2η Κυριακή της Παρουσίας, Κύκλος Α΄

2η ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ, 

Κύκλος Α

 

ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ (Πβ. Ησ 30, 19. 30)

Λαέ της Σιών, ιδού, ο Κύριος έρχεται να σώσει τους λαούς. Ο Κύριος θα κάνει να ακουσθεί η ένδοξη φωνή του, και θα χαρεί η καρδιά σας.

ΣΥΝΑΠΤΗ ΔΕΗΣΗ

Παντοδύναμε και φιλεύσπλαχνε Θεέ, μην επιτρέψεις η μέριμνα για τα εγκόσμιανα εμποδίζει την πορεία μας προς τον Υιό σου, αλλά η επουράνια σοφία να μας οδηγεί στην κοινωνία με τον Ιησού Χριστό, ο οποίος είναι Θεός, και μαζί με εσένα και το Άγιο Πνεύμα ζει και βασιλεύει στους αιώνες των αιώνων.

ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ ΠΡΩΤΟ

Ανάγνωσμα από το βιβλίο του προφήτη Ησαΐα  (11,1-10)

         Την ημέρα εκείνη, θα εξέλθει μια ράβδος από τον κορμό του Ιεσσαί, κι ένα άνθος θα ανεβεί από τη ρίζα του, και το πνεύμα του Κυρίου θα αναπαυθεί επάνω του, πνεύμα σοφίας και σύνεσης, πνεύμα βουλής και δύναμης, πνεύμα γνώσης και φόβου του Κυρίου, και οι τέρψεις στο φόβο του Κυρίου, ώστε δε θα κρίνει σύμφωνα με τη θεωρία των ματιών του ούτε θα ελέγχει σύμφωνα με την ακρόαση των αυτιών του, αλλά με δικαιοσύνη θα κρίνει τους φτωχούς και με ευθύτητα θα υπερασπίζεται τους πράους της γης, και θα πατάξει τη γη με τη ράβδο του στόματός του, και με την πνοή από τα χείλη του θα θανατώνει τον ασεβή. Και η ζώνη της οσφύος του θα είναι δικαιοσύνη και η ζώνη των πλευρών του πίστη.

         Ο λύκος θα συγκατοικεί μαζί με το αρνί, και η λεοπάρδαλη θα αναπαύεται μαζί με το κατσικάκι, το μοσχάρι και το λιοντάρι και τα σιτευτά μαζί, και ένα μικρό παιδί θα τα οδηγεί. Η δάμαλη και η αρκούδα θα βόσκουν μαζί, τα παιδιά τους θα αναπαύονται μαζί, και το λιοντάρι θα τρώει άχυρο όπως και το βόδι. Και το παιδί που θηλάζει θα παίζει στην τρύπα της έχιδνας και το απογαλακτισμένο παιδί θα βάλει το χέρι του στη φωλιά της οχιάς. Δε θα κακοποιούν ούτε θα φθείρουν σε όλο το άγιό μου όρος, επειδή η γη θα είναι πλήρης της γνώσης του Κυρίου, όπως τα νερά σκεπάζουν τη θάλασσα.

         Και κατά την ημέρα εκείνη προς τη ρίζα του Ιεσσαί, που θα στέκεται σημαία των λαών, σ’αυτόν θα προστρέξουν τα έθνη, και η ανάπαυσή του θα είναι δόξα.

Λόγος του Κυρίου

 

ΑΝΤΙΦΩΝΙΚΟΣ ΨΑΛΜΟΣ (72)

 

Στις ημέρες του θα ανατείλει η δικαιοσύνη

και άφθονη ειρήνη, όσο θα φωτίζει η σελήνη.

 

Δώσε, Θεέ, στο βασιλιά την κρίση σου*

και τη δικαιοσύνη σου στο γιο του βασιλιά.

Για να κρίνει το λαό σου με δικαιοσύνη*

και τους φτωχούς με ευθύτητα. Αντ.

 

Στις ημέρες του θα ανατείλει η δικαιοσύνη*

και άφθονη ειρήνη, όσο η σελήνη θα φωτίζει.

Και θα κυριαρχήσει από τη μια θάλασσα ως την άλλη*

κι από τον ποταμό μέχρι τα πέρατα της οικουμένης. Αντ.

 

Επειδή ελευθέρωσε τον δυστυχή που φώναζε*

και τον φτωχό, που βοηθό δεν είχε.

Θα λυπηθεί τον φτωχό και τον δυστυχισμένο,*

και τις ψυχές των φτωχών θα σώσει. Αντ.

 

Ας είναι το όνομά του ευλογημένο αιώνια*

και το όνομά του ας μείνει όσο κι ο ήλιος.

Και σ’αυτόν θα ευλογηθούν όλες οι φυλές της γης,*

όλα τα έθνη θα τον μεγαλύνουν. Αντ.

 

ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ ΔΕΥΤΕΡΟ

Ανάγνωσμα από την επιστολή του Αποστόλου Παύλου προς τους Ρωμαίους  (15,4-9)

Αδελφοί, όσα, γράφτηκαν στο παρελθόν, γράφτηκαν για να μας διδάξουν, ώστε με την υπομονή και με την παρηγοριά των Γραφών να κατέχουμε την ελπίδα. Και ο Θεός της υπομονής και της παρηγοριάς ας σας δώσει να έχετε τα ίδια φρονήματα μεταξύ σας, σύμφωνα με το Χριστό Ιησού, για να δοξάζετε ομόψυχα, με ένα στόμα, το Θεό και Πατέρα του Κυρίου μας Ιησού Χριστού.

Γι’ αυτό, να δέχεστε ο ένας τον άλλο, όπως και ο Χριστός σας δέχτηκε για τη δόξα του Θεού. Πράγματι, λέω ότι ο Χριστός έγινε υπηρέτης των περιτμημένων, χάρη της αλήθειας του Θεού, για να επιβεβαιωθούν οι υποσχέσεις που δόθηκαν στους πατέρες, και τα έθνη να δοξάσουν το Θεό για το έλεός του, όπως είναι γραμμένο:

«Γι’ αυτό θα σε δοξολογώ ανάμεσα στα έθνη, και θα ψάλλω στο όνομά σου».

Λόγος του Κυρίου

 

ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ  (Λκ.3,4.6)

Αλληλούια. Ετοιμάσετε το δρόμο του Κυρίου, ισιώστε τα μονοπάτια του, θα δει κάθε σάρκα το σωτήριο του Θεού. Αλληλούια.

 

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ

+ Ανάγνωσμα από το κατά Ματθαίο Άγιο Ευαγγέλιο (3,1-12)

         Κατά τις ημέρες εκείνες, έφθασε ο Ιωάννης ο Βαπτιστής που κήρυττε στην έρημο της Ιουδαίας και έλεγε: «Μετανοείτε, γιατί έφθασε η Βασιλεία των ουρανών».

         Αυτός, πράγματι, είναι εκείνος που αναγγέλθηκε από τον προφήτη Ησαΐα, όταν είπε: «Μια φωνή κάποιου που φωνάζει στην έρημο: ετοιμάστε το δρόμο του Κυρίου, ισιώστε τα μονοπάτια του».

         Και αυτός ο Ιωάννης, φορούσε το ένδυμά του από τρίχες καμήλας και δερμάτινη ζώνη γύρω από τη μέση του, ενώ για τροφή του είχε ακρίδες και μέλι άγριο. Σ’αυτόν πήγαιναν οι κάτοικοι των Ιεροσολύμων και όλη η Ιουδαία και όλη η γύρω περιοχή του Ιορδάνη και, εξομολογούμενοι τις αμαρτίες τους, βαπτίζονταν απ’αυτόν στον Ιορδάνη ποταμό.

         Όταν είδε να έρχονται πολλοί Φαρισαίοι και Σαδδουκαίοι για το βάπτισμά του, τους είπε: «Γεννήματα οχιάς, ποιος σας υπέδειξε να ξεφύγετε από την οργή που μέλλει να έλθει; Κάνετε, λοιπόν, έργα αντάξια μετανοίας και μη σας αρέσει να λέτε μέσα σας: “έχουμε πατέρα τον Αβραάμ”. Διότι σας λέω ότι ο Θεός μπορεί να αναδείξει παιδιά για τον Αβραάμ απ’ αυτές τις πέτρες. Πράγματι, το τσεκούρι βρίσκεται κοντά στη ρίζα των δένδρων. Κάθε δένδρο, λοιπόν, που δεν κάνει καλό καρπό κόβεται και ρίχνεται στη φωτιά.

         Εγώ μεν σας βαπτίζω σε νερό για μετάνοια, αλλά εκείνος που έρχεται μετά από μένα, είναι ισχυρότερός μου κι εγώ δεν είμαι άξιος να κρατήσω τα σανδάλια του. Αυτός θα σας βαπτίσει σε Άγιο Πνεύμα και σε φωτιά. Κρατά στο χέρι του το λιχνιστήρι και θα καθαρίσει το αλώνι του και θα συγκεντρώσει το σιτάρι του στην αποθήκη, ενώ το άχυρο θα το κάψει ολοσχερώς με μια φωτιά που δε σβήνει».

Λόγος του Κυρίου

 

ΔΕΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΠΙΣΤΩΝ

Αδελφοί αγαπητοί, ο Κύριος ερχόμενος στον κόσμο, στέλνει εμπρός του τους προδρόμους και τους προφήτες του, που μας καλούν σε μετάνοια και σε μεταστροφή. Με εμπιστοσύνη ας τον ικετεύσουμε ψάλλοντας: Έλα, Κύριε, να σώσεις το λαό Σου!

Για την αγία του Θεού Εκκλησία, ώστε να είναι από τώρα εικόνα της Βασιλείας του Θεού, όπου βασιλεύει η ειρήνη και η δικαιοσύνη, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.

Για όσους στέλνει ο Κύριος, όπως τον Ιωάννη τον Πρόδρομο, για να αναγγείλουν τη μετάνοια και την εμφάνισή του, ώστε ο λόγος τους να είναι δυνατός και να βρίσκει ανταπόκριση στις καρδιές των ανθρώπων, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.

Για τους κυβερνήτες των εθνών, ώστε να μην θέτουν εμπόδια στον ευαγγελισμό του κόσμου, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.

Για τους φτωχούς και τους αδύνατους, ώστε οι χριστιανοί να τους δέχονται όπως και τον Ιησού Χριστό, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.

Για όλους εμάς, ώστε να δεχόμαστε το λόγο των απεσταλμένων του Θεού ως Λόγο Θεού και να τον εφαρμόζουμε στη ζωή μας, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.

Χορήγησέ μας, Κύριε, τη δύναμη, ώστε με ριζική απόφαση να δεχθούμε τη μεταστροφή και να υποδεχθούμε με χαρά τον Υιό σου ανάμεσά μας.  Δια μέσου του Ιησού Χριστού του Κυρίου μας.  Αμήν!

 

ΔΕΗΣΗ ΠΡΟΣΚΟΜΙΔΗΣ

Εξευμενίσου, σε παρακαλούμε, Κύριε,με τις ικεσίες και τις προσφορές της ταπεινότητάς μας,και, όπου δεν επαρκούν οι αξιόμισθες ικεσίες μας,έλα να μας βοηθήσεις με την ευσπλαχνία σου.Διά του Ιησού Χριστού του Κυρίου μας, ο οποίος ζει και βασιλεύει στους αιώνες των αιώνων.

 

ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ (Βαρ 5, 5 και 4, 36)

Εγέρθητι, Ιερουσαλήμ, και στάσου υψηλά, και κοίταξε τη χαρά που έρχεται για εσένα από τον Θεό σου.

 

ΔΕΗΣΗ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πλήρεις από πνευματική τροφή,σε ικετεύουμε, Κύριε,με τη συμμετοχή σ’ αυτά τα Μυστήρια,να μας διδάσκεις, να αξιολογούμε με σοφία τα επίγεια αγαθά και να αναζητούμε τα ουράνια. Διά του Ιησού Χριστού του Κυρίου μας, ο οποίος ζει και βασιλεύει στους αιώνες των αιώνων.

 

2 ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ, Κύκλος Α

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Πανήγυρη της Πεντηκοστής (B)

ΠΑΝΗΓΥΡΗ  ΤΗΣ  ΠΕΝΤΗΚΟΣΤΗΣ (Β)   ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ Η αγάπη του Θεού, χάρη στο Άγιο Πνεύμα που μας δόθηκε, υπερχείλισε τις καρδιές μας. Αλληλούια.

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΗΣ 7ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 22 Ιουνίου 2024   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

22 ΙΟΥΝΙΟΥ μνήμη του Αγίου Παυλίνου, επισκόπου

  Καταγόταν από μια πλούσια οικογένεια Ρωμαίων πατρικίων (γεννήθηκε το 355 στη Μπορντώ, όπου ο πατέρας του ήταν αυτοκρατορικός αξιωματούχος). Συνάντησε τον επίσκοπο Αμβρόσιο του

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου