400 χρόνια από την ίδρυση της Propaganda Fide

400 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΤΗΣ PROPAGANDA FIDE

Ανήμερα της εορτής των Θεοφανίων, πριν από 400 χρόνια, ο Πάπας Γρηγόριος ο 15ος ίδρυσε έναν οργανισμό που ως σκοπό του είχε τη διάδοση του Ευαγγελίου. Πρόκειται για την Congregatio de Propaganda Fide ή όπως σήμερα αποκαλείται Ιερά Σύνοδος για τον Ευαγγελισμό των Λαών.

Η έδρα της Συνόδου βρίσκεται στην Piazza di Spagna στη Ρώμη και στο εσωτερικό του επιβλητικού κτηρίου της υπάρχει το Παρεκκλήσιο των τριών Μάγων. Ο ναός κτίστηκε τον 17ο αιώνα από τον Gian Lorenzo Bernini, έργα του οποίου είναι επίσης το κολώνατο της Πλατείας του Αγίου Πέτρου και το κιβώριο στο εσωτερικό της Βασιλικής.

Το παρεκκλήσιο κοσμείται από τοιχογραφίες που αναπαριστούν τη Μεταστροφή του Αγίου Παύλου (Carlo Pellegrini, 1635), την Προσκύνηση των Μάγων (Giacinto Gimignani, 1634) και η αποστολή των Μαθητών (Lazzaro Bald).

Πέντε χρόνια μετά από την ίδρυση της Propaganda ο Πάπας Ουρβανός ο 8ος ίδρυσε το Ουρβανικό Κολλέγιο στο οποίο υποψήφιοι ιεραπόστολοι προετοιμάζονταν για την ιεροσύνη.

Σήμερα, η Ιερά Σύνοδος για τον Ευαγγελισμό των Λαών είναι ένα από τα μεγαλύτερα τμήματα της Curia Romana, με μέγεθος και εύρος που ξεπερνά κάθε άλλο. Πρόεδρος της είναι ο Φιλιππινέζος καρδινάλιος Luis Antonio Tagle και μαζί με τα υπόλοιπα μέλη της συντονίζουν τις περίπου 1.117 εκκλησιαστικές περιφέρειες που εξαρτώνται από αυτήν σε όλο τον κόσμο.

Ο Ποντίφικας με την ευκαιρία αυτής της επετείου είπε σε μήνυμά του: «Η ίδρυση της Ιεράς Συνόδου De Propaganda Fide το 1622 υποκινήθηκε από την επιθυμία να προωθηθεί η ιεραποστολική εντολή σε νέες περιοχές. Μια προνοητική διαίσθηση! Η Σύνοδος αποδείχτηκε σημαντική για την απελευθέρωση από την παρέμβαση των κοσμικών δυνάμεων της ευαγγελικής αποστολής της Εκκλησίας, προκειμένου να δημιουργηθούν τοπικές Εκκλησίες που σήμερα επιδεικνύουν τόσο μεγάλο σθένος».

«Ελπίζουμε ότι, όπως και στους τέσσερις τελευταίους αιώνες της, η Σύνοδος, με το φως και τη δύναμη του Πνεύματος, θα συνεχίσει και θα εντείνει το έργο της για τον συντονισμό, την οργάνωση και την προώθηση των ιεραποστολικών δραστηριοτήτων της Εκκλησίας».

(πηγή: catholicnewsagency.com)

πγπ

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου