6η Κυριακή του Πάσχα (Α)

6η   ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ

(A)       

 

ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ Πβ. Ησ.48,20                    

ΥΨΩΣΤΕ φωνή χαράς, και να ακουστεί, διακηρύξτε ως τα πέρατα της γης: ο Κύριος λύτρωσε τον λαό Του. Αλληλούια.

 

ΣΥΝΑΠΤΗ ΔΕΗΣΗ

Παντοδύναμε και πανάγαθε Κύριε, κάμε να διανύσουμε με αυθόρμητη ευφροσύνη τις άγιες αυτές ημέρες, κατά τις οποίες εορτάζουμε την Ανάσταση του Κυρίου, για να μαρτυρούμε στην καθημερινή ζωή το Πασχαλινό Μυστήριο που με πίστη τελούμε. Διά του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, του Υιού Σου, ο οποίος είναι Θεός, και μαζί με Εσένα και το Άγιο Πνεύμα ζει και βασιλεύει στους αιώνες των αιώνων.

 

ΠΡΩΤΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ

 

Ανάγνωσμα από τις  πράξεις των Αποστόλων (8,5-8.14-17)

Τις ημέρες εκείνες, ο Φίλιππος κατέβηκε στην πόλη της Σαμάρειας και κήρυττε σ’ αυτούς τον Χριστό. Και τα πλήθη πρόσεχαν ομόψυχα στα λεγόμενα από τον Φίλιππο, καθώς άκουγαν και έβλεπαν τα θαυματουργικά σημεία που έκανε. Γιατί από πολλούς που είχαν ακάθαρτα πνεύματα, αυτά εξέρχονταν βγάζοντας φωνή μεγάλη, ενώ πολλοί παράλυτοι και χωλοί θεραπεύτηκαν. Κι έγινε πολλή χαρά σ’ εκείνη την πόλη. Όταν οι απόστολοι στα Ιεροσόλυμα άκουσαν ότι η Σαμάρεια είχε δεχτεί τον Λόγο του Θεού, απέστειλαν προς αυτούς τον Πέτρο και τον Ιωάννη, που κατέβηκαν και προσευχήθηκαν γι’ αυτούς, για να λάβουν Πνεύμα Άγιο. Γιατί ακόμα δεν είχε κατέβει επάνω σε κανένα τους, αλλά ήταν μόνο βαπτισμένοι στο Όνομα του Κυρίου Ιησού. Τότε επέθεταν τα χέρια σ’ αυτούς, και λάβαιναν Πνεύμα Άγιο.

Λόγος του Κυρίου

 

 

ΑΝΤΙΦΩΝΙΚΟΣ ΨΑΛΜΟΣ

Ψαλμός  66  (1-3α.4-5.6-7α.16 και 20)

 

Αντίφωνο: Υμνήστε τον Θεό με ενθουσιασμό,

όλοι οι άνθρωποι της γης.

Αλαλάξτε στον Θεό όλη η γη. *

Ψάλετε στη δόξα του Ονόματός Του,

δοξάστε τον Έπαινό Του. *

Να πείτε στον Θεό: «Πόσο είναι υπέροχα τα Έργα Σου. Αντ.

 

Όλη η γη Σε προσκυνεί και Σου ψάλλει,*

ας ψάλλει στο Όνομά Σου».

Ελάτε να δείτε τα Έργα του Κυρίου,*

τρομερός όταν ενεργεί στους ανθρώπους. Αντ.

 

Μετατρέπει σε ξηρά τη θάλασσα,*

με τα πόδια πέρασαν το ποτάμι.

Εκεί θα χαρούμε γι’ Αυτόν*

που αιώνια κυριαρχεί με τη δύναμή Του. Αντ.

 

Ελάτε, ακούστε όλοι εσείς που τον  Θεό φοβάστε,*

και θα σας διηγηθώ όσα έκαμε για μένα.

Ευλογητός ας είναι ο Θεός,+

που δεν περιφρόνησε την προσευχή μου,*

ούτε μου αρνήθηκε την Ευσπλαχνία Του. Αντ

 

ΔΕΥΤΕΡΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ  

 

Ανάγνωσμα από την πρώτη επιστολή του Αποστόλου Πέτρου      (3,15-18)                                                                                            

                                                                                                                

Αγαπητοί, να τιμάτε μέσα στις καρδιές σας τον Κύριο, τον Χριστό, και να είστε πάντοτε έτοιμοι να δώσετε απάντηση σε καθένα που σας ζητά την αιτία της ελπίδας που έχετε μέσα σας. Αλλά να το κάνετε με πραότητα και σεβασμό, με αγαθή συνείδηση. Έτσι, ενώ σας συκοφαντούν, να καταντροπιαστούν εκείνοι που κακολογούν την καλή εν Χριστώ διαγωγή σας. Πράγματι, είναι καλύτερο να υποφέρετε κάνοντας το καλό, αν αυτό είναι το Θέλημα του Θεού, παρά κάνοντας το κακό. Διότι και ο Χριστός έπαθε μια για πάντα για τις αμαρτίες, δίκαιος για χάρη των αδίκων, ώστε να σας οδηγήσει στον Θεό. Θανατώθηκε στη σάρκα, αλλά ζωοποιήθηκε στο Πνεύμα.

Λόγος του Κυρίου

ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ             

– Αλληλούια    (Ιω. 14,23)

Αν κάποιος με αγαπά, θα τηρήσει τον Λόγο μου, λέει ο Κύριος και ο Πατέρας μου θα τον αγαπήσει και θα έλθουμε σ’ αυτόν και θα κατοικήσουμε σ’ αυτόν.

 

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ

 

Ανάγνωσμα από το κατά Ιωάννη Άγιο Ευαγγέλιο  (14,15-21)

Τον καιρό εκείνο, είπε ο Ιησούς στους μαθητές Του: «Αν με αγαπάτε, θα τηρήσετε τις δικές μου εντολές. Κι εγώ θα παρακαλέσω τον Πατέρα και θα σας δώσει έναν άλλο Παράκλητο, ώστε να είναι για πάντα μαζί σας: το Πνεύμα της Αλήθειας, το οποίο ο κόσμος δεν μπορεί να Το δεχτεί, διότι ούτε Το βλέπει ούτε και Το γνωρίζει. Εσείς Το γνωρίζετε, διότι μένει κοντά σας και θα βρίσκεται μέσα σας. Δε θα σας αφήσω ορφανούς, θα έλθω κοντά σας. Ακόμα λίγο, και ο κόσμος δε θα με ξαναδεί πια, ενώ εσείς θα με δείτε, διότι εγώ ζω κι εσείς θα ζήσετε. Εκείνη την ημέρα θα καταλάβετε ότι εγώ είμαι ένα με τον Πατέρα μου κι εσείς μαζί μου κι εγώ με σας. Εκείνος που κατέχει τις εντολές μου και τις τηρεί, αυτός είναι που με αγαπά. Κι αυτός που με αγαπά, θα αγαπηθεί απ’ τον Πατέρα μου, κι εγώ θα τον αγαπήσω και θα του φανερώσω τον εαυτό μου».

Λόγος του Κυρίου

ΔΕΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΠΙΣΤΩΝ

Αδελφοί αγαπητοί,

Η υπόσχεση του Ιησού είναι το θεμέλιο της εμπιστοσύνης μας. Αν και αόρατος είναι μεταξύ μας και μεσιτεύει για μας προς τον Πατέρα Του. Ας προσευχηθούμε, λοιπόν, λέγοντας:

Εισάκουσέ μας, Κύριε!

Για την Εκκλησία του Θεού, ώστε να είναι στον κόσμο μαρτυρία αγάπης του Θεού για όλους τους ανθρώπους, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.

Για τους κυβερνήτες του κόσμου, ώστε το Άγιο Πνεύμα να τους καθοδηγεί σταθερά προς την εξαφάνιση των κοινωνικών, θρησκευτικών και φυλετικών αδικιών και διακρίσεων, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.

Για τα παιδιά που θα λάβουν φέτος τα μυστήρια της Ευχαριστίας και του Χρίσματος, για να γίνουν με το παράδειγμα των γονέων τους και των άλλων χριστιανών, φωτεινοί μάρτυρες του Θεού, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.

Και για όλους εμάς, που είμαστε συναγμένοι για την τέλεση της Ευχαριστίας, ώστε να γίνουμε αποδέκτες της δωρεάς του Αγίου Πνεύματος, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.

+ Θεέ Πατέρα, Εσύ που εισάκουγες τις προσευχές του Υιού Σου του Ιησού Χριστού κατά την επίγεια ζωή Του, Σε παρακαλούμε εισάκουσε με ευμένεια και τις δικές μας δεήσεις που Εκείνος Σου παρουσιάζει. Διά μέσου του Ιησού Χριστού του Κυρίου μας. Αμήν!

 

ΔΕΗΣΗ ΠΡΟΣΚΟΜΙΔΗΣ

 

Ας ανέλθουν, Κύριε, προς Εσένα οι ικεσίες μας μαζί με τη θυσία που προσφέρουμε, ώστε, με πνεύμα ανανεωμένο, να ανταποκρινόμαστε στο μεγάλο Μυστήριο της Αγάπης Σου. Διά του Ιησού Χριστού του Κυρίου μας , ο οποίος ζει και βασιλεύει στους αιώνες των αιώνων.

 

ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ  Πβ  Ιω 14,15-16

Αν με αγαπάτε, να τηρείτε τις εντολές μου, λέει ο Κύριος, και εγώ θα παρακαλέσω τον Πατέρα και θα σας δώσει άλλον Παράκλητο, για να μένει μαζί σας αιώνια. Αλληλούια.

 

ΔΕΗΣΗ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Παντοδύναμε και αιώνιε Θεέ, ο οποίος με την Ανάσταση του Χριστού μας ανανεώνεις για την Αιώνια Ζωή, αύξησε σ’ εμάς τους καρπούς του Πασχαλινού Μυστηρίου και με τη Σωτήρια αυτή Τροφή ενίσχυσέ μας. Διά του Ιησού Χριστού του Κυρίου μας , ο οποίος ζει και βασιλεύει στους αιώνες των αιώνων.

 

6η ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ (Α) .docx

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΠΕΜΠΤΗ ΤΗΣ 15ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 18 Ιουλίου 2024 Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου