4 Σεπτεμβρίου Μνήμη του Αγίου Βονιφάτιου Α’, Πάπα

4 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΒΟΝΙΦΑΤΙΟΥ Α’ ΠΑΠΑ
Ο πατέρας του ήταν ο Ιοκόνδος ένας ρωμαίος ιερέας. Ο Βονιφάτιος καλλιεργημένος και ισορροπημένος, είναι ήδη προχωρημένος σε ηλικία όταν τον έκαναν Πάπα. Λόγω της εσωτερικής διαμάχης κατά τη διάρκεια της σύντομης θητείας του προηγούμενου ποντίφικα του Ζωσίμου, δημιουργήθηκε διαίρεση μεταξύ του κλήρου και του ρωμαϊκού λαού. Και έτσι, ενώ η πλειοψηφία του κλήρου και του λαού εκλέγουν τον Βονιφάτιο, άλλοι εκλέγουν τον αρχιδιάκονο Ευλάλιο ο οποίος άμεσα αναγνωρίζεται από τον δυτικό αυτοκράτορα Ονόριο, που κατοικεί στη Ραβέννα.

Στη συνέχεια, λόγω της διαμάχης που προέκυψε και προκειμένου να αποκατασταθεί η ειρήνη, ο αυτοκράτορας απαγορεύει και στους δύο Πάπες να τελέσουν τις τελετές του Πάσχα του έτους 419 στη Ρώμη. Ο Ευλάλιος όμως κατέλαβε την Έδρα του Λατερανού, χάνοντας την εύνοα και την υποστήριξη του αυτοκράτορα και επιτρέποντας στο Βονιφάτιο να παραμείνει ως νόμιμος Πάπας.

Κλήθηκε να αντιμετωπίσει πληθώρας προβλημάτων που κληρονόμησε από τον αδέξιο προκάτοχό του Ζώσιμο, όμως κατόρθωσε να κατευνάσει τις εντάσεις μεταξύ επισκόπων και πιστών. Μάλιστα μετά την αναταραχή αυξήθηκε το κύρος της Ρωμαϊκής Έδρας.

Όταν πέθανε ενταφιάστηκε στη Via Salaria κοντά στον τάφο της αγίας μάρτυρος Φηλικίτης.

πγπ

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Βασίλισσα του Ουρανού, 28 Μαΐου 2023

ΠΑΝΗΓΥΡΗ ΤΗΣ ΠΕΝΤΗΚΟΣΤΗΣ ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΤΟΥ ΟΥΡΑΝΟΥ Πλατεία Αγίου ΠέτρουΚυριακή 28 Μαΐου 2023   Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές, καλημέρα! Σήμερα, Πανήγυρη της Πεντηκοστής, το

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου