7 Νοεμβρίου μνήμη του Αγίου Προσδόκιμου, επισκόπου

Πρόκειται για τον πρώτο επίσκοπο της Παδούης και για πολλούς τον πρώτο ιεραπόστολο της βενετικής περιφέρειας. Η αγιογραφία τον απεικονίζει να κρατά στο χέρι του μια κανάτα υπογραμμίζοντας το μεγάλο βαπτιστικό έργο που επιτέλεσε. Αμέσως μετά τη χειροτονία του, που έλαβε από τον ίδιο τον Απόστολο Πέτρο, στάλθηκε σε εκείνη την περιοχή για να κηρύξει την καλή του Χριστού Αγγελία.

Σύμφωνα με τη παράδοση μετά το θάνατό του χτίστηκε έξω από τα τείχη της Παδούης μια εκκλησία προς τιμήν του. Πρόκειται για την σημερινή Βασιλική της Αγίας Ιουστίνας. Τα μονοπάτια της ζωής των δύο αυτών αγίων κάποια στιγμή συναντήθηκαν αφού ο Προσδόκιμος βάπτισε την Ιουστίνα η οποία πέθανε μαρτυρικά στους διωγμούς του Νέρωνα, σε αντίθεση με τον επίσκοπο που, άγνωστο το γιατί, πέθανε από φυσικά αίτια γλιτώνοντας τα βάσανα του μαρτυρίου.

πγπ

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Γενική ακρόαση του Πάπα Φραγκίσκου, 29 Νοεμβρίου 2023

ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΓΕΝΙΚΗ ΑΚΡΟΑΣΗ                                                                           Αίθουσα Παύλος Στ’ Τετάρτη, 29 Νοεμβρίου 2023     Κατήχηση. Το πάθος για τον ευαγγελισμό: ο αποστολικός ζήλος του πιστού.

ΦΡΑΣΕΙΣ_ΚΑΙ_ΙΔΕΕΣ_ΓΙΑ_ΜΕΛΕΤΗ.jpg

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΕΟΡΤΗ ΑΓΙΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2023               Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου