8 ΜΑΪΟΥ μνήμη του Αγίου Ακακίου

Ο Άγιος Ακάκιος πέθανε μαρτυρικά γύρω στο 304. Ήταν από την Καππαδοκία, εκατόνταρχος του ρωμαϊκού στρατού. Κατά τη διάρκεια του διωγμού του Διοκλητιανού δόθηκε εντολή σε όλους τους στρατιώτες να θυσιάσουν στις παγανιστικές θεότητες. Ο Ακάκιος αρνήθηκε, κατηγορήθηκε ότι ήταν χριστιανός και οδηγήθηκε στο Βυζάντιο. Εκεί φυλακίστηκε και υπέφερε σκληρά βασανιστήρια. Η παράδοση λέει ότι ενόσω ήταν στη φυλακή οι άγγελοι τον φρόντιζαν και τον παρηγορούσαν.

Ύστερα από σκληρά βασανιστήρια αποκεφαλίστηκε. Ο Μέγας Κωνσταντίνος ανέγειρε στην Κωνσταντινούπολη Εκκλησία την οποία αφιέρωσε στον Άγιο Ακάκιο.

Εδώ και δεκατρείς αιώνες είναι ο πολιούχος της πόλεως Σκυλλήτιον (Squillace) της νότιας Ιταλίας καθώς και της ομώνυμης επισκοπής (σήμερα Αρχιεπισκοπής Catanzaro-Squillace).

Το σώμα του φυλάγεται σε ένα από τα παρεκκλήσια του καθεδρικού ναού του Squillace. Ένας βραχίονάς του υπάρχει στην πόλη Guardavalle, όταν ο τότε επίσκοπος του Squillace, ο Marcello Sirleto, το 1584 θέλησε να προικίσει την γενέτειρα πόλη του με ένα τόσο σημαντικό Ιερό Κειμήλιο. Έκτοτε ο άγιος Ακάκιος αποτελεί τον πολιούχο κι εκείνης της πόλης.

Στο Squillace ανήμερα της επετείου του μαρτυρίου του όλος ο κλήρος συνάζεται στον καθεδρικό ναό, ανανεώνει του όρκους υπακοής στον εγχώριο επίσκοπο και συμμετέχει στις ιεροτελεστίες και στην επίσημη λιτανεία.

Στην Ορθόδοξη Εκκλησία η μνήμη του τελείται στις 17 Απριλίου.

πγπ

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

«Σώμα Χριστού» στον απόστολο Παύλο

«ΣΩΜΑ ΧΡΙΣΤΟΥ» ΣΤΟΝ ΑΠΟΣΤΟΛΟ ΠΑΥΛΟ Δύο τύποι εκκλησίας   Όπως είναι γνωστό, η διδασκαλία περί «Σώματος Χριστού» δεν είναι ενιαία στις Επιστολές του Αποστόλου Παύλου.

Προετοιμασία Μελλονύμφων

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Στην Μετασυνοδική Αποστολική Παραίνεσή του ο Πάπας Φραγκίσκος γράφει: η συζυγική αγάπη που ενώνει τους συζύγους είναι μια αγάπη εξαγιασμένη, εμπλουτισμένη και φωτισμένη από

Angelus, 19 Μαρτίου 2023

ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΥΡΙΟΥ Πλατεία Αγίου Πέτρου Κυριακή, 19 Μαρτίου 2023   Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές, καλημέρα! Σήμερα το Ευαγγέλιο μας δείχνει τον Ιησού που

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου