5 Ιουλίου μνήμη Αγίου Αντωνίου Ζαχαρία Πρεσβυτέρου

Γεννήθηκε το 1502 στην Κρεμόνα. Λίγους μήνες μετά τη γέννησή του έχασε τον πατέρα του. Η νεαρή, μόλις 18 ετών, μητέρα του ανέλαβε να τον μεγαλώσει και να τον εκπαιδεύσει. Το έκανε πάντοτε με τρυφερότητα και αγάπη, μέσα από τις δυσκολίες και τις δυστυχίες οι οποίες επιδεινωνόταν και λόγω της σταδιακής παρακμής της οικογενειακής περιουσίας. Το 1524 ο Αντώνιος αποφοίτησε από την ιατρική στην Πάδοβα. Όταν όμως, επέστρεψε στην Κρεμόνα, ασχολήθηκε με την κατήχηση και την ερμηνεία του Ευαγγελίου σε μεγάλους και μικρούς.
Τότε αποφασίζει να γίνει ιερέας.
Χειροτονείται το 1528.

Το 1530 ίδρυσε στο Μιλάνο μια κοινότητα των Ιερέων με δικούς της κανόνες, τους Κληρικούς του Αγίου Παύλου. Αποστολή τους ήταν ο Ευαγγελισμός των ανθρώπων μέσω της εκπαίδευσης και μέσω του Λόγου του Θεού και απευθύνονταν σε πολύ διαφορετικούς ανθρώπους μεταξύ τους, που ζούσαν και δραστηριοποιούνταν στα πιο απίθανα μέρη.
Το Μιλάνο θα τους ονομάσει Βαρναβίτες, διότι η πρώτη έδρα τους ήταν η Εκκλησία του Αγίου Βαρνάβα. Στη συνέχεια ίδρυσε ακόμα δυο Κοινότητες, εκείνη των «Αγγελικών Μοναχών» και μια κοινότητα έγγαμων λαϊκών. Πεδίο δράσεως των κοινοτήτων αυτών ήταν ο δρόμος, διότι ο Αντώνιος ήταν πεπεισμένος πως το έμπρακτο παράδειγμα είναι αποτελεσματικότερο από το κήρυγμα.

Πέθανε στις 5 Ιουλίου 1539 σε ηλικία 37 ετών.
Το σκήνωμά του αναπαύεται στον Ιερό Ναό Αγίου Βαρνάβα. Αγιοποιήθηκε στις 2 Μαΐου 1897 από τον Πάπα Λέωντα τον 13
ο.

πγπ

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Ποιμαντική επιστολή Ιεραρχίας

                  ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΑΘΟΛΙΚΗΣ ΙΕΡΑΡΧΙΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Αρ. Πρωτ.: 5606/2024      Σύρος, 23 Φεβρουαρίου 2024 Προς τους πιστούς της Καθολικής Εκκλησίας στην Ελλάδα Αδελφοί μας και

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΗΣ 7ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 24 Φεβρουαρίου 2024   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.  Αμήν Επικαλούμαι το 

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου