6 ΜΑΡΤΙΟΥ μνήμη του Αγίου Ιουλιανού, επισκόπου


Ένας μεγάλος επίσκοπος του 7ου αιώνα, για τον οποίο αντλούμε πληροφορίες από το διάδοχο του στην αρχιεπισκοπική έδρα Τολέδου τον Φηλίκιο.

Ο Ιουλιανός γεννήθηκε γύρω στο 620 στο Τολέδο της Ισπανίας και έλαβε το Βάπτισμα στον Καθεδρικό Ναό της Σάντα Μαρία. Οι γονείς του ήταν χριστιανοί αλλά είχαν εβραϊκές ρίζες. Δάσκαλός του ήταν ένας από τους μεγαλύτερους ποιητές της εποχής του, ο μετέπειτα αρχιεπίσκοπος και άγιος, Ευγένιος. Από μικρό οι γονείς του τον είχαν αφιερώσει στον Θεό και ο Ιουλιανός αισθάνθηκε την επιθυμία να ακολουθήσει το μοναχισμό. Όμως στη συνέχεια αποφάσισε να συνεχίσει τις σπουδές του και να γίνει ιερέας εφημεριακού κλήρου ανερχόμενος σταδιακά, λόγω της προσωπικότητάς του, των χαρισμάτων του και των αρετών του, στην κλίμακα της ιεραρχίας.

Στις 16 Ιανουαρίου 680 πεθαίνει ο μητροπολίτης Κουιρίκος και ο Ιουλιανός εκλέγεται αρχιεπίσκοπος Τολέδου. Ήταν περίπου εξήντα ετών.

Κατά τη διάρκεια της θητείας του η μητροπολιτική έδρα του Τολέδο απέκτησε μεγάλο κύρος ενώ πραγματοποιήθηκαν συνολικά 4 τοπικές σύνοδοι. Είναι συγγραφέας σημαντικών συγγραμμάτων, ποιημάτων, απολογιών και λειτουργικών κειμένων.

Διακριτικός και θαρραλέος στην επίλυση δύσκολων υποθέσεων, ήταν πάντα διαθέσιμος να ελαττώσει την τιμωρία και να συγχωρεί. Πάντοτε προάσπιζε το δίκαιο και ποτέ δεν αρνήθηκε τίποτα σε όποιον του ζητούσε βοήθεια. Ήξερε να ανταποκρίνεται στο ύψος και τη μεγαλοσύνη του τίτλου του αλλά ταυτόχρονα να είναι απλός και ταπεινός υπηρέτης των ανθρώπων. Πέθανε γεμάτος αξιομισθίες στις 6 Μαρτίου 690 και ενταφιάστηκε στον Ιερό Ναό της Αγίας Λευκαδίας στο Τολέδο.

 

πγπ

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΤΕΤΑΡΤΗ ΤΗΣ 7ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 19 Ιουνίου 2024   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΤΡΙΤΗ ΤΗΣ 7ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 18 Ιουνίου 2024   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου