4 ΜΑΡΤΙΟΥ μνήμη του Αγίου Καζιμίρου


Γεννήθηκε στις 6 Οκτωβρίου 1458 στην Κρακοβία και ήταν το τρίτο από τα δεκατρία παιδιά του βασιλιά της Πολωνίας Καζιμίρου του Δ΄ και της Ελισάβετ της Αυστρίας.

Μέσα σε ένα περιβάλλον που μόνο κατάλληλο δεν ήταν για τα χριστιανικά ιδεώδη ο Καζίμιρος κατόρθωσε να ξεχωρίσει από πολύ νωρίς για τις χριστιανικές του αρετές. Παρά την ομορφιά της εμφάνισής του εκείνος παρέμεινε αγνός και ταπεινός αποφεύγοντας τη φασαρία των βασιλικών δεξιώσεων, ενώ περνούσε αμέτρητες ώρες της ημέρας μπροστά από το Αρτοφόριο του Παρεκκλησίου του Παλατιού. «Εκεί βρίσκω την απόλαυσή μου» έλεγε «και όχι στο κυνήγι ή τα παιχνίδια».

Είχε απεριόριστη ευλάβεια προς την Μητέρα του Θεού στην οποία έγραψε τον ύμνο: Omni die, dic Mariae mea, laudes, anima Eius festa Eius gesta Cole devotissima (ελευθ. μεταφρ.: Κάθε μέρα ψάλλε από καρδιάς ύμνο στη Μαρία. Λάτρεψε τις χάριτές της με ευλάβεια στις γιορτές της).

Πέθανε από φυματίωση στις 4 Μαρτίου 1484. Ήταν μόλις 25 ετών. Κηδεύτηκε και ενταφιάστηκε στον Μητροπολιτικό Ναό του Βίλνιους (Λιθουανία).  Το 1521 ο Πάπας Λέων 10ος τον ανακήρυξε Άγιο. Έκτοτε αποτελεί τον προστάτη Άγιο της Πολωνίας και της Λιθουανίας.

πγπ

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου