5η Κυριακή του Έτους

5η ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ

(Γ)

ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ Ψλ 95[94], 6-7                         

Ελάτε να προσκυνήσουμε τον Θεό και να προσπέσουμε ενώπιον του Κυρίου, που μας έπλασε, επειδή Αυτός είναι ο Θεός μας.

 

ΣΥΝΑΠΤΗ ΔΕΗΣΗ

Σε παρακαλούμε, Κύριε, φύλαγε την οικογένειά Σου με την παντοτινή Σου προστασία, και ας είναι πάντοτε ασφαλής, αφού έχει ως μόνη ελπίδα και στήριγμα τη Θεία σου Χάρη. Διά του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, του Υιού Σου, ο οποίος  είναι Θεός και μαζί με Εσένα και το Άγιο Πνεύμα ζει και βασιλεύει στους αιώνες των αιώνων.

 

ΠΡΩΤΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ 

Ανάγνωσμα από το βιβλίο του προφήτη Ησαΐα (6, 1-2α,3-8)

Κατά τον χρόνο που πέθανε ο βασιλιάς Οζίας, είδα τον Κύριο να κάθεται επάνω σε θρόνο ψηλό και υπερυψωμένο και τα κράσπεδα του μανδύα Του γέμιζαν τον ναό. Δίπλα Του στέκονταν Σεραφείμ, που το καθένα είχε έξι φτερούγες. Και έκραζε το ένα στο άλλο και έλεγε: «Άγιος, άγιος, άγιος, ο Κύριος των στρατευμάτων. Ολόκληρη η γη είναι γεμάτη από τη δόξα Του». Και οι παραστάτες της θύρας σείστηκαν από τη φωνή εκείνου που έκραζε και ο οίκος γέμισε από καπνό. Τότε, είπα: «Αλίμονό μου, χάθηκα, επειδή, είμαι άνθρωπος με ακάθαρτα χείλη και κατοικώ ανάμεσα σε λαό με ακάθαρτα χείλη και τα μάτια μου είδαν το Βασιλιά, τον Κύριο των στρατευμάτων». Τότε, πέταξε προς εμένα ένα Σεραφείμ, έχοντας στο χέρι του ένα κάρβουνο φωτιάς, που πήρε με τη λαβίδα από το θυσιαστήριο. Και το άγγιξε στο στόμα μου, και είπε: «Ιδού, αυτό άγγιξε τα χείλη σου και η ανομία σου θα εξαλειφθεί και η αμαρτία σου θα καθαριστεί». Και άκουσα τη φωνή του Κυρίου, που έλεγε: «Ποιον θα στείλω και ποιος θα πάει για μας;» Τότε, είπα: « Ιδού, εγώ, στείλε με». 

Λόγος του Κυρίου

 

ΑΝΤΙΦΩΝΙΚΟΣ  ΨΑΛΜΟΣ       

Ψαλμός 138 (1-2α.2βγ-3.4-5.7γ-8)

Αντίφωνο: Θα ψάλλω ενώπιον των αγγέλων Σου, Κύριε !

Θα Σε δοξολογώ, Κύριε, με όλη την καρδιά μου,*

επειδή άκουσες τα λόγια του στόματός μου.

Θα ψάλλω ενώπιον των αγγέλων Σου,*

θα προσκυνήσω στον Άγιο Ναό Σου. Αντ.

 

Και θα δοξολογήσω το Όνομά Σου,+

εξαιτίας του ελέους και της αλήθειας Σου,*

γιατί η υπόσχεσή Σου ξεπερνά τη φήμη Σου.

Όποια ημέρα κι αν Σε επικαλεστώ, εισάκουσέ με.*

Θα πληθύνεις τη δύναμη μες στην ψυχή μου. Αντ.

 

Όλης της γης οι βασιλείς, Κύριε, θα Σε δοξάζουν,* 

επειδή άκουσαν τα λόγια του στόματός Σου.

Και θα ψάλλουν τους δρόμους του Κυρίου,*

επειδή μεγάλη είναι η Δόξα του Κυρίου. Αντ.

 

Θα απλώσεις το χέρι Σου,*

και θα με σώσει η δεξιά Σου.

Ο Κύριος θα εκδικηθεί για μένα.+

Κύριε, το έλεός Σου είναι αιώνιο,*

μην παραβλέψεις τα έργα των χεριών Σου. Αντ.

 

ΔΕΥΤΕΡΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ 

Ανάγνωσμα από την πρώτη επιστολή του Αποστόλου Παύλου προς τους Κορινθίους (15,3-8. 11)

Αδελφοί, κατ’ αρχήν πράγματι σας παρέδωσα αυτό που και εγώ παρέλαβα, ότι ο Χριστός πέθανε για τις αμαρτίες μας, σύμφωνα με τις Γραφές, ότι ενταφιάστηκε και ότι αναστήθηκε την τρίτη ημέρα, σύμφωνα με τις Γραφές, και ότι φανερώθηκε στον Κηφά και έπειτα στους δώδεκα. Έπειτα φανερώθηκε σε πάνω από πεντακόσιους αδελφούς μαζί, απ’ τους οποίους οι περισσότεροι ζουν μέχρι σήμερα, ενώ κάποιοι πέθαναν. Έπειτα φανερώθηκε στον Ιάκωβο, ύστερα σε όλους τους αποστόλους. Και στο τέλος φανερώθηκε και σε μένα, σαν σε έκτρωμα. Λοιπόν, είτε εγώ, είτε εκείνοι, έτσι κηρύττουμε και έτσι πιστέψατε.

Λόγος του Κυρίου

 

ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ – Αλληλούια –  (Μτ. 4,19)

Ακολουθήστε με, είπε ο Κύριος, 

κι εγώ θα σας κάνω ψαράδες ανθρώπων

 

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ 

Ανάγνωσμα από το κατά Λουκά  Άγιο Ευαγγέλιο (5,1-11)

Τον καιρό εκείνο, όταν το πλήθος ήταν στριμωγμένο γύρω στον Ιησού για να ακούσει τον Λόγο του Θεού κι εκείνος στεκόταν κοντά στη λίμνη Γεννησαρέτ, είδε να βρίσκονται στη λίμνη δυο πλοιάρια. Κι οι ψαράδες είχαν αποβιβαστεί απ’ αυτά κι έπλεναν τα δίχτυα. Μπήκε τότε σε ένα από τα πλοιάρια, σ’ αυτό που άνηκε στο Σίμωνα, και του ζήτησε να απομακρυνθεί λίγο από τη στεριά. Κάθισε κι απ’ το πλοιάριο δίδασκε τα πλήθη. Όταν σταμάτησε να μιλά, είπε στο Σίμωνα: «Πήγαινε στα βαθιά και ρίξτε τα δίχτυα για ψάρεμα». Απαντώντας ο Σίμωνας είπε: «Κύριε, αν και όλη τη νύχτα κοπιάσαμε, δεν πιάσαμε τίποτα. Αλλά, επειδή Εσύ το είπες, θα ρίξω τα δίχτυα». Όταν το έκαμαν, έπιασαν μεγάλο αριθμό ψαριών και τα δίχτυα σχίζονταν. Έκαμαν τότε νεύμα στους συντρόφους που βρίσκονταν στο άλλο πλοιάριο να έλθουν και να τους βοηθήσουν. Πήγαν και γέμισαν με ψάρια και τα δυο πλοιάρια, σε σημείο που να βυθίζονται. Όταν το είδε αυτό ο Σίμωνας Πέτρος, έπεσε στα γόνατα του Ιησού λέγοντας: «Απομακρύνσου από μένα, Κύριε, διότι είμαι άνθρωπος αμαρτωλός». Πράγματι, τον είχε κυριεύσει δέος και επίσης όσους ήταν μαζί του, εξαιτίας των ψαριών που είχαν πιάσει. Το ίδιο συνέβη και στον Ιάκωβο και τον Ιωάννη, τους γιους του Ζεβεδαίου, που ήταν συνέταιροι του Σίμωνα. Κι ο Ιησούς είπε στο Σίμωνα: «Μη φοβάσαι. Από τώρα θα ψαρεύεις ανθρώπους». Κι αφού τράβηξαν τα πλοιάρια στη στεριά, τα άφησαν όλα και Τον ακολούθησαν.

Λόγος του Κυρίου

 

ΔΕΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΠΙΣΤΩΝ

Αδελφοί αγαπητοί, ας απευθύνουμε με θάρρος την προσευχή μας προς τον Θεό Πατέρα, ο οποίος πάντα ζητά την ανθρώπινη συνεργασία στο έργο της Σωτηρίας, λέγοντας:

Εισάκουσέ μας, Κύριε!

– Για την Αγία Εκκλησία του Θεού, ώστε να απαντά πάντοτε με θετικό τρόπο στα καλέσματα του Θεού και να εργάζεται για την σωτηρία των ανθρώπων, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.

– Για τον πάπα Φραγκίσκο, τον επίσκοπό μας Πέτρο και όλους τους επισκόπους, ώστε να διακρίνουν το Θέλημα του Θεού και με αυταπάρνηση να καθοδηγούν το λαό Του, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.

– Για τους ιερείς και τους μοναχούς, ώστε με τη ζωή τους να αποτελούν ζωντανή μαρτυρία της Αναστάσεως του Χριστού μέσα στον κόσμο, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.

 Για όσους έχουν χάσει την ελπίδα τους και κουρασμένοι αναζητούν ένα φως μες στη ζωή τους, ώστε να βρουν στον Ιησού Χριστό την ολοκλήρωση του εαυτού τους, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.

– Για όλους εμάς, που συγκεντρωθήκαμε εδώ για την τέλεση της Ευχαριστίας μας, ώστε να βρεθούμε και πάλι όλοι μαζί συγκεντρωμένοι στην τέλεση της επουράνιας Λειτουργίας, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.

+ Θεέ Πατέρα μας, δυνάμωσε με το Πνεύμα Σου τη θέλησή μας, για να μπορέσουμε να αποδεχθούμε με χαρά όλες τις απαραίτητες θυσίες ως απάντηση στο κάλεσμά Σου. Διά μέσου του Ιησού Χριστού του Κυρίου μας. Αμήν!

 

ΔΕΗΣΗ ΠΡΟΣΚΟΜΙΔΗΣ

Κύριε, ο άρτος και ο οίνος που δημιούργησες, για να ενισχύουν την αδυναμία μας, ας γίνουν για μας Μυστήριο Ζωής Αιώνιας. Διά του Ιησού Χριστού του Κυρίου μας, ο οποίος ζει και βασιλεύει στους αιώνες των αιώνων.

 

ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ Μτ. 5, 5-6

Μακάριοι όσοι θλίβονται, διότι αυτοί θα παρηγορηθούν. Μακάριοι όσοι πεινούν και διψούν τη δικαιοσύνη, διότι αυτοί θα χορτάσουν.

 

ΔΕΗΣΗ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θεέ Πατέρα, ο οποίος θέλεις να συμμετέχουμε στον ίδιο Άρτο και  στο κοινό Ποτήριο, αξίωσέ μας, Σε παρακαλούμε, να ζούμε με τέτοιο τρόπο, ώστε αποτελώντας ένα σώμα χάρη στον Χριστό, να συμβάλλουμε με χαρά στη σωτηρία του κόσμου. Διά του  Ιησού Χριστού του Κυρίου μας, ο οποίος ζει και βασιλεύει στους αιώνες των αιώνων.

 

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

3η Κυριακή της Τεσσαρακοστής (Γ)

3η ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΤΕΣΣΑΡΑΚΟΣΤΗΣ (Γ)   ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ Ψλ 25[24], 15-16                       Οι οφθαλμοί μου για πάντα θα προσβλέπουν στον Κύριο, επειδή Αυτός θα