5η Κυριακή του Έτους

 

5η  ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ, Κύκλος Α΄

 

 

ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ (Ψλ 95 [94], 6-7)

Ελάτε, να προσκυνήσουμε τον Θεό, και να προσπέσουμε ενώπιον του Κυρίου, που μας έπλασε, επειδή αυτός είναι ο Θεός μας.

 

ΣΥΝΑΠΤΗ ΔΕΗΣΗ      

Σε παρακαλούμε, Κύριε, φύλαττε την οικογένειά σου με την παντοτινή σου προστασία, και ας είναι πάντοτε ασφαλής, αφού έχει ως μόνη ελπίδα και στήριγμα τη θεία σου χάρη. Διά του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, του Υιού σου, ο οποίος είναι Θεός, και μαζί με εσένα και το Άγιο Πνεύμα ζει και βασιλεύει στους αιώνες των αιώνων.

 

 

ΠΡΩΤΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ

Ανάγνωσμα από το βιβλίο του προφήτη Ησαΐα  (58, 7-10)

Έτσι λέει ο Κύριος: «Νηστεία δεν είναι το να μοιράζεις το ψωμί σου σ’ αυτόν που πεινάει, και να βάζεις στο σπίτι σου τους άστεγους φτωχούς; Όταν βλέπεις τον γυμνό να τον ντύνεις, και να μην περιφρονείς τη σάρκα σου.

Τότε, το φως σου θα λάμψει σαν την αυγή και η υγεία σου θα βλαστήσει γρήγορα και η δικαιοσύνη σου θα προπορεύεται ενώπιόν σου, η δόξα του Κυρίου θα είναι οπισθοφυλακή σου. Τότε, θα κράζεις και ο Κύριος θα εισακούει, θα φωνάζεις, και εκείνος θα λέει: “Ιδού, εγώ είμαι εδώ”.

Αν από ανάμεσά σου βγάλεις το ζυγό, την ανάταση του δακτύλου, και τα άνομα λόγια· αν ανοίγεις την ψυχή σου σ’ εκείνον που πεινάει, και χορταίνεις τη θλιμμένη ψυχή, τότε το φως σου θα ανατέλλει μέσα στο σκοτάδι, και το σκοτάδι σου θα είναι σαν μεσημέρι».

Λόγος του Κυρίου

 

ΑΝΤΙΦΩΝΙΚΟΣ ΨΑΛΜΟΣ (112)

 

          Ένα φως ανέτειλε για τους δικαίους,

          μέσα στο σκοτάδι.

 

Ένα φως ανέτειλε για τους δικαίους, μέσα στο σκοτάδι,*

ευσπλαχνικός και ελεήμων και δίκαιος.

Χαρούμενος είναι ο άνθρωπος που ελεεί και δανείζει,*

διαθέτει με κρίση τα πράγματά του.

 

Διότι δε θα σαλευτεί στον αιώνα.*

Αιώνια θα μείνει η μνήμη του δικαίου,

δε θα φοβηθεί από κακή αγγελία.*

Έτοιμη είναι η καρδιά του, ελπίζει στον Κύριο.

 

Σταθερή είναι η καρδιά του και δε φοβάται, *

Μοίρασε, έδωσε στους φτωχούς,

η δικαιοσύνη του παραμένει στους αιώνες των αιώνων,*

η δύναμή του με δόξα εξυψώνεται.

 

 

 

ΔΕΥΤΕΡΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ

          Ανάγνωσμα από την πρώτη επιστολή του Αποστόλου Παύλου προς τους Κορινθίους  (2, 1-5)

Εγώ, αδελφοί, όταν ήλθα σε σας, ήλθα αναγγέλλοντάς σας το μυστήριο του Θεού όχι με υπέροχα λόγια ή με σοφία. Αποφάσισα να μη γνωρίζω τίποτα ανάμεσά σας, παρά μόνο τον Ιησού Χριστό και αυτόν εσταυρωμένο. Και εγώ έφθασα ανάμεσά σας αισθανόμενος αδυναμία και φόβο και μεγάλο τρόμο, και ο λόγος μου και το κήρυγμά μου δε στηρίζονταν σε λόγια σοφίας που πείθουν αλλά σε αποδείξεις του Πνεύματος και θαυματουργικής δύναμης, ώστε η πίστη σας να μη βασίζεται πάνω σε σοφία ανθρώπων αλλά πάνω στη δύναμη του Θεού.

Λόγος του Κυρίου

 

 

 

ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ (Ιω. 8, 12)

Αλληλούια. Εγώ είμαι το φως του κόσμου, λέει ο Κύριος. Αυτός που με ακολουθεί, δε θα περπατήσει μέσα στο σκοτάδι, αλλά θα έχει το φως της ζωής. Αλληλούια.

 

 

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ

+ Ανάγνωσμα από το κατά Ματθαίο Άγιο Ευαγγέλιο (5, 13-16)

Τον καιρό εκείνο, είπε ο Ιησούς στους μαθητές του:

«Εσείς είστε το αλάτι της γης. Αλλά αν το αλάτι χάσει τη γεύση του, με τι θα αλατιστεί; Σε τίποτα πια δε χρησιμεύει, παρά μόνο να πεταχτεί έξω και να καταπατηθεί απ’ τους ανθρώπους.

Εσείς είστε το φως του κόσμου. Δεν μπορεί μια πόλη να κρυφτεί, όταν βρίσκεται πάνω σε βουνό. Ούτε ανάβουν ένα λυχνάρι και το τοποθετούν κάτω από το μόδιο, αλλά το θέτουν πάνω στο λυχνοστάτη και λάμπει σε όλους που βρίσκονται στο σπίτι. Έτσι να λάμψει το δικό σας φως ενώπιον των ανθρώπων, για να δουν τα καλά σας έργα και να δοξάσουν τον Πατέρα σας που βρίσκεται στους ουρανούς».

Λόγος του Κυρίου

 

 

 

ΔΕΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΠΙΣΤΩΝ

Αδελφοί αγαπητοί, με θάρρος ας απευθυνθούμε προς τον Κύριο το Θεό μας, που, όπως πιστεύουμε, εισακούει πρόθυμα όσους με καρδιά ταπεινή και με εμπιστοσύνη τον επικαλούνται. Ας τον ικετεύσουμε ψάλλοντας: Εισάκουσέ μας, Κύριε!

 

Για το χριστιανικό λαό, για να δεχθεί το λόγο του σημερινού Ευαγγελίου και με πιστότητα να δειχθεί φως του κόσμου και αλάτι της γης, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.

 

Για τους κυβερνήτες των εθνών, ώστε να κατατάξουν και τις πνευματικές ανάγκες ανάμεσα στους σκοπούς για τους οποίους εργάζονται, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.

 

Για όσους πεινούν και διψούν τη δικαιοσύνη, για να βρουν στους χριστιανούς όχι μόνο συμπαράσταση και ελεημοσύνη, αλλά ειλικρινή θέληση για απελευθέρωση και πρόοδο, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.

 

Για όλους εμάς, οι οποίοι τρεφόμαστε από τον Λόγο και τον Άρτο του Κυρίου, ώστε να μην κρύβουμε το φως που λάβαμε κάτω από το κάλυμμα της οκνηρίας και των συμβιβασμών μας, αλλά να βλέπουν όλοι οι άνθρωποι τα καλά μας έργα και να δοξάζουν τον Πατέρα μας που είναι στους ουρανούς, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.

 

Ας λάμψει μέσα στη ζωή των πιστών σου, Κύριε, το δικό σου φως κι έτσι όλοι οι άνθρωποι να φθάσουν να σε γνωρίσουν και να σε δοξάζουν για την αγάπη σου. Δια μέσου του Ιησού Χριστού του Κυρίου μας.  Αμήν.

 

 

 

ΔΕΗΣΗ ΠΡΟΣΚΟΜΙΔΗΣ

Κύριε, ο άρτος και ο οίνος που δημιούργησες,  για να ενισχύουν την αδυναμία μας, ας γίνουν για μας Μυστήριο ζωής αιώνιας. Διά του Ιησού Χριστού του Κυρίου μας, ο οποίος ζει και βασιλεύει στους αιώνες των αιώνων.

 

 

ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ (Ψλ 107 [106], 8-9)

Ας δοξολογήσουν τον Κύριο για τα ελέη του, για τα θαυμάσιά του προς τα τέκνα των ανθρώπων, επειδή χόρτασε την ψυχή τη διψασμένη, και την πεινασμένη ψυχή με αγαθά τη γέμισε.

 

 

ΔΕΗΣΗ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θεέ Πατέρα, ο οποίος θέλεις να συμμετέχουμε στον ίδιο άρτο και στο κοινό ποτήριο, αξίωσέ μας, σε παρακαλούμε, να ζούμε με τέτοιο τρόπο, ώστε, αποτελώντας ένα σώμα χάρη στον Χριστό, να συμβάλλουμε με χαρά στη σωτηρία του κόσμου. Διά του Ιησού Χριστού του Κυρίου μας, ο οποίος ζει και βασιλεύει στους αιώνες των αιώνων.

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΤΕΤΑΡΤΗ  ΤΗΣ 4ης  ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΤΕΣΣΡΑΚΟΣΤΗΣ 29 Μαρτίου 2023      Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.  Αμήν Επικαλούμαι

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου