5η Κυριακή του Πάσχα (B)

5η    ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ

(B)       

 

ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ Πβ. Ψλ 98(97),1-2                 

Ψάλετε στον Κύριο νέο ύμνο, διότι έκανε θαυμάσια, ο Κύριος. Ενώπιον των εθνών φανέρωσε τη δικαιοσύνη Του. Αλληλούια.

 

ΣΥΝΑΠΤΗ ΔΕΗΣΗ

Παντοδύναμε και αιώνιε Θεέ, ολοκλήρωνε συνεχώς σε εμάς το Πασχαλινό Μυστήριο ώστε, όσους αξίωσες να αναγεννηθούν με το Βάπτισμα, με την βοήθειά Σου, να παραγάγουν άφθονους καρπούς και να φθάσουν στην χαρά της Ζωής της Αιώνιας. Διά του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, του Υιού Σου, ο οποίος είναι Θεός, και μαζί με Εσένα και το Άγιο Πνεύμα ζει και βασιλεύει στους αιώνες των αιώνων.

 

ΠΡΩΤΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ

Ανάγνωσμα από τις Πράξεις των Αποστόλων (9,26-31)

Τις ημέρες εκείνες, όταν έφθασε ο Σαύλος στην Ιερουσαλήμ, προσπαθούσε να προσκολληθεί στους μαθητές, αλλά όλοι τον φοβόνταν, μη πιστεύοντας ότι είναι μαθητής. Ο Βαρνάβας, όμως, τον πήρε και τον οδήγησε στους αποστόλους και τους διηγήθηκε πώς είδε τον Κύριο στο δρόμο και πώς του μίλησε και ότι στη Δαμασκό με παρρησία κήρυττε στο όνομα του Ιησού. Και μαζί τους συναναστρεφόταν στην Ιερουσαλήμ, μιλώντας με παρρησία στο όνομα του Κυρίου και μιλούσε και συζητούσε με τους Ελληνιστές, εκείνοι όμως επιχειρούσαν να τον σκοτώσουν. Όταν το έμαθαν οι αδελφοί, τον κατέβασαν στην Καισάρεια και τον έστειλαν στην Ταρσό. Και η εκκλησία είχε ειρήνη σε όλη την Ιουδαία και τη Γαλιλαία και τη Σαμάρεια, ενώ αύξανε και πορευόταν μέσα στο φόβο του Κυρίου και πλήθαινε, με την παρηγοριά του Αγίου Πνεύματος.

Λόγος του Κυρίου

 

ΑΝΤΙΦΩΝΙΚΟΣ ΨΑΛΜΟΣ         Ψαλμός  22   (26β-27.28 και 30.31-32)

Αντίφωνο:    Σ΄ Εσένα υψώνω τον ύμνο μου, Κύριε,

                        στη μεγάλη σύναξη.

 

Θα εκπληρώσω τις ευχές μου ενώπιον όσων Τον φοβούνται.

Θα φάνε οι φτωχοί και θα χορτάσουν,+

και θα υμνήσουν τον Κύριο όσοι Τον αναζητούν:*

«Ας ζήσουν οι καρδιές τους στους αιώνες των αιώνων». Αντ.

 

Θα θυμηθούν και θα επιστρέψουν στον Κύριο*

όλα τα πέρατα της γης

κι όλες οι οικογένειες των εθνών,*

θα πέσουν ενώπιόν Του και θα προσκυνήσουν.

Μόνο Αυτόν θα προσκυνήσουν+

όλοι εκείνοι που κάτω από τη γη κοιμούνται.*

Εμπρός Του θα σκύψουν όλοι αυτοί που κατεβαίνουν στη σκόνη. Αντ.

 

Η ψυχή μου, όμως, απ’ Αυτόν θα ζήσει*

και οι απόγονοί μου Αυτόν θα υπηρετήσουν.

Θα γίνει γνωστό στη γενεά που έρχεται,*

και θ’ αναγγείλουν τη δικαιοσύνη Του.

Στο λαό που θα γεννηθεί θα πούνε:*

«Ιδού τα έργα του Κυρίου». Αντ.

 

ΔΕΥΤΕΡΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ

Ανάγνωσμα από την πρώτη επιστολή του Αποστόλου Ιωάννη (3,18-24)

 

Παιδιά μου, να μην αγαπούμε με τα λόγια ούτε με τη γλώσσα, αλλά με τα έργα και με την αλήθεια. Κι απ’ αυτό θα καταλάβουμε ότι προερχόμαστε από την αλήθεια και θα μπορέσουμε να διαβεβαιώσουμε την καρδιά μας ενώπιόν Του, αν αυτή μας κατηγορεί για κάτι. Διότι ο Θεός είναι ανώτερος απ’ την καρδιά μας και γνωρίζει τα πάντα. Αγαπητοί μου, αν η καρδιά μας δε μας κατηγορεί, τότε έχουμε παρρησία ενώπιον του Θεού, κι ό,τι και αν Του ζητούμε το λαβαίνουμε απ’ Αυτόν, επειδή τηρούμε τις εντολές Του και κάνουμε ό,τι είναι αρεστό ενώπιόν Του. Κι αυτή είναι η εντολή Του: να πιστέψουμε στο όνομα του Υιού Του, του Ιησού Χριστού, και να αγαπούμε ο ένας τον άλλο, όπως μας έχει δώσει εντολή. Κι όποιος τηρεί τις εντολές Του μένει ενωμένος μαζί Του κι Εκείνος μ’ αυτόν. Και με τούτο γνωρίζουμε ότι μένει μέσα μας: από το Πνεύμα που μας έδωσε.

Λόγος του Κυρίου

 

ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ  – Αλληλούια  (Ιω. 15,4.5Β)

Μείνετε ενωμένοι μαζί μου, κι Εγώ θα μείνω ενωμένος μαζί σας, λέει ο Κύριος. Αυτός που μένει ενωμένος μαζί μου, αυτός παράγει πολύ καρπό.

 

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ

Ανάγνωσμα από το κατά Ιωάννη Άγιο Ευαγγέλιο (15,1-8)

Τον καιρό εκείνο, είπε ο Ιησούς στους μαθητές Του: «Εγώ είμαι το αληθινό αμπέλι και ο Πατέρας μου είναι ο γεωργός. Κάθε κλήμα πάνω μου, που δεν κάνει καρπό, το κόβει. Ενώ κάθε κλήμα που κάνει καρπό το καθαρίζει, ώστε να καρποφορήσει περισσότερο. Ήδη εσείς είστε καθαροί, εξαιτίας του λόγου που σας είπα. Μείνετε ενωμένοι μαζί μου, κι εγώ θα μείνω ενωμένος μαζί σας. Όπως το κλήμα δεν μπορεί να καρποφορήσει αφ’ εαυτού του, αν δε μένει ενωμένο με το αμπέλι, έτσι ούτε εσείς, αν δε μείνετε ενωμένοι μαζί μου. Εγώ είμαι το αμπέλι, εσείς τα κλήματα. Αυτός που μένει ενωμένος μαζί μου κι εγώ μαζί του, αυτός παράγει πολύ καρπό, διότι χωρίς εμένα δεν μπορείτε να κάμετε τίποτα. Αν κάποιος δε μένει ενωμένος μαζί μου, πετάχτηκε έξω όπως το κλήμα και ξεράθηκε. Αυτά τα κλήματα τα μαζεύουν, τα ρίχνουν στη φωτιά, και καίγονται. Αν μείνετε ενωμένοι μαζί μου και τα λόγια μου παραμείνουν μέσα σας, ό,τι κι αν θελήσετε ζητήστε το, και θα σας γίνει. Μ’ αυτό δοξάστηκε ο Πατέρας μου: όταν κάνετε άφθονο καρπό και γίνετε μαθητές μου».

Λογος του Κυρίου

 

ΔΕΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΠΙΣΤΩΝ

Αδελφοί αγαπητοί,

Ας ικετεύσουμε με θάρρος το Θεό Πατέρα, να μας κρατήσει ενωμένους με τον Ιησού Χριστό, πηγή της Ζωής, και να  πραγματοποιήσει τις επιθυμίες μας. Λέγοντας:

– Εισάκουσέ μας, Κύριε!

Για την Αγία Καθολική Εκκλησία, ώστε να προοδεύει κατά την πορεία της μέσα στον κόσμο και να την στηρίζει η παρηγοριά του Αγίου Πνεύματος, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.

Για τους κυβερνήτες των λαών, ώστε να κατευθύνουν τις επιδιώξεις τους με αποκλειστικό σκοπό το καλό όλων των λαών της γης, μέσα σε ειρήνη και δικαιοσύνη, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.

Για να εξαφανισθούν απ’ τις καρδιές των χριστιανών οι φθόνοι, οι αμφιβολίες και η έλλειψη εμπιστοσύνης, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.

Για όσους υποφέρουν από την έλλειψη των απαραίτητων υλικών μέσων για πνευματική και υλική πρόοδο, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.

Για όλους εμάς, ώστε να γίνει βαθιά πεποίθησή μας ότι, χωρίς τον Ιησού Χριστό, τίποτα δεν έχει αξία και αποτελεσματικότητα, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.

+ Θεέ Πατέρα, Εσύ είσαι μεγαλύτερος από τη στενότητα της καρδιάς μας. Μην κοιτάξεις τις αδυναμίες μας, αλλά με τη δύναμη του Πνεύματός Σου συγκράτησέ μας ενωμένους με τον Ιησού Χριστό, τη ρίζα του αμπελιού, για να φέρουμε καρπούς για την Αιώνια Ζωή.  Διά μέσου του Ιησού Χριστού του Κυρίου μας.  Αμήν!

 

ΔΕΗΣΗ ΠΡΟΣΚΟΜΙΔΗΣ

Πανεύσπλαχνε Κύριε, ο οποίος με τις θαυμαστές ανταποδόσεις αυτής της θυσίας μας κατέστησες κοινωνούς της μοναδικής και ύψιστης θεότητάς Σου, αξίωσέ μας, σε παρακαλούμε, να μαρτυρούμε στη ζωή μας το Φως της αλήθειας Σου την οποία γνωρίσαμε. Διά του Ιησού Χριστού του Κυρίου μας, ο οποίος ζει και βασιλεύει στους αιώνες των αιώνων.

 

ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ Πβ  Ιω 15,1.5

Εγώ είμαι η Αληθινή Άμπελος, εσείς τα κλήματα, λέει ο Κύριος. Αυτός που μένει ενωμένος μαζί μου και εγώ μαζί του, παράγει άφθονο καρπό. Αλληλούια.

 

ΔΕΗΣΗ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μείνε κοντά στο λαό Σου, Κύριε, και όσους έθρεψες με τα ουράνια Μυστήρια βοήθησέ τους να περάσουν από την παλαιά στη Νέα Ζωή. Διά του Ιησού Χριστού του Κυρίου μας, ο οποίος ζει και βασιλεύει στους αιώνες των αιώνων.

 

5η ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ Β

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Γενική Ακρόαση του Πάπα Φραγκίσκου, 12 Ιουνίου 2024

ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΓΕΝΙΚΗ ΑΚΡΟΑΣΗ                                                                           Πλατεία Αγίου Πέτρου Τετάρτη, 12 Iουνίου 2024     Το Πνεύμα και η Νύμφη. Το Άγιο Πνεύμα καθοδηγεί τον λαό

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου