Λιτό γεύμα με 500 θρησκευτικούς ηγέτες

Ένα γεύμα  σύμβολο της «φραγκισκανικής»  ήταν το γεύμα που μοιράστηκε ο Πάπας Φραγκίσκος   στο Μοναστήρι  της Ασίζης  με τους  θρησκευτικούς αρχηγούς  και τις προσωπικότητες που έλαβαν μέρος  στη συνάντηση «δίψα  ειρήνης».

Περισσότερα από 500 άτομα είχαν συγκεντρωθεί στην μικρή τραπεζαρία  στο νεότερο τμήμα του παλαιού Μοναστηριού –  σε τέσσερα τραπέζια που έβλεπαν προς τον κεντρικό τραπέζι  όπου καθόταν ο Πάπας Φραγκίσκος.  Πλάι στον Ποντίφικα  ο Συρο – ορθόδοξος Πατριάρχης Εφραίμ, ο Ραβίνος David Rosenκαι ο Πολωνός  φιλοσοφικο – κοινωνιολόγος Zygmunt Bauman και στα δεξιά του ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος Α’.

Στον Οικουμενικό Πατριάρχη αφιερώθηκε ‘ένα μεγάλο μέρος του γεύματος  με μία τούρτα και μία φιάλη σαμπάνια  όλοι οι φιλοξενούμενοι γιόρτασαν την 25η επέτειο  της Πατριαρχικής ποιμαντορίας του.

Ο Πρόεδρος της κοινότητας  του  Sant’Egidio, Marco Impagliazzo, πρόσφερε δώρο στον Προκαθήμενο της Ορθοδοξίας στο όνομα της Κοινότητας, ένα πίνακα  ενός ιταλού καλλιτέχνη  της περιοχής που απεικονίζει  ένα δένδρο ειρήνης» διότι εσείς Αγιότατε – εξήγησε  Πρόεδρος-  έχετε  χαρακτηριστεί ως  «πράσινος Πατριάρχης» , ο ίδιος ο Πρόεδρος   απεύθυνε ένα σύντομο χαιρετισμό υπενθυμίζοντας  τα 30 χρόνια  αυτής της διαθρησκειακής συνάντησης στην Ασίζη  και τους καρπούς  που αυτή έφερε  σ’ αυτές τις δεκαετίες.

Στην αίθουσα ήταν επίσης παρόντες και 25 πρόσφυγες  προερχόμενοι  από διάφορα μέρη του κόσμου , ιδιαίτερα από  τραυματισμένες από εμπόλεμες περιοχές όπως  Siria, Pakistan, Afghanistan, Eritrea, Mali, Nigeria. Μουσουλμάνοι και Χριστιανοί, Καθολικοί και Κόπτες,  είχαν ήδη συναντηθεί με τον Πάπα Φραγκίσκο  στο προαύλιο  όπου ο Ποντίφικας  χαιρέτησε,  για μια ώρα περίπου,  προσωπικά όλους τους φιλοξενουμένους ανταλλάσοντας μερικά λόγια,  μια θερμή χειραψία, μια αγκαλιά.

Το μενού ήταν προσαρμοσμένο  στις διάφορες θρησκευτικές παραδόσεις, π.χ στους Μουσουλμάνους   δεν προσφέρθηκε  κρασί και σερβιρίστηκαν  τυριά  αντί για κρέας. Στους Εβραίους ανάλογο μενού  της κουζίνας kosher και ούτω καθ’ εξής.  Οι διαφορές  αυτές  δεν άγγιξαν την καλή επιτυχία αυτών των στιγμών της συμβίωσης που οι Μοναχοί και μέλη της Κοινότητας  του  Sant’Egidio  θέλησαν να οργανώσουν με τον Πάπα. Διότι η ειρήνη περνά και μέσω αυτών των μικρών λεπτομερειών.

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Πανήγυρη της Πεντηκοστής (B)

ΠΑΝΗΓΥΡΗ  ΤΗΣ  ΠΕΝΤΗΚΟΣΤΗΣ (Β)   ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ Η αγάπη του Θεού, χάρη στο Άγιο Πνεύμα που μας δόθηκε, υπερχείλισε τις καρδιές μας. Αλληλούια.

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΗΣ 7ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 22 Ιουνίου 2024   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

22 ΙΟΥΝΙΟΥ μνήμη του Αγίου Παυλίνου, επισκόπου

  Καταγόταν από μια πλούσια οικογένεια Ρωμαίων πατρικίων (γεννήθηκε το 355 στη Μπορντώ, όπου ο πατέρας του ήταν αυτοκρατορικός αξιωματούχος). Συνάντησε τον επίσκοπο Αμβρόσιο του

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου