500 χρονια από τη μεταστροφή του Αγίου Ιγνατίου Λογιόλα

ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΑΝΑΝΕΩΜΕΝΑ ΕΝ ΧΡΙΣΤΩ”

Την 20-5-1521 ο στρατιώτης Ιγνάτιος τραυματίσθηκε σε μάχη στην πόλη Pamplona. H… συνέχεια ήταν μια “ευτυχής εξέλιξη” για την Καθολική Εκκλησία, που συμπληρώνει ήδη 5 αιώνες! Γιατί η “μεταστροφή του Ιγνατίου” μετά τoν τραυματισμό του, η επαφή του με το Θεό και η απόφασή του να αφιερωθεί σε αυτόν, η δημιουργία, μετά από παρότρυνση του Πάπα Πίου ΙΙΙ, το 1540, ενός νέου Μοναχικού Τάγματος, της “Συντροφιάς του Ιησού” ή “Ιησουίτες” υπήρξε ιστορική για την πορεία της Εκκλησίας μας, όχι μόνο την εποχή της Αντιμεταρρύθμισης αλλά ως τις μέρες μας!
Το Τάγμα θα εορτάσει τα 500 χρόνια μεταστροφής του Ιδρυτή του.

Ήδη την 20η Μαΐου o π. Arturo Sosa, Γενικός Ηγούμενος, πήγε στην Pamplona, για την έναρξη των εκδηλώσεων. Την ίδια μέρα ο Πάπας Φραγκίσκος είχε δημοσιεύσει κείμενο στα Ισπανικά, αναφερόμενος στο ίδιο θέμα. Οι ουσιαστικές εκδηλώσεις θα κρατήσουν ένα έτος, από 31-7-21 ως 31-7-22. Θα δοθεί έμφαση στις Πνευματικές Ασκήσεις του και θα ολοκληρωθούν στη Λογιόλα. Θυμίζουμε ότι την 31η Ιουλίου τιμάται η γιορτή του Αγίου.

Οι Ιησουίτες θεωρούνται το μοναδικό Τάγμα με τόσο μεγάλη επιρροή εντός και εκτός Εκκλησίας, γεγονός που αύξησε τους εχθρούς του και οδήγησε στην κατάργηση και την επανασύσταση του, δεκαετίες αργότερα, περίπτωση μοναδική.

Αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς, όταν η Εκκλησία, δια των Καρδιναλίων της, αισθάνθηκε ότι αντιμετωπίζει προβλήματα, κάλεσε ένα Ιησουίτη, για πρώτη φορά στην ιστορία της, να βρει λύσεις! Παρόλη την ηλικία που ανέλαβε, ο Φραγκίσκος έχει πάρει αποφάσεις και έχει φέρει αλλαγές σε πολλούς τομείς…

Ο υπογράφων θεωρεί τον εαυτό του ευεργετημένο, ως Χριστιανό, απ΄ τη γνωριμία του με τους Έλληνες Ιησουίτες. Όπως χιλιάδες άλλοι Έλληνες Χριστιανοί Καθολικοί. Άλλωστε είχαμε για αιώνες την ευεργετική παρουσία του Τάγματος στην Τήνο, τη Σύρο και αλλού.

Ως τότε συμμετέχουμε στους εορτασμούς των 500 ετών, ευχόμαστε υγεία και μακροημέρευση στους Ιησουίτες που εργάζονται στη χώρα μας, πρόοδο στα έργα τους και καλή Αρχιερατεία στο νεοεκλεγμένο Αρχιεπίσκοπο για τους Καθολικούς της Αθήνας π. Θεόδωρο Κοντίδη!

Φωτογραφία του Αγίου από VaticanNews – Αφίσα εορτασμού από τη Μονή της Αθήνας

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΕΒΑΝΤΗΣ Μέλος Συνοδικής Επιτροπής ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΗΣ 1ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ 9 Δεκεμβρίου 2023                                       Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

9 Δεκεμβρίου μνήμη της Αγίας Λευκαδίας

  Υπάρχουν ελάχιστες πληροφορίες για την Αγία Λευκαδία. Η ευλάβεια προς το πρόσωπό της αναπτύχτηκε στον τόπο ταφής της, το ρωμαϊκό κοιμητήριο του Τολέδο στην

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου