40 ιεραπόστολοι που φονεύτηκαν στο 2018

40 ιεραπόστολοι που φονεύτηκαν στο 2018

Συνολικά 40, σχεδόν το διπλάσιο από το έτος 2017, οι φονευθέντες ιεραπόστολοι, εκ των οποίων οι περισσότεροι είναι ιερείς: 35. Σύμφωνα με τα συγκεντρωθέντα στοιχεία  του Πρακτορείου ειδήσεων Fides, μετά από 8 συνεχή έτη  στα οποία ο αριθμός  ο πιο μεγάλος αριθμός φονευθέντων ιεραποστόλων  σημειώθηκε  στην Αμερική , το έτος 2018  είναι η Αφρική που καταγράφθηκε σ’ αυτόν τον τραγικό κατάλογο. Και φέτος  πολλοί έχασαν τη ζωή τους  στη διάρκεια απαγωγών ή κλοπών  σε περιοχές φτώχειας  και όπου η βία είναι κανόνας ζωής,  η κρατική  εξουσία έχει αποδυναμωθεί από τη διαφθορά ή όπου η θρησκεία χρησιμοποιείται για άλλους σκοπούς.

Η Θυσία της Αφρικής

19 ιερείς, ένας ιεροσπουδαστής και μία λαϊκή  είναι τα θύματα  στην Αφρική. Εντυπωσιάζει ο θάνατος της  Thérese Deshade Kapangala, στην Ρεπουμπλικανική Δημοκρατία του Κάγκο.  Ήταν μόλις 24 ετών  και προετοιμαζόταν  να αρχίσει την πορεία της  μεταξύ των μοναχών  της Αγίας Οικογενείας:  δολοφονήθηκε  τον Ιανουάριο του 2018 από την βίαια καταπίεση  των στρατιωτών που ξερίζωναν τις δυνάμεις που στρεφόταν εναντίον του Προέδρου Kabila, που προωθούσαν οι Καθολικοί λαϊκοί  σε όλη τη Χώρα. Η  Thérese, που έψελνε στη χορωδία της ενορίας   και ήταν ενεργό μέλος της  Λεγεώνας της Μαρίας, είχε λάβει μέρος στη Θεία Λειτουργία  στην περιοχή Kintambo, στα βόρια της Kinshasa. Αμέσως μετά,  είχε προετοιμάσει  μία πορεία διαμαρτυρίας. Ο στρατός  είχε παραταχθεί  έξω από την Εκκλησία  και άνοιξε πυρ  εναντίον των διαδηλωτών  που βρήκαν καταφύγιο  μπαίνοντας στο Ναό. Η Théreseκτυπήθηκε ενώ προσπαθούσε  να προστατέψει ένα κοριτσάκι  με το σώμα της.

Άγρια η σφαγή  στην οποία σφαγιάστηκαν στην Νιγηρία ο π. Joseph Goreπ. Felix Tyolaha από τα χέρια των τζιχαντιστών βοσκών στο χωριό Mbalom, στο Κράτος της Benue, στο κεντρικό μέρος της Χώρας  που χωρίζει το Βορά, με την μουσουλμανική πλειονότητα, από το Νότο όπου  το μεγαλύτερο μέρος κατοικείται από χριστιανούς. Η σφαγή έγινε στις  24 Απριλίου του 2018, στη διάρκεια της πρωινής Λειτουργίας  στην οποία συμμετείχαν πολλοί πιστοί. Είχε μόλις αρχίσει  και οι πιστοί έμπαιναν ακόμη στο  Ναό, όταν ακούστηκαν πολλοί πυροβολισμοί  από μια οπλισμένοι ομάδα. Δέκα εννέα άτομα μεταξύ των οποίων  δύο ιερείς φονεύτηκαν. Μετά οι κλέφτες μπήκαν στο χωριό  και κτένισαν  και κατεδάφισαν περισσότερα από 60 σπίτια.

Ηλικιωμένος και πολύ αγαπητός ήταν ο π. Albert ToungoumaleBaba, από την Κεντρική Αφρική , 71  ετών , που φονεύθηκε  στην ενορία της Notre Dame de Fatima, όχι μακριά από την περιοχή  PK5 της Bangui, πρωτεύουσα της Ρεπουμπλικανικής Κεντρικής Αφρικής, όπου  διαπιστώθηκε μία σφαγή  που κόστισε τη ζωή σε 16 ανθρώπους  και που προξένησε  εκατοντάδες τραυματίες. Μια ομάδα οπλισμένων  έφθασε στην ενορία  ενώ ο π. Albert και μερικοί πιστοί  τελούσαν τη Θεία Λειτουργία  για την εορτή του Αγίου Ιωσήφ, την 1η Μαΐου 2018. Ο φονευθείς Ιερέας, ένας από τους πιο ηλικιωμένους  της Εκκλησιαστικής Επαρχίας της Bangui,  που έχαιρε μεγάλης εκτίμησης από τους πιστούς, βρισκόταν σ’ εκείνον το Ναό  για την τέλεση της Θείας Λειτουργίας , διότι ήταν υπεύθυνος του Εκκλησιαστικού κινήματος “Fraternité Saint Joseph”.

Η αγάπη για το λαό και το πάθος για την πίστη

Και η  Αμερική πλήρωσε ένα μεγάλο τίμημα με ζωές το έτος 2018. Σκοτώθηκαν 12 ιερείς, μεταξύ των οποίων  7 μόνο στο Μεξικό και 3 λαϊκοί. Μεταξύ των θυμάτων  εντυπωσιάζει η ιστορία του π. Juan Miguel Contreras García, που λίγες μέρες πριν είχε χειροτονηθεί. Ήταν 33 ετών  το βράδυ στις 20 Απριλίου φονεύθηκε  στο τέλος της Θείας Λειτουργίας  που είχε τελέσει  στην Ενορία του Αγίου  Pio da Pietrelcina στο Tlajomulco, κράτος του Jalisco(Messico), όπου είχε αντικαταστήσει έναν άλλο ιερέα που είχαν απειλήσει να σκοτώσουν. Ένας κομάντος εισέβαλε  στο ναό  και κατευθύνθηκε προς το σκευοφυλάκιο και άνοιξε πυρ εναντίον του ιερέα. Ασχολιόταν με την εκπαίδευση των οικογενειών  των κοινοτήτων που καταγόταν από την Αμαζονία, ενώ ο π.  padre Carlos Riudavets Montes, Ιησουίτης ισπανός ιερέας, ετών 73, βρέθηκε δεμένος  και με σημάδια κακοποίησης  στην Yamakentsa. Ο π. Riudavets, είχε μορφώσει εκατοντάδες  αρχηγούς ινδιάνους  και ολοκληρωτικά αφιερωθεί στην αποστολή του.

Οι ιεραπόστολοι: συμμετοχή και θάρρος

Από τις διάφορες ιστορίες που το Γραφείο πληροφοριών Fides αναφέρει στο τέλος του 2018 βγαίνει ένα κοινό συμπέρασμα: η συμμετοχή των ιερέων, μοναχών και λαϊκών  είναι ικανοί να σταθεροποιήσουμε  με το λαό  φέρνοντας  μία ευαγγελική μαρτυρία αγάπης και υπηρεσίας για όλους, και το θάρρος για το οποίο  ακόμη και μπροστά  σε καταστάσεις κινδύνου, οι ιεραπόστολοι  παραμένουν  πιστοί στην αποστολή τους και στα καθήκοντά τους.

+Ν       

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Angelus, 26 Μαρτίου 2023

ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΥΡΙΟΥ Πλατεία Αγίου Πέτρου Κυριακή, 26 Μαρτίου 2023     Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές, καλημέρα! Σήμερα, Πέμπτη Κυριακή της Τεσσαρακοστής, το Ευαγγέλιο

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΔΕΥΤΕΡΑ  ΤΗΣ 4ης  ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΤΕΣΣΡΑΚΟΣΤΗΣ 27 Μαρτίου  2023    Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.  Αμήν Επικαλούμαι το 

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου