Μελέτη του Ευαγγελίου

ΕΟΡΤΗ ΤΗΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΩΣ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΕΛΙΣΑΒΕΤ

31 Μαΐου 2023

 

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ

Ανάγνωσμα από το κατά Λουκά Άγιο Ευαγγέλιο (1, 39-56)

Εκείνες τις μέρες σηκώθηκε η Μαριάμ και πήγε γρήγορα στην ορεινή περιοχή, σε μια πόλη του Ιούδα, και μπήκε στο σπίτι του Ζαχαρία και ασπάσθηκε την Ελισάβετ. Και μόλις εκείνη άκουσε το χαιρετισμό της Μαρίας, σκίρτησε το βρέφος μέσα της. Και γεμάτη από ‘Αγιο Πνεύμα η Ελισάβετ, φώναξε με δυνατή κραυγή και είπε: “Ευλογημένη είσαι εσύ ανάμεσα στις γυναίκες κι ευλογημένος είναι ο καρπός των σπλάχνων σου. Αλλά πώς μου συνέβηκε αυτό, να έλθει σε μένα η μητέρα του Κυρίου μου; Πράγματι, μόλις έφθασε η φωνή του χαιρετισμού σου στ’αφτιά μου, σκίρτησε από αγαλλίαση το βρέφος στα σπλάχνα μου. Είναι μακάρια αυτή που πίστεψε, διότι θα ολοκληρωθούν σ’αυτήν τα λόγια τα οποία της αναγγέλθηκαν από τον Κύριο”.

Είπε τότε η Μαρία: “Μεγαλύνει η ψυχή μου τον Κύριο, και αγάλλιασε το πνεύμα μου για το Θεό το σωτήρα μου. Γιατί κοίταξε με προσοχή την ταπείνωση της δούλης του. Ιδού, από τώρα όλες οι γενεές θα με μακαρίζουν. 9Γιατί έκαμε σ’εμένα ο Δυνατός μεγαλεία, και άγιο είναι το ‘Ονομά του. Σε γενεές και γενεές το έλεός του, απλώνεται σε όσους τον φοβούνται. Εδειξε τη δύναμη του βραχίονά του, διασκόρπισε υπερήφανους στις σκέψεις των καρδιών τους. ‘Αρχοντες απ’τους θρόνους των καθαίρεσε,

και ταπεινούς ανύψωσε. Πεινασμένους με αγαθά τους γέμισε, και τους πλούσιους κενούς τους έδιωξε. Βοήθησε τον Ισραήλ το δούλο του, ενθυμούμενος το έλεός του,  που, όπως είχε υποσχεθεί στους πατέρες μας, θα έδειχνε στον Αβραάμ, και στους απογόνους του αιώνια.

‘Εμεινε μαζί της η Μαριάμ περίπου τρεις μήνες και μετά επέστρεψε στο σπίτι της.

 

Στοχασμός

Για να τελέσουμε τη σημερινή εορτή το Ευαγγέλιο μας παρουσιάζει τη συνάντηση της Παναγίας με την Ελισάβετ. Κατά βάθος η συνάντηση αυτή σημαίνει πολλά περισσότερα από μια απλή συνάντηση δυο γυναικών. Είναι μια προφητική αγγελία, ένα σημείο, μια προαναγγελία, προεικονίζει την ολοκλήρωση της συνάντησης εκείνης που είναι η συνάντηση του Θεού με τον άνθρωπο. Η Ελισάβετ είναι εικόνα της προσμονής όλου του λαού, εκείνη προσμένει χρόνια και επιτέλους ο Θεός, με την Παναγία επισκέπτεται το λαό του. Σε αυτή τη συνάντηση υπάρχει η υποδοχή, η συνάντηση της Αγάπης του Θεού και η δίψα για το Θεό που έχει ο άνθρωπος. Σε αυτή τη συνάντηση εκπληρώνετε η ιστορία της σωτηρίας αυτής της ανθρωπότητας η οποία από τον Θεό προέρχεται, απομακρύνθηκε από κείνον, αλλά που ο Θεός έρχεται και πάλι να την αναζητήσει στέλνοντας τον Υιό του.

Είναι το αγκάλιασμα δυο κόσμων: ο παλαιός κόσμος, εκείνος της υπόσχεσης, και ο καινούργιος κόσμος, νέοι ουρανοί και νέα γη, η εκπλήρωση της υπόσχεσης.

Η Μαρία είναι η κεχαριτωμένη, η γεμάτη χάρη, το Νέο Δημιούργημα. Η Μαρία είναι αυτή που φέρει το Θεό και πηγαίνει να επισκεφτεί, ως νέα κιβωτός του παλαιού λαού, ο οποίος είναι χωρίς Θεό, και ο οποίος εικονίζεται από την Ελισάβετ. Ο λαός που είχε απομακρυνθεί από το Θεό, τώρα απαντά σε αυτή την  αγκαλιά του Θεού.

Στην Παναγία που συναντά την Ελισάβετ βλέπουμε όλη την Παλαιά Διαθήκη μα εκπληρώνετε μέσα από αυτό το νέο γεγονός, ο Θεός εισέρχεται στην ιστορία, μπαίνει στο χρόνο. Η Ελισάβετ αναφωνεί με αγαλλίαση; «Εσύ είσαι η Μητέρα του Κυρίου μου!» τι καταλαβαίνει η Ελισάβετ; Καταλαβαίνει ποια είναι η Παναγία, καταλαβαίνει ποιο είναι το βρέφος που φέρει στα σπλάχνα της, καταλαβαίνει τη σχέση που υπάρχει μεταξύ αυτής της μητέρας, και στο βρέφος των σπλάχνων της.

Η Ελισάβετ κατανοεί και κάτι ακόμα, πως σε εκείνη δεν δόθηκε απλά ένας γιος όπως στη Σάρα, όπως στη Ρεββέκα ή σε άλλες γυναίκες στείρες της Παλαιάς Διαθήκης, καταλαβαίνει πως και οι δυο τους, Ελισάβετ και Παναγία, τις συνδέει ένα σχέδιο του Θεού που θέλει μέσω του Ιησού, ένα νέο άνθρωπο, μια νέα ανθρωπότητα. 

Αυτή  η συνάντηση δεν μπορεί παρά να γίνει μέσα στη χαρά, στον ενθουσιασμό. Σκίρτησε το βρέφος στα σπλάχνα της Ελισάβετ, σκιρτά από χαρά η Ελισάβετ, σκιρτά η Μαρία που ξεσπά με το Μεγαλύνει, χαίρει Ο Θεός στα σπλάχνα της Παναγίας για την νέα ανθρωπότητα που ξαναβρίσκει.

 

ΠΡΟΣΕΥΧΗ

«Πατέρα μου, πόσο είναι μεγάλη η αγάπη σου και το έλεος σου.

Πατέρα, δώρισε σε κάθε σπίτι,

μια γυναίκα δυνατή και συνετή,

κατά το παράδειγμα της Αειπάρθενου Μαρίας,

που μαζί με τον άνδρα να είναι σημείο της απαραίτητης αρμονίας και χαράς.

Πατέρα, κάνε τα παιδιά να είναι σημείο χαράς

και ειρήνης μέσα στην οικογένεια.

Όλοι ας κάνουμε ότι το Πνεύμα σου μας εμπνέει

για να δούμε να ανθίζει μια

Εκκλησία πιο πιστευτεί

και μια κοινωνία πιο ανθρώπινη….

(www.episkopisyrou.gr)

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Το Θρησκευτικό και το Λαογραφικό Μουσείο στην καρδιά των Λουτρών, γράφει η Σοφία Ανδριώτη αρχαιολόγος και συνεργάτιδα του Μουσείου

  Το Θρησκευτικό και Λαογραφικό Μουσείο των Πατέρων Ιησουιτών στα Λουτρά της Τήνου ανοίγει τις πόρτες του προς το κοινό αυτό το Σάββατο 15/06/24 και

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου