7η Κυριακή του Πάσχα (Α)

7η  ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ

(A)            

 

ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ Ψλ.27(26),7-9                    

ΕΙΣΑΚΟΥΣΕ, Κύριε, τη φωνή μου, με την οποία κραυγάζω. Για Σένα είπε η καρδιά μου: αναζήτησα το πρόσωπό Σου, το πρόσωπό Σου, Κύριε, θα αναζητήσω, μην αποστρέψεις το πρόσωπό Σου από εμένα. Αλληλούια.

 

ΣΥΝΑΠΤΗ ΔΕΗΣΗ

Θεέ Πατέρα, εισάκουσε τις ικεσίες μας, και όπως  πιστεύουμε ότι ο Σωτήρας του ανθρώπινου γένους ανήλθε κοντά Σου στη Δόξα, αξίωσέ μας, να αισθανόμαστε ότι θα μένει πάντοτε μαζί μας μέχρι τη συντέλεια του κόσμου, όπως ο ίδιος υποσχέθηκε. Διά του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, του Υιού Σου, ο οποίος είναι Θεός, και μαζί με Εσένα και το Άγιο Πνεύμα ζει και βασιλεύει στους αιώνες των αιώνων.

 

ΠΡΩΤΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ

 Ανάγνωσμα από τις  πράξεις των Αποστόλων (1,12-14)

Οι μαθητές επέστρεψαν στην Ιερουσαλήμ από το όρος που λέγεται «των Ελαιών», που είναι κοντά στην Ιερουσαλήμ, σε απόσταση πορείας που επιτρέπεται το Σάββατο. Και, όταν εισήλθαν, ανέβηκαν στο υπερώο όπου έμεναν, ο Πέτρος και ο Ιωάννης και ο Ιάκωβος και ο Ανδρέας, ο Φίλιππος και ο Θωμάς, ο Βαρθολομαίος και ο Ματθαίος, ο Ιάκωβος του Αλφαίου και ο Σίμων ο Ζηλωτής και ο Ιούδας του Ιακώβου. Όλοι αυτοί προσκαρτερούσαν ομόψυχα στην προσευχή, μαζί με τις γυναίκες και με τη Μαριάμ, τη μητέρα του Ιησού, και με τους αδελφούς του.

 Λόγος του Κυρίου

 

ΑΝΤΙΦΩΝΙΚΟΣ ΨΑΛΜΟΣ            Ψαλμός  27 (1.4.7-8α)

Αντίφωνο: Πιστεύω πως θα δω την καλοσύνη του Κυρίου                      

στη γη των ζώντων.

 

Ο Κύριος είναι το Φως μου και ο Σωτήρας μου,*

ποιον να φοβηθώ;

Ο Κύριος υπερασπίζεται τη ζωή μου,*

ενώπιον ποίου να δειλιάσω; Αντ.

 

Ένα πράγμα ζήτησα στον Κύριο,+

ένα πράγμα αναζήτησα:*

να κατοικώ στον Οίκο του Κυρίου όλες τις ημέρες της ζωής μου,

για ν’ απολαμβάνω την ομορφιά του Κυρίου,*

και να επισκέπτομαι τον Ναό Του. Αντ.

 

Εισάκουσε, Κύριε, τη φωνή μου,*

με την οποία κραυγάζω: ελέησέ με και εισάκουσέ με!

Για Σένα είπε η καρδιά μου:*

«Αναζητάτε το πρόσωπό Του!». Αντ.

 

ΔΕΥΤΕΡΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ                                                                          

 Ανάγνωσμα από την πρώτη επιστολή του Αποστόλου Πέτρου (4,13-16)                                                                                        

Αγαπητοί, να χαίρεστε επειδή είστε κοινωνοί των παθημάτων του Χριστού, ώστε και όταν αποκαλυφθεί η Δόξα Του να χαρείτε και να αγάλλεστε. Αν σας βρίζουν εξαιτίας του Ονόματος του Χριστού, είστε μακάριοι, διότι το Πνεύμα της Δόξας και του Θεού αναπαύεται επάνω σας. Κανένας από σας να μην υποφέρει, επειδή είναι φονιάς ή κλέφτης ή κακοποιός ή επειδή αναμείχτηκε σε ξένες υποθέσεις. Αλλά, αν υποφέρει επειδή είναι χριστιανός, να μην ντρέπεται, αλλά να δοξάζει τον  Θεό με αυτό το Όνομα.

 Λόγος του Κυρίου

 

ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ  – Αλληλούια    (Ιω. 14,18)

Δε θα σας αφήσω ορφανούς, λέει ο Κύριος, θα έλθω κοντά σας.

 

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ

 Ανάγνωσμα από το κατά Ιωάννη Άγιο Ευαγγέλιο (17,1-11α)

Τον καιρό εκείνο, σηκώνοντας ο Ιησούς τα μάτια Του στον Ουρανό, είπε: «Πατέρα, έφθασε η ώρα. Δόξασε τον Υιό Σου, ώστε ο Υιός να δοξάσει Εσένα, όπως Του έδωσες εξουσία επάνω σε κάθε άνθρωπο, έτσι θα δώσει την Αιώνια Ζωή σ’ όσους Του έχεις δώσει. Κι αυτή είναι η Αιώνια Ζωή: να γνωρίσουν Εσένα, το μοναδικό Αληθινό Θεό, κι Εκείνον που έστειλες, τον Ιησού Χριστό. Εγώ Σε δόξασα επάνω στη γη με το να φέρω σε πέρας το έργο που μου έδωσες να κάμω. Και τώρα, Εσύ, Πατέρα, δόξασέ με κοντά Σου με τη Δόξα που είχα κοντά Σου πριν να υπάρξει ο κόσμος. Φανέρωσα το Όνομά Σου στους ανθρώπους εκείνους που μου έδωσες μέσα από τον κόσμο. Δικοί Σου ήταν, και τους έδωσες σε μένα και έχουν τηρήσει τον Λόγο Σου. Τώρα κατάλαβαν πως όλα όσα μου έδωσες προέρχονται από Σένα, επειδή τα λόγια που μου έδωσες τα έδωσα σ’ αυτούς, κι αυτοί τα δέχτηκαν και κατάλαβαν αληθινά ότι από Σένα προήλθα και πίστεψαν ότι Εσύ με απέστειλες. Εγώ γι’ αυτούς Σε παρακαλώ. Δε Σε παρακαλώ για τον κόσμο, αλλά για κείνους που μου έδωσες, επειδή είναι δικοί Σου. Κι ό, τι είναι δικό μου είναι και δικό Σου και ό, τι είναι δικό Σου είναι και δικό μου, και μ’ αυτούς έχω δοξαστεί. Τώρα δεν είμαι πια στον κόσμο, ενώ αυτοί είναι στον κόσμο κι εγώ έρχομαι σε Σένα».

Λόγος του Κυρίου

 

ΔΕΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΠΙΣΤΩΝ

Αδελφοί αγαπητοί

Όπως οι Απόστολοι μαζί με την Μαρία, τη μητέρα του Ιησού, και τους άλλους αδελφούς, στις παραμονές της Πεντηκοστής, έτσι κι εμείς είμαστε συγκεντρωμένοι ομόψυχα στην προσευχή. Ας προσευχηθούμε, λέγοντας:

Εισάκουσέ μας, Κύριε!

Για την Εκκλησία του Θεού, ώστε να κατανοήσει πως συνεχίζει το λυτρωτικό έργο του Ιησού στον κόσμο, μέσα σε δυσκολίες και σε διωγμούς, που είναι απαραίτητοι για την επιτυχία του έργου της, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.

Για τους κυβερνήτες μας, ώστε να γίνουν άνθρωποι πίστεως και προσευχής, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.

Για όσους χριστιανούς, υποφέρουν μέσα σε δύσκολες καταστάσεις πίστεως, να βρουν το θάρρος για τη χριστιανική μαρτυρία και να αυξηθεί μέσα τους η γνώση και η αγάπη του Χριστού, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.

Για  τον καθένα από μας, ώστε ο Θεός Πατέρας να ανανεώσει μέσα μας, με τη δωρεά του Πνεύματος, τον πασχαλινό ενθουσιασμό και την ευαγγελική χαρά, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.

+ Εισάκουσε, Πατέρα, την αρχιερατική προσευχή του Υιού Σου. Φύλαξέ μας μέσα στην Αγάπη Σου και ενδυνάμωσέ μας,  ώστε να φέρουμε σε πέρας το έργο που μας εμπιστεύθηκες ανάμεσα στους συνανθρώπους μας. Διά μέσου του Ιησού Χριστού του Κυρίου μας. Αμήν!

 

ΔΕΗΣΗ ΠΡΟΣΚΟΜΙΔΗΣ

Δέξου, Κύριε, τις προσφορές και τις ικεσίες μας και χάρη σ’ αυτή τη θυσία, που εκφράζει την πίστη μας, άνοιξε για μας την είσοδο προς την Ουράνια Δόξα. Διά του Ιησού Χριστού του Κυρίου μας , ο οποίος ζει και βασιλεύει στους αιώνες των αιώνων.

 

ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ Πβ  Ιω 17,22                                    

Σε παρακαλώ, Πατέρα, να είναι ένα, όπως εμείς είμαστε ένα. Αλληλούια.

 

ΔΕΗΣΗ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εισάκουσέ μας, Θεέ Σωτήρα μας, ώστε χάρη στη συμμετοχή μας στα ιερά αυτά Μυστήρια να ενισχύσεις την πεποίθησή μας ότι όλο το σώμα της Εκκλησίας θα φθάσει εκεί όπου προπορεύτηκε η Κεφαλή, ο Ιησούς Χριστός, ο Υιός Σου, που ζει και βασιλεύει στους αιώνες των αιώνων.

 

7Η ΚΥΡΙΑΑΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ (Α).docx

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Το Θρησκευτικό και το Λαογραφικό Μουσείο στην καρδιά των Λουτρών, γράφει η Σοφία Ανδριώτη αρχαιολόγος και συνεργάτιδα του Μουσείου

  Το Θρησκευτικό και Λαογραφικό Μουσείο των Πατέρων Ιησουιτών στα Λουτρά της Τήνου ανοίγει τις πόρτες του προς το κοινό αυτό το Σάββατο 15/06/24 και

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου