60 χρόνια από την έναρξη της Β΄ Συνόδου του Βατικανού (11-10-1962)

Η εκλογή ενός 77χρονου Πάπα, το 1958, στο πρόσωπο του παλαίμαχου διπλωμάτη και τότε Πατριάρχη Βενετίας Angelo Roncalli, που διάλεξε το όνομα Πάπας Ιωάννης 23ος, θεωρήθηκε «μεταβατική», μετά την 20ετία ενός ισχυρού Ποντίφικα, όπως υπήρξε ο Πίος 12ος. Όμως ο γηραιός Πάπας είχε όραμα . Η ανθρωπότητα, μετά από δύο καταστροφικούς πολέμους, ζητούσε αλλαγές. Η Καθολική Εκκλησία έπρεπε να ανανεωθεί και να αγκαλιάσει, με νέους τρόπους και μέσα, τις ανάγκες των ανθρώπων.

Σε αυτό συμφωνούσε και ο Αρχιεπίσκοπος Μιλάνου Giovanni Montini (μετέπειτα Πάπας Παύλος 6ος), ο οποίος είχε εργαστεί στη Γραμματεία της Αγίας Έδρας την περίοδο 1922-54. Πολλοί πίστευαν ότι εκείνος θα διαδεχόταν τον Πίο 12ο, όμως δεν ήταν ακόμα καρδινάλιος και ίσως γι’ αυτό το λόγο δεν εκλέχθηκε. Στις 15-8-1959 οι δύο άνδρες φέρεται να συμφώνησαν στην ανάγκη μιας Οικουμενικής Συνόδου.

Ο Montini έλαβε το αξίωμα του καρδιναλίου από τον «καλό Πάπα» Ιωάννη 23ο και μαζί εργάστηκαν για την προετοιμασία της Συνόδου, η οποία ξεκίνησε τις εργασίες της στις 11-10-1962, με την παρουσία 2.500 καθολικών Ιεραρχών και αρκετών παρατηρητών από άλλες Εκκλησίες.

Ο Πάπας Ιωάννης 23ος αποβίωσε στις 2-6-1963. Ο διάδοχός του ήταν ο Αρχιεπίσκοπος Μιλάνου, ο οποίος επέλεξε το όνομα Πάπας Παύλος Στ΄ Αυτός εργάστηκε σκληρά για την ολοκλήρωση της Συνόδου η οποία επήλθε το 1965.

Με την αφορμή της επετείου σύγκλισης της Συνόδου, μια αναφορά και στο παρασκήνιο της προετοιμασίας: πολλοί Καθολικοί Ιεράρχες και Θεολόγοι, εκτός Ρώμης, φοβόνταν ότι η Ρωμαϊκή Κούρια θα προσπαθούσε να ελέγξει τη διαδικασία, ώστε να μην υπάρξουν αλλαγές που θα μείωναν την εξουσία της. Οι υπηρεσίες της «γραφειοκρατίας του Βατικανού» ετοίμασαν περίπου 70 σχέδια για τη Σύνοδο, από όσες προτάσεις έφθαναν από τις Ιεραρχίες και τους επικεφαλής των Μοναχικών Ταγμάτων. Όμως ο ίδιος ο Πάπας Ιωάννης 23ος με τη βοήθεια του Γραμματέα για τη Χριστιανική Ενότητα, Ιησουίτη καρδινάλιου Agostino Bea, τα περιόρισε σε 20! Τελικά, παρόλο που γνωστοί θεολόγοι όπως ο Yves Congar εξέφρασαν δημόσια τον προβληματισμό τους για την αποφασιστικότητα του Ιωάννη 23ου να προωθήσει αλλαγές στην Καθολική Εκκλησία, η Β΄ Σύνοδος του Βατικανού ξεκίνησε, πριν 60 χρόνια.

Τα υπόλοιπα είναι Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΜΑΣ!

Φωτογραφίες από Vatican Media

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΕΒΑΝΤΗΣ

μέλος της Συνοδικής Επιτροπής “Δικαιοσύνη και Ειρήνη”

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

2η Κυριακή της Παρουσίας (Β)

2η  ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ (Β)   ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ Ησ 30,19,30                         Λαέ της Σιών, ιδού, ο Κύριος έρχεται να σώσει τους λαούς. Ο Κύριος

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΗΣ 1ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ 9 Δεκεμβρίου 2023                                       Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

9 Δεκεμβρίου μνήμη της Αγίας Λευκαδίας

  Υπάρχουν ελάχιστες πληροφορίες για την Αγία Λευκαδία. Η ευλάβεια προς το πρόσωπό της αναπτύχτηκε στον τόπο ταφής της, το ρωμαϊκό κοιμητήριο του Τολέδο στην

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου