4η Κυριακή της Παρουσίας, Κύκλος Α΄

4η  ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ

 

 Κύκλος Α

 

ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ (Ησ 45, 8)

Σκορπίστε δρόσο, ουρανοί, και τα νέφη ας ρίξουν σαν βροχή τον Δίκαιο. Ας ανοίξει η γη και ας βλαστήσει τον Σωτήρα.

ΣΥΝΑΠΤΗ ΔΕΗΣΗ

Πλημμύρισε με τη χάρη σου τις καρδιές μας, Κύριε, και όπως με το μήνυμα του Αγγέλου γνωρίσαμε την ενσάρκωση του Χριστού, του Υιού σου, έτσι με τα σεπτά Πάθη και τον τίμιο Σταυρό του, να οδηγηθούμε στη δόξα της Αναστάσεως. Διά του ιδίου Κυρίου μας Ιησού Χριστού, του Υιού σου, ο οποίος είναι Θεός, και μαζί με εσένα και το Άγιο Πνεύμα ζει και βασιλεύει στους αιώνες των αιώνων.

  

ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ ΠΡΩΤΟ

Ανάγνωσμα από το βιβλίο του προφήτη Ησαΐα  (7, 10-14)

           Τις ημέρες εκείνες, ο Κύριος μίλησε ακόμα στον Άχαζ, λέγοντας: «Ζήτησε ένα σημάδι από τον Κύριο, το Θεό σου, είτε στο βάθος του Άδη είτε στο ύψος άνω».

           Και είπε ο Άχαζ: «Δε θα ζητήσω ούτε θα πειράξω τον Κύριο».

           Και ο Ησαΐας είπε: «Ακούστε, λοιπόν, οίκε του Ισραήλ. Μικρό πράγμα είναι για σας να βαρύνετε ανθρώπους, και θα βαρύνετε ακόμα και το Θεό μου; Γι’αυτό, ο ίδιος ο Κύριος θα σας δώσει σημείο. Ιδού, η παρθένος θα συλλάβει και θα γεννήσει γιο, και το όνομά του θα αποκληθεί Εμμανουήλ».

           Λόγος του Κυρίου

  

ΑΝΤΙΦΩΝΙΚΟΣ ΨΑΛΜΟΣ (24)

 

           Θα εισέλθει ο Κύριος.

           Αυτός είναι ο Βασιλιάς της δόξας.

 

Του Κυρίου είναι η γη κι όλα όσα περιέχει,*

η οικουμένη και όλοι οι κάτοικοί της.

Επειδή αυτός τη θεμελίωσε επάνω στις θάλασσες*

και επάνω στα ποτάμια τη στερέωσε.

Ποιος θα ανέβει στο όρος του Κυρίου;*

Ποιος θα σταθεί στον άγιό του τόπο;

Όποιος έχει αθώα χέρια και καθαρή καρδιά,+

όποιος δε σπατάλησε τη ζωή του στη ματαιότητα*

και με δόλο δεν ορκίστηκε εναντίον του πλησίον του.

Αυτός θα ευλογηθεί από τον Κύριο*

και θα δικαιωθεί από το Θεό, το σωτήρα του.

Αυτή είναι η γενεά που τον αναζητάει,*

που αναζητάει το πρόσωπο του Θεού του Ιακώβ.

 

ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ ΔΕΥΤΕΡΟ

Ανάγνωσμα από την επιστολή του Αποστόλου Παύλου προς τους Ρωμαίους  (1, 1-7)

           Αδελφοί, ο Παύλος, δούλος του Χριστού Ιησού, καλεσμένος απόστολος, ξεχωρισμένος για το Ευαγγέλιο του Θεού, το οποίο είχε υποσχεθεί μέσω των προφητών του στις άγιες Γραφές σχετικά με τον Υιό του, ο οποίος γεννήθηκε κατά σάρκα από το σπέρμα του Δαβίδ ο οποίος ορίστηκε Υιός Θεού με δύναμη κατά το Πνεύμα της αγιοσύνης, από την ανάσταση των νεκρών, τον Ιησού Χριστό τον Κύριό μας, μέσω του οποίου λάβαμε χάρη και αποστολή ανάμεσα σε όλα τα έθνη, για να φθάσουν στην υπακοή της πίστεως, υπέρ του ονόματός του, ανάμεσά τους είστε και σεις καλεσμένοι του Ιησού Χριστού.

           Προς όλους εκείνους που είναι στη Ρώμη, αγαπητοί του Θεού, καλούμενοι άγιοι· χάρη σε σας και ειρήνη από το Θεό Πατέρα μας και τον Κύριο Ιησού Χριστό.

Λόγος του Κυρίου

ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ  (Μτ.1, 23)

Αλληλούια. Ιδού, η παρθένος θα συλλάβει και θα γεννήσει γιο και θα του δώσουν το όνομα Εμμανουήλ, δηλαδή «ο Θεός μαζί μας». Αλληλούια.

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ

+ Ανάγνωσμα από το κατά Ματθαίο Άγιο Ευαγγέλιο  (1, 18-24)

           Η γέννηση του Ιησού Χριστού έγινε κατά τον εξής τρόπο: Όταν αρραβωνιάστηκε η Μαρία, η μητέρα του, με τον Ιωσήφ, βρέθηκε έγκυος από το Άγιο Πνεύμα πριν ακόμα πάνε να ζήσουν μαζί. Αλλά ο Ιωσήφ, ο άνδρας της, επειδή ήταν δίκαιος και δεν ήθελε να την καταγγείλει δημόσια, θέλησε να τη χωρίσει στα κρυφά.

           Ενώ ο Ιωσήφ σκεπτόταν όλα αυτά, άγγελος Κυρίου του φανερώθηκε σε όνειρο και του είπε: «Ιωσήφ, γιε του Δαβίδ, μη φοβηθείς να πάρεις τη Μαρία, τη γυναίκα σου, διότι εκείνο που γεννήθηκε μέσα της είναι από το Άγιο Πνεύμα. Και θα γεννήσει γιο και θα του δώσεις το όνομα Ιησούς. Αυτός, πράγματι, θα σώσει το λαό του από τις αμαρτίες του».

           Και όλα αυτά έγιναν για να εκπληρωθεί ό,τι ειπώθηκε από τον Κύριο, μέσω του προφήτη που είπε: «Η παρθένος θα συλλάβει και θα γεννήσει γιο και θα του δώσουν το όνομα Εμμανουήλ, το οποίο μεταφράζεται “ο Θεός είναι μαζί μας”».

           Και ο Ιωσήφ, όταν σηκώθηκε από τον ύπνο, έκαμε όπως τον διέταξε ο άγγελος του Κυρίου και πήρε τη γυναίκα του.

Λόγος του Κυρίου

ΔΕΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΠΙΣΤΩΝ

Αδελφοί αγαπητοί, παρά τις αμαρτίες μας, ο Θεός Πατέρας στέλνει ανάμεσά μας το Σωτήρα  που θα γεννηθεί από την Παρθένα Μαρία. Ας ετοιμασθούμε να τον υποδεχθούμε ψάλλοντας: Έλα, Κύριε, * να σώσεις το λαό Σου!

           Για όλους τους ανθρώπους, ώστε να αναγνωρίσουν στο πρόσωπο του Ιησού Χριστού την υπέροχη απόδειξη της αγάπης του Θεού, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.

Για όσους συναντούν δυσκολίες και αμφιβολίες στην πίστη τους, ώστε κοιτάζοντας τον Ιησού Χριστό να αναγνωρίσουν στον πρόσωπό Του το Σωτήρα που έρχεται να δώσει φως και ελπίδα στη ζωή τους, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.

           Για όσους υποφέρουν, ώστε να βρουν σε μας ένα σημείο της αγάπης και της συμπαράστασης του Θεού στον πόνο τους, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.

           Για όλους εμάς, ώστε να βρεθούμε έτοιμοι την ημέρα και την ώρα της επίσκεψης του Θεού, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.

Εσύ, Κύριε, ποτέ δεν αρνείσαι να εκτελέσεις τις υποσχέσεις σου. Η χάρη σου, λοιπόν, ας θέσει τις καρδιές μας σε ετοιμότητα ώστε να σε δεχθούμε με χαρά και εμπιστοσύνη.  Δια μέσου του Ιησού Χριστού του Κυρίου μας.  Αμήν!

ΔΕΗΣΗ ΠΡΟΣΚΟΜΙΔΗΣ

Τα δώρα που προσκομίσαμε στο βωμό σου, Κύριε, ας τα εξαγιάσει το Πνεύμα το Άγιο, το οποίο κατέστησε με τη δύναμή του γόνιμα τα σπλάχνα της Μακαρίας Αειπαρθένου Μαρίας. Διά του Ιησού Χριστού του Κυρίου μας, ο οποίος ζει και βασιλεύει στους αιώνες των αιώνων.

ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ  (Ησ 7,  14)

Η Παρθένος θα συλλάβει και θα γεννήσει υιό, και θα ονομασθεί Εμμανουήλ.

ΔΕΗΣΗ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Έχοντας λάβει την εγγύηση της αιώνιας ζωής, σε παρακαλούμε, παντοδύναμε Θεέ, αξίωσέ μας, όσο πλησιάζει η εορτή της σωτηρίας μας, να προετοιμαζόμαστε με μεγαλύτερη ευλάβεια για να τελέσουμε επάξια το Μυστήριο της Γεννήσεως του Υιού σου, ο οποίος είναι Θεός, και μαζί με εσένα και το Άγιο Πνεύμα ζει και βασιλεύει στους αιώνες των αιώνων.

 

 

4η Κυριακή της Παρουσίας , Κύκλος Α

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Γενική ακρόαση του Πάπα Φραγκίσκου, 29 Νοεμβρίου 2023

ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΓΕΝΙΚΗ ΑΚΡΟΑΣΗ                                                                           Αίθουσα Παύλος Στ’ Τετάρτη, 29 Νοεμβρίου 2023     Κατήχηση. Το πάθος για τον ευαγγελισμό: ο αποστολικός ζήλος του πιστού.

ΦΡΑΣΕΙΣ_ΚΑΙ_ΙΔΕΕΣ_ΓΙΑ_ΜΕΛΕΤΗ.jpg

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΕΟΡΤΗ ΑΓΙΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2023               Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου