6 Σεπτεμβρίου Μνήμη του Αγίου προφήτη Ζαχαρία

6 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΠΡΟΦΗΤΟΥ ΖΑΧΑΡΙΑ

 


Ο Ζαχαρίας κλήθηκε στην προφητική διακονία το έτος 520
π.Χ. Μέσω οραμάτων και παραβολών, προτρέπει τους ανθρώπους να ανταποκριθούν στην πρόσκληση του Θεού για μετάνοια, που ήταναπαραίτητη προϋπόθεση για την πραγματοποίηση των υποσχέσεων.

Οι προφητείες του αφορούν στο μέλλον του αναγεννημένου Ισραήλ, το εγγύς μέλλον και το μεσσιανικό μέλλον.

Ο Ζαχαρίας αναδεικνύει τον πνευματικό χαρακτήρα του αναγεννημένου Ισραήλ, δηλαδή την αγιότητά του. Η θεϊκή δράση στο έργο αυτό του εξαγιασμού θα φτάσει στην πληρότητά της μόνο με τη βασιλεία του Μεσσία. Αυτή η αναγέννηση είναι ο αποκλειστικός καρπός της αγάπης του Θεού και της παντοδυναμίας του. Η διαθήκη,  που αρχίζει να παίρνει σάρκα και οστά στη μεσσιανική υπόσχεση που δόθηκε στον Δαβίδ, συνεχίζει στην Ιερουσαλήμ. Η προφητεία πραγματοποιήθηκε κυριολεκτικά στην πανηγυρική είσοδο του Ιησού στην ιερή πόλη. Έτσι, στην απεριόριστη αγάπη για το λαό του, ο Θεός προσθέτει και το ολοκληρωτικό άνοιγμα προς τους λαούς, οι οποίοι, εξαγνισμένοι και αυτοί, θα λάβουν μέρος στη βασιλεία.

Ανήκε στη φυλή των Λεϋί, γεννήθηκε στη Γαλαάδκαι στα γηρατειά του επέστρεψε από τη Χαλδαία στην Παλαιστίνη. Ο Ζαχαρίας πραγματοποίησεπολλά σημεία, τα οποία συνοδεύονταν απόπροφητείες αποκαλυπτικού περιεχομένου, όπως το τέλος του κόσμου και η διπλή θεϊκή κρίση. Πέθανε σε μεγάλη ηλικία και ενταφιάστηκε δίπλα στον τάφο του προφήτη Αγγαίου.

πγπ

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

19 ΙΟΥΛΙΟΥ ΜΝΗΜΗ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΜΑΚΡΙΝΗΣ

Ήταν το πρωτότοκο παιδί του Βασίλειου και της Εμμέλειας και καταγόταν από τον Πόντο. Η οικογένειά της ήταν ευλογημένη αφού τα αδέλφια της είναι ο

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ 15ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 19 Ιουλίου 2024   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου