του παγκόσμιου πληθυσμού ζει σε ακραία φτώχεια. Είναι το χαμηλότερο ποσοστό που έχει καταγραφεί και έχει μειωθεί κατά μια εκατοστιαία μονάδα σε σύγκριση με το 2013. Ο όρος «ακραία φτώχεια» χρησιμοποιείται για άτομα που ζουν με λιγότερο από 1,90 δολάρια την ημέρα: αυτά ήταν 736 εκατομμύρια το 2015, δηλαδή 68 εκατομμύρια λιγότερα σε σχέση με δύο χρόνια νωρίτερα.
Πάνω από 700 εκατομμύρια άτομα εξακολουθούν να βρίσκονται σε κατάσταση ακραίας φτώχειας
Παρόλα αυτά, πολλά πρέπει να γίνουν ακόμη για να υπάρξει ανάπτυξη και ευημερία σε όλες τις περιοχές του παγκόσμιου πληθυσμού. «Πάνω από 700 εκατομμύρια άτομα αδυνατούν να καλύψουν τις βασικές καθημερινές ανάγκες τους – πρόσθεσε ο νούμερο ένα του Palazo di Vetro-. Πολλοί ζουν σε καταστάσεις συγκρούσεων και κρίσης, άλλοι αντιμετωπίζουν εμπόδια στην πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη, στην εκπαίδευση και στις ευκαιρίες απασχόλησης, εμποδίζοντάς τους να επωφεληθούν από την ευρύτερη οικονομική ανάπτυξη. Αλλά και οι γυναίκες επηρεάζονται με δυσανάλογο τρόπο».
Γι αυτό το λόγο, η εξάλειψη της φτώχειας σε όλες τις μορφές της και διαστάσεις της, όπως κατοχυρώνεται από τον 1ο στόχο της Ατζέντας για την βιώσιμη ανάπτυξη του 2030, παραμένει μια από τις κυριότερες παγκόσμιες προσκλήσεις και μια από τις κύριες προτεραιότητες των Ηνωμένων Εθνών.
Οικοδομούμε μια δίκαιη παγκοσμιοποίηση
Ο Guterres επέδειξε ορισμένες γραμμές δράσης για την καταπολέμηση της φτώχειας: να ακούσουμε τα εκατομμύρια των ανθρώπων που ζουν σε συνθήκες φτώχειας και δυστυχίας σε ολόκληρο τον κόσμο, να αντιμετωπίσουμε τις δομές τις εξουσίας που εμποδίζουν την ένταξή τους στην κοινωνία, να οικοδομήσουμε μια δίκαιη παγκοσμιοποίηση που θα δημιουργήσει ευκαιρίες για όλους και θα εξασφαλίσει ότι η ταχεία τεχνολογική ανάπτυξη θα τονώσει τις προσπάθειες για την εξάλειψη της φτώχειας.
Η εκδήλωση της ADT στη Ρώμη
Πολλές οι εκδηλώσεις που διοργανώθηκαν σήμερα από ανθρωπιστικές οργανώσεις σε ολόκληρο τον κόσμο. Η ένωση ADT– Quatro Mondo, η οποία ιδρύθηκε το 1957 στα προάστια του Παρισιού από τον πατέρα Joseph Wresinski, διοργανώνει μια εκδήλωση στο χώρο της εκκλησίας του αγίου Ιωάννη στο Λατερανό στη Ρώμη, στις 18:00 η ώρα, με μαρτυρίες ατόμων που έχουν βιώσει την εμπειρία της φτώχειας.
Calvaruso: να συμπεριλάβουμε τους φτωχούς σε αναπτυξιακές πολιτικές
Ο Claudio Calvaruso, πρόεδρος του ιταλικού τμήματος της ADT, εξήγησε στο Vatican News ότι το πνεύμα αυτής της πρωτοβουλίας είναι να ακουστούν οι φτωχοί «για να μπορέσουν να εκφράσουν την ταλαιπωρία και τα προβλήματά τους, ενώ οι θεσμοί θα πρέπει να ακούσουν αυτές τις μαρτυρίες και στη συνέχεια να πουν αυτό που έχουν κάνει, που έχουν δεσμευτεί να πράξουν για να βοηθήσουν τα άτομα που βρίσκονται σε κατάσταση δυστυχίας».
Όσον αφορά στις προοπτικές της καταπολέμησης της φτώχειας, ο πρόεδρος Calvaruso είπε ότι «το πρόβλημα βρίσκεται αντιμέτωπο με μια κρίσιμη συγκυρία, η οποία είναι αυτή της λήψης μιας απόφασης – ως πολιτικοί και ως κυβερνήσεις – αν η φτώχεια πρέπει να αντιμετωπιστεί με υποστηρικτικό τρόπο ή διαμέσου της αξιοπρέπειας των φτωχών, δηλαδή αφήνοντας τους φτωχούς να εμπλακούν, βοηθώντας τους να συμμετάσχουν, μαζί με ολόκληρη την κοινότητα, στην οικοδόμηση μιας νέας κοινωνίας».
Μετάφραση:: ρφ