5 ΜΑΡΤΙΟΥ μνήμη του Αγίου Θεοφίλου επισκόπου Καισαρείας της Παλαιστίνης


O Άγιος Θεόφιλος ήταν επίσκοπος Καισαρείας της Παλαιστίνης και αναφέρεται από τον Ευσέβιο της Καισαρείας (Historia Ecclesiastica, V) στον κατάλογο των πιο σημαντικών επικεφαλής των τοπικών Εκκλησιών τον καιρό του Πάπα Βίκτωρος Α΄(200 μ. Χ).

Η ίδια πηγή αναφέρει ακόμα πως συμμετείχε σε μια σύνοδο στην Παλαιστίνη, καθώς επίσης ότι είχε τοποθετηθεί στη διαμάχη αναφορικά με τον εορτασμό του Πάσχα.

Δεν προκύπτει από τα αρχαία συναξάρια κάποια ιδιαίτερη ευλάβεια προς τον άγιο Θεόφιλο. Ο πρώτος που τον εισήγαγε στον κατάλογο των αγίων ήταν ο Πέτρος ντε Νατάλιμπους και ακολούθησε ο Καίσαρ Μπαρόνιος οι οποίοι επαινούν την ακεραιότητα του βίου του και τη σοφία του και τον εισάγουν στο Ρωμαϊκό Μαρτυρολόγιο την 5η Μαρτίου.

πγπ

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β’ ευχήθηκε στον Σεβ. Αρχιεπίσκοπο ΡΚαθολικών Τήνου κ. Ιωσήφ

Σήμερα το απόγευμα, ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β’ , συνοδευόμενος από Αρχιερατικό Επίτροπο Τήνου, Πρωτοπρ. Γεώργιο Φανερό, μετέβη στο Επισκοπείο της ΡΚαθολικής Αρχιεπισκοπής και ευχήθηκε

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΤΡΙΤΗ  ΤΗΣ 4ης  ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΤΕΣΣΡΑΚΟΣΤΗΣ 28 Μαρτίου 2023    Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.  Αμήν Επικαλούμαι το 

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου