5 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΕΟΡΤΗ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΤΩΝ ΧΙΟΝΩΝ

5 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΕΟΡΤΗ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΤΩΝ ΧΙΟΝΩΝ

Η εορτή της Παναγίας των Χιόνων που στην πραγματικότητα είναι η εορτή των Εγκαινίων της Βασιλικής της Αειπαρθένου Μαρίας της Μείζονος στη Ρώμη έχει τις ρίζες της σε ένα θαυματουργικό περιστατικό. Τη νύκτα της 4ης προς 5ης Αυγούστου του έτους 352 η Παναγία εμφανίστηκε σε όνειρο σε κάποιον Ρωμαίο πατρίκιο ονόματι Ιωάννη και του ζήτησε να ανεγείρει μια Βασιλική αφιερωμένη στη Χάρη της, σε εκείνο το σημείο όπου θα του υποδείκνυε.
Το επόμενο πρωί σε έναν από τους επτά λόφους της Ρώμης, τον Εσκουιλίνο, είχε χιονίσει. Το ίδιο όνειρο είχε και ο Πάπας Λιβέριος, ο οποίος, μόλις διαπίστωσε πως πράγματι χιόνισε κατακαλόκαιρο διέταξε την ανέγερση Ναού προς τιμήν της Θεοτόκου.
Ο Ναός αυτός έφερε τον τίτλο Santa Maria ad Nives ή αλλιώς Αγία Μαρία του Χιονιού. Επί Πάπα Σίξτου Γ’ και σε ανάμνηση της Οικουμενικής Συνόδου της Εφέσου που είχε διακηρύξει την Παναγία ως Θεοτόκο, ο Ναός ανοικοδομήθηκε μεγαλύτερος και επειδή την εποχή εκείνη δεν υπήρχε στη Ρώμη Βασιλική παρόμοια σε λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια ονομάστηκε Αγία Μαρία της Μείζονος.
Στη Βασιλική φυλάσσεται η αρχαιοτάτη εικόνα της Παναγίας της Βρεφοκρατούσας την οποία η παράδοση θέλει να έχει ζωγραφίσει ο Ευαγγελιστής Λουκάς. Κατά πάσα πιθανότητα όμως ανάγεται στο 5οαιώνα. Η Εικόνα είναι γνωστή ως Salus Popoli Romani (=Σωτηρία του Ρωμαϊκού Λαού).

 

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Angelus, 26 Μαρτίου 2023

ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΥΡΙΟΥ Πλατεία Αγίου Πέτρου Κυριακή, 26 Μαρτίου 2023     Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές, καλημέρα! Σήμερα, Πέμπτη Κυριακή της Τεσσαρακοστής, το Ευαγγέλιο

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΔΕΥΤΕΡΑ  ΤΗΣ 4ης  ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΤΕΣΣΡΑΚΟΣΤΗΣ 27 Μαρτίου  2023    Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.  Αμήν Επικαλούμαι το 

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου