4 ΙΟΥΝΙΟΥ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΜΗΤΡΟΦΑΝΟΥΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΕΩΣ

4 ΙΟΥΝΙΟΥ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΜΗΤΡΟΦΑΝΟΥΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΕΩΣ

Σύμφωνα με την παράδοση ένας από τους κατεξοχήν λόγους που ο Μέγας Κωνσταντίνος διάλεξε το Βυζάντιο για πρωτεύουσα της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας ήταν ο βίος του άγιου αυτού επισκόπου Μητροφάνη.

Τα βυζαντινά συναξάρια θεωρούν ότι ο Μητροφάνης είχε ευγενική καταγωγή. Πιθανότατα ήταν γιος του Δομέτιου, του αδελφού του αυτοκράτορος Πρόβου. Ο Δομέτιος ασπάστηκε το χριστιανισμό και μετακόμισε μαζί με όλη την οικογένειά του στο Βυζάντιο, που ακόμη τότε ήταν μια μικρή πόλη της Θάλασσας του Μαρμαρά. Χειροτονήθηκε πρεσβύτερος από τον φίλο του επίσκοπο Ηρακλείας Τίτο, τον οποίο και διαδέχτηκε μετά το θάνατό του. Το ίδιο συνέβη με το Δομέτιο και τους γιους του αρχικά με τον Πρόβο (το όνομά του πήρε από το θείο του αυτοκράτορα) και στη συνέχεια με τον Μητροφάνη. 

Δεν επιβεβαιώνεται ιστορικά εάν η επισκοπική έδρα της Ηρακλείας μεταφέρθηκε στο Βυζάντιο ή διαιρέθηκε όταν στην νέα πρωτεύουσα της Αυτοκρατορίας εγκαταστάθηκε η συνοδεία του Κωνσταντίνου. Όμως είναι σίγουρο πως εκείνη την περίοδο ο Μητροφάνης ήταν ήδη επίσκοπος και πριμάτος της πόλεως.

Λόγω της προχωρημένης ηλικίας και των προβλημάτων υγείας που αντιμετώπιζε ο Μητροφάνης δεν έλαβε μέρος στην Α’ Οικουμενική Σύνοδο της Νικαίας. Εξουσιοδότησε όμως τον ιερέα Αλέξανδρο – που θα γίνει μάλιστα διάδοχός του – να τον εκπροσωπήσει.

Κατά τον Φώτιο, ο Κωνσταντίνος επισκέφτηκε τον κατάκοιτο αρχιεπίσκοπο μια εβδομάδα πριν το θάνατό του και ο Μητροφάνης υπέδειξε στον Αυτοκράτορα ως διάδοχό του στην αρχιεπισκοπική έδρα του Βυζαντίου τον πρεσβύτερο Αλέξανδρο.

 

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΠΕΜΠΤΗ ΤΗΣ 13ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 30 Ιουνίου 2022 Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

ANGELUS Τετάρτης 29ης Ιουνίου 2022

  ΠΑΝΗΓΥΡΗ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ ΠΕΤΡΟΥ ΚΑΙ ΠΑΥΛΟΥ ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΥΡΙΟΥ Πλατεία Αγίου ΠέτρουΤετάρτη, 29 Ιουνίου 2022   Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές! Το Ευαγγέλιο

Κυκλοφόρησε η ειδική έκδοση της Εφημερίδας της Αγίας Έδρας για τους φτωχούς «Ο παρατηρητής του δρόμου»

  Το ενδιαφέρον του Πάπα Φραγκίσκου για τους φτωχούς και τους αστέγους της Αιώνιας Πόλης είναι γνωστό και εκδηλώνεται συνεχώς. Έχουμε μάθει για τους χώρους

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου