4 ΜΑΙΟΥ ΜΝΗΜΗ ΑΓΙΟΥ ΑΓΑΠΙΟΥ ΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΜΑΡΤΥΡΟΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΡΟΦΩΝ

Πρόκειται για μια ομάδας Αφρικανών Μαρτύρων, των οποίων την εορτή, η τελευταία έκδοση του Ρωμαϊκού Μαρτυρολόγιου, τοποθετεί σε δύο διαφορετικές ημέρες: του Αγαπίου Επισκόπου, του Σεκονδίνου Επισκόπου, της Τερτούλλης, της Αντωνίας και του Εμιλιανού στις 4 Μαΐου, ενώ των Ιακώβου και Μαριανού στις 6 Μαΐου.

Παρόλο που μαρτύρησαν σε διαφορετικό τόπο και χρόνο, αποτέλεσαν για ένα αρχαίο κείμενο το λεγόμενο «Passio», ένα ενιαίο σύνολο Αγίων.
Αυτό το αρχαίο κείμενο γράφτηκε από έναν άλλον Χριστιανό που συνελήφθη μαζί τους, το όνομα του οποίου δεν έχει σωθεί.
Μέσα από 15 κεφάλαια ο συγγραφέας προσφέρει ακριβέστατες πληροφορίες σχετικές με όσα προηγήθηκαν του μαρτυρίου τους, καθώς και τα δεινά που υπέφεραν πολλοί Χριστιανοί, την περίοδο που ήταν σε εφαρμογή τα δύο διατάγματα του Αυτοκράτορα Βαλεριανού εναντίον των Χριστιανών (257 και 258) στην Κωνσταντίνη της Νουμιδίας στη σημερινή Αλγερία.

πγπ

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Το κήρυγμα της Κυριακής

26η Κυριακή του Έτους, Κύκλος Γ   Ο χρόνος και η αιωνιότητα είναι δύο στοιχεία που σήμερα παρουσιάζονται και στα τρία βιβλικά αναγνώσματα. Το ευαγγέλιο

25 Σεπτεμβρίου μνήμη της Αγίας Ευφροσύνης

  Πρόκειται για μια αγία όχι ιδιαιτέρα διαδεδομένη στη Δύση. Γεννήθηκε μεταξύ των ετών 410 και 413 στην Αλεξάνδρεια και ήταν κόρη ενός εύπορου αξιωματικού

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου