7 Δεκεμβρίου Μνήμη του Αγίου Αμβροσίου, επισκόπου Μιλάνου

7 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΑΜΒΡΟΣΙΟΥ ΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΜΙΛΑΝΟΥ

 

 

Ο Αμβρόσιος καταγόταν από χριστιανική ρωμαϊκή οικογένεια και ήταν διοικητής των επαρχιών της Βόρειας Ιταλίας. Στις 7 Δεκεμβρίου 374 εκλέχθηκε επίσκοπος Μιλάνου.

Έχοντας ακολουθήσει την πορεία του πατέρα του, που ήταν Ρωμαίος έπαρχος στη Γαλλία, επέλεξε την πολιτική καριέρα. Σε ηλικία 30 ετών ήταν ήδη πρόξενος στο Μιλάνο, πόλη που εκείνη την περίοδο ήταν η πρωτεύουσα της Αυτοκρατορίας. Έτσι, στις 7 Δεκεμβρίου του 374, όταν χριστιανοί καθολικοί και αρειανιστές διεκδικούσαν το δικαίωμα εκλογής νέου επισκόπου για την επισκοπική έδρα Μεδιολάνων, εξαρτιόταν από εκείνον η εξασφάλιση της κοινής ηρεμίας και της ειρήνης. Όταν, λοιπόν, έλαβε το λόγο μίλησε με τέτοιο καλό αίσθημα, με αποφασιστικότητα αλλά και με πειθώ που ο λαός άρχισε να αναφωνεί: «Ο Αμβρόσιος Επίσκοπος!». Ο Αμβρόσιος ήταν ακόμη κατηχούμενος εν αναμονή του βαπτίσματός του. Και όπως ήταν φυσικό αρχικά υπήρχε δισταγμός από πλευράς του. Όμως, υποχώρησε και δέχτηκε όταν συνειδητοποίησε ότι μάλλον αυτό ήταν το θέλημα του Θεού.

Μοίρασε όλα τα αγαθά του στους φτωχούς και αφιερώθηκε εξολοκλήρου στην μελέτη των Αγίων Γραφών. Έμαθε να κηρύττει, γινόμενος ένας από τους πιο αξιόλογους ομιλητές της εποχής του, καταφέρνοντας να κατακτήσει ακόμη και την εκλεκτή διάνοια του Αυγουστίνου, τον οποίο και βάπτισε.

Διατήρησε στενές και καλές σχέσεις με τον αυτοκράτορα, ήταν όμως σε θέση, όταν οι περιστάσεις το απαιτούσαν, να θυμίζει ότι «ο αυτοκράτορας είναι μέσα και όχι πάνω από την Εκκλησία».

Η Εκκλησία του Μιλάνου έλαβε από τον εκείνον ένα αποτύπωμα που παραμένει ανεξίτηλο στους αιώνες και αποτελεί Παράδοση της τοπικής Εκκλησίας ακόμα και στο λειτουργικό αλλά και μουσικό τομέα. Τα λειτουργικά του έργα, τα ερμηνευτικά των Γραφών του, τα ασκητικά και ηθικά διδάγματα αποτελούν έγγραφα σημαντικά της Ιεράς Παραδόσεως και της τέχνης της διακυβέρνησης. Συγγραφέας αξιόλογων λειτουργικών κειμένων, θεωρείται πατέρας της Αμβροσιανής Λειτουργίας.

πγπ

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Πανήγυρη της Πεντηκοστής (B)

ΠΑΝΗΓΥΡΗ  ΤΗΣ  ΠΕΝΤΗΚΟΣΤΗΣ (Β)   ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ Η αγάπη του Θεού, χάρη στο Άγιο Πνεύμα που μας δόθηκε, υπερχείλισε τις καρδιές μας. Αλληλούια.

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΗΣ 7ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 22 Ιουνίου 2024   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

22 ΙΟΥΝΙΟΥ μνήμη του Αγίου Παυλίνου, επισκόπου

  Καταγόταν από μια πλούσια οικογένεια Ρωμαίων πατρικίων (γεννήθηκε το 355 στη Μπορντώ, όπου ο πατέρας του ήταν αυτοκρατορικός αξιωματούχος). Συνάντησε τον επίσκοπο Αμβρόσιο του

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου