5 ΙΟΥΝΙΟΥ μνήμη του Αγίου Βονιφατίου, επισκόπου και μάρτυρος

 

 Δίχως το ιεραποστολικό έργο του Αγίου Βονιφατίου, δεν θα ήταν δυνατή η πολιτική και κοινωνική οργάνωση της Ευρώπης του Καρλομάγνου.

Ο Βονιφάτιος ήταν γόνος ευγενούς αγγλικής οικογένειας. Γεννήθηκε στην πόλη Ντέβον (Αγγλία) το 673 και, πριν να ξεκινήσει τον ευαγγελισμό των γερμανικών λαών πέρα από το Ρήνο, έδωσε μοναστικούς όρκους στο Αββαείο του Έξετερ. Η πρώτη του ιεραποστολική εξόρμηση προς τη Φριζία (σήμερα η περιοχή ανήκει στη Γερμανία και την Ολλανδία) δεν στέφθηκε με επιτυχία.

 

Αποφάσισε, λοιπόν, να πραγματοποιήσει ένα Προσκυνηματικό ταξίδι στη Ρώμη προκειμένου να προσευχηθεί στους τάφους των αγίων μαρτύρων και να λάβει την παπική ευλογία. Ο  Πάπας Άγιος Γρηγόριος Β υποστήριξε την ιεραποστολική δράση του Βονιφάτιου που από εκεί έφυγε για τη Γερμανία.

 

Έκανε στάση στη Θουριγγία, έφτασε στη μόλις υποταγμένη στους Φράγκους Φριζία και εκεί είχε τις πρώτες μεταστροφές στο χριστιανισμό. Σε τρία χρόνια είχε διασχίσει ένα μεγάλο μέρος της γερμανικής επικράτειας.

Και οι Σάξονες ανταποκρίθηκαν ενθουσιωδώς στο κήρυγμά του. Αφού προσκαλέστηκε από τον Πάπα στη Ρώμη, έλαβε την επισκοπική χειροτονία. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού επιστροφής στη Γερμανία, διασχίζοντας το δάσος της Έσσης έκοψε μια γιγαντιαία βελανιδιά στην οποία οι ειδωλολατρικοί πληθυσμοί απέδιδαν μαγικές ιδιότητες θεωρώντας την έδρα του θεού. Οι παγανιστικοί λαοί θεώρησαν αυτή τη χειρονομία πρόκληση για το θεό και κατέφθασαν στο σημείο για να παρακολουθήσουν την εκδίκηση αυτού του προσβεβλημένου θεού. Ο Βονιφάτιος εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία της προσέλευσης του πλήθους κηρύττοντάς τους το Ευαγγελίου. Στο σημείο που υπήρχε η βελανιδιά ανεγέρθηκε ο πρώτος ναός αφιερωμένος στον Άγιο Πέτρο.

 

Ο Βονιφάτιος έκτισε μεταξύ της Έσσης και της Θουριγγίας ένα περίφημο Αββαείο ισάξιο με εκείνο του Μόντεκασσίνο της Ιταλίας το οποίο αποτέλεσε το επίκεντρο της πνευματικότητας και του θρησκευτικού πολιτισμού της Γερμανίας.

 

Θανατώθηκε μαρτυρικά στις 5 Ιουνίου 754 ανήμερα της Πεντηκοστής, όταν μια ομάδα ένοπλων απίστων επιτέθηκε σε εκείνον και τους συντρόφους του κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας. Το σώμα του ενταφιάστηκε στο Αββαείο της Φούλντα της Γερμανίας.

 

Στον Άγιο Βονιφάτιο αποδίδεται το πιο συνηθισμένο χριστουγεννιάτικο σύμβολο, το χριστουγεννιάτικο δέντρο. Το χρησιμοποίησε για πρώτη φορά το 724 όταν είχε την ιδέα να στολίσει με κεριά τα κλαδιά ενός ελάτου. Τα κεριά συμβόλιζαν την κάθοδο του Αγίου Πνεύματος επί της γης με την έλευση του «Βρέφους Ιησού». Ο Βονιφάτιος χρησιμοποίησε αυτό το συμβολισμό για να εξηγήσει στους παγανιστικούς λαούς τη σημασία των Χριστουγέννων.

πγπ

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

2η Κυριακή της Παρουσίας (Β)

2η  ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ (Β)   ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ Ησ 30,19,30                         Λαέ της Σιών, ιδού, ο Κύριος έρχεται να σώσει τους λαούς. Ο Κύριος

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΗΣ 1ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ 9 Δεκεμβρίου 2023                                       Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

9 Δεκεμβρίου μνήμη της Αγίας Λευκαδίας

  Υπάρχουν ελάχιστες πληροφορίες για την Αγία Λευκαδία. Η ευλάβεια προς το πρόσωπό της αναπτύχτηκε στον τόπο ταφής της, το ρωμαϊκό κοιμητήριο του Τολέδο στην

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου