5.000 πρόσκοποι από την Ευρώπη στη Ρώμη.

5.000 πρόσκοποι από την Ευρώπη στη Ρώμη. 

Από τις 27 Ιουλίου έως τις 3 Αυγούστου, η Ιταλία και η Ρώμη θα αποτελέσουν τον προορισμό του Euromoot όπου περίπου 5.000 Scolte και Rover από την Ευρώπη, προερχόμενοι από πάνω από 20 έθνη, θα συναντηθούν στο Βατικανό για την ακρόαση από τον Πάπα Φραγκίσκο.
Στην προσκοπική ορολογία η λέξη Euromoot υποδηλώνει μια διεθνή συγκέντρωση Scolte και Rover (κορίτσια και αγόρια αντίστοιχα, ηλικίας από 16 έως 21 ετών). Αυτή η εκδήλωση θα επιτρέψει σε χιλιάδες νέους προερχόμενους από διαφορετικές χώρες να συναντηθούν και να δημιουργήσουν προσωπικές φιλίες, μέσα από δραστηριότητες που αποσκοπούν στο να γνωρίσουν ο ένας τον άλλον και να ανακαλύψουν και πάλι τις κοινές πολιτισμικές και πνευματικές ρίζες τους: κατά τη διάρκεια της εβδομάδας πεζοπορίας, καθώς θα περνούν οι μέρες, θα ανακαλύψουν ότι η αληθινή ευρωπαϊκή κληρονομιά είναι η ικανότητα να ζουν μαζί ειρηνικά και με αδελφοσύνη, γύρω από κοινές αξίες και από έναν κοινό στόχο που είναι ο Χριστός.

Οι τρεις φάσεις αυτής της σημαντικής εβδομάδας
Από τις 27 Ιουλίου έως την 1η Αυγούστου «Campo Mobile», την 1η και 2 Αυγούστου η επιστροφή σε τέσσερα διαφορετικά σημεία στις πύλες της πρωτεύουσας και τέλος στις 3 Αυγούστου ο τελικός προορισμός, η Ρώμη και η Βασιλική του Αγίου Πέτρου. Όσο αφορά στην πρώτη φάση, τους τελευταίους μήνες τα παιδιά είχαν την δυνατότητα να έρθουν σε επαφή και να σχηματίσουν διεθνείς ομάδες αδελφοποίησης ή ομάδες αποτελούμενες από 30 έως 50 νέους ή από 2 ή 3 διαφορετικές εθνικότητες που θα πορευτούν διαμέσου ορισμένων ιταλικών περιοχών (Umbria, Abruzzo, Toscana και Lazio).

Σε πορεία μέσα από ιστορικές διαδρομές
Αυτές οι κοινότητες πεζοπορίας θα ακολουθήσουν ιστορικές διαδρομές όπως Via Francigena, Cammino di San Banedetto, Cammino di San Francesco, στα βήματα των μεγάλων Αγίων όπως ο Άγιος Παύλος, οι άγιοι Κύριλλος και Μεθόδιος, ο άγιος Φραγκίσκος της Ασίζης, ο Άγιος Βενέδικτος της Norcia ή η αγία Αικατερίνη της Σιένα, Άγιοι οι οποίοι εκτός του ότι ορισμένοι εξ αυτών είναι προστάτες της Ευρώπης, ο βίος τους αποτελεί ιδανικό παράδειγμα προς μίμηση, για την εκ νέου ανακάλυψη της χριστιανικής πολιτιστικής κληρονομιάς. Η πορεία όμως, δεν είναι μόνο φυσική, αλλά το αντίθετο. Εκτός της φυσικής πεζοπορίας θα πορευτούν και πνευματικά, με το νου και την καρδιά. Οι αδελφοποιημένοι πράγματι, θα περάσουν από προκαθορισμένα σημεία, όπου θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν θέματα που θα τους οδηγήσουν στο να αναρωτηθούν για την ταυτότητά τους ως ευρωπαίοι πολίτες και χριστιανοί και να ανακαλύψουν εκ νέου την αξία του Λόγου με μια δραστηριότητα που θυμίζει την αρχαία εξάσκηση αντιγραφής των Βενεδικτίνων μοναχών: «Il mobile scriptoria»!

Σημεία αναφοράς όπου μπορεί κάποιος να βιώσει την ευρωπαϊκή διάσταση
Η δεύτερη φάση, κατά την οποία χιλιάδες νέοι θα συγκλίνουν σε 4 προκαθορισμένα σημεία, θα αποτελέσει μια ευκαιρία κατά τη διάρκεια της οποίας οι Scolte και οι Rover θα είναι σε θέση να γνωρίσουν τις παραδόσεις και τα χαρακτηριστικά καθενός από τα συμμετέχοντα έθνη, να ακούσουν διαλέξεις ιστορικού και πνευματικού χαρακτήρα και να χωριστούν σε θεματικά εργαστήρια, να αφιερωθούν στην εκμάθηση νέων δεξιοτήτων, από το τραγούδι και την αξία της διαφύλαξης της γης που είναι ένα δώρο του Θεού, μέχρι τις προσκοπικές τεχνικές της υπαίθριας ζωής. Με λίγα λόγια, σημεία αναφοράς όπου θα μπορέσουν να βιώσουν με εμπειρικό τρόπο την ευρωπαϊκή διάσταση!

Η ακρόαση στο Βατικανό με τον Πάπα Φραγκίσκο και η Θεία Λειτουργία με τον καρδινάλιο Bagnasco
Τέλος, στις 3 Αυγούστου στη Ρώμη, όλοι οι συμμετέχοντες, ξεκινώντας από τα 4 σημεία στις πύλες της πόλης, θα συναντηθούν πρώτα μέσα στην αίθουσα Aula Nervi για να ζήσουν μια ακρόαση με τον Πάπα Φραγκίσκο, 25 χρόνια μετά από εκείνη που έλαβε χώρα από τον τότε Ποντίφικα Άγιο Ιωάννη Παύλο Β΄. Στη συνέχεια θα μεταβούν στο εσωτερικό της Βασιλικής του Αγίου Πέτρου για να συμμετάσχουν στην Θεία Λειτουργία στην οποία θα προΐσταται ο καρδινάλιος Angelo Bagnasco. Χάρη στο Euromoot, οι πρόσκοποι της Ευρώπης – Fse δίνουν ζωή στην ευρωπαϊκή αδελφοσύνη και δημιουργούν ένα δίκτυο φιλίας και αλληλεγγύης σε ολόκληρη την Ευρώπη αλλά και πέραν αυτής.

 

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

4η Κυριακή του Πάσχα (B)

4η   ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ (B)        ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ Ψλ.33(32),5-6         Από το έλεος του Κυρίου η γη είναι γεμάτη. Με το Λόγο του

ΜΕΛΕΤΗ_ΤΟΥ_ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ.jpg

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΗΣ 3ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 25 Μαΐου  2024     Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.  Αμήν Επικαλούμαι

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου