Εορτάστηκε η Παναγία των Χιόνων

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος εόρτασε πανηγυρικά ο παλιός ενοριακός Ναός του Χατζηράδου που είναι αφιερωμένος στην Παναγία των Χιόνων.

Αποβραδίς, 4 Αυγούστου 2022, τελέστηκε ο Αρχιερατικός εσπερινός, προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Νάξου Τήνου, Σεβ/του π. Ιωσήφ Πρίντεζη και συμπροσευχήθηκε μαζί ο εφημέριος της ενορίας του Κτικάδου και λειτουργός του Ναού, π. Γεώργιος Ανδριώτης.

Ο Σεβ/τατος κήρυξε τον Θείο Λόγο στους παρόντες ευλαβείς προσκυνητές. 

Να σημειωθεί ο λόγος για τον οποίο αποδίδεται στην Παναγία ο υπέροχος τίτλος «των Χιόνων». Πρόκειται για ένα θαύμα που είχε επιτελεστεί την νύκτα της 4ης προς 5ης Αυγούστου του έτους 356 όπου η Παναγία εμφανίστηκε σε όνειρο σε κάποιον ρωμαίο ευγενή ονόματι Ιωάννη και του ζήτησε την ανέγερση μιας Βασιλικής στο σημείο εκείνο όπου το πρωί θα είχε χιονίσει.

Το ίδιο όνειρο είχε και ο Πάπας Λιβέριος, ο οποίος, μόλις διαπίστωσε πως πράγματι είχε χιονίσει σε έναν από τους επτά λόφους της Ρώμης, τον Εσκουιλίνο, διέταξε τότε την ανέγερση Ναού προς τιμήν της Θεοτόκου. Ο Ναός αυτός έφερε τον τίτλo Santa Maria ad Nives ή αλλιώς Αγία Μαρία του Χιονού.

Επί Πάπα Σίξτου Γ’, σε ανάμνηση της Οικουμενικής Συνόδου της Εφέσου που είχε διακηρύξει την Παναγία ως Θεοτόκο, ο ναός θα ανοικοδομηθεί μεγαλύτερος. Επειδή την εποχή εκείνη δεν υπήρχε στη Ρώμη βασιλική παρόμοια σε λαμπρότητα και μέγεθος ο ναός ονομάστηκε Santa Maria Maggiore.

Ανήμερα της εορτής, ο εφημέριος τέλεσε νωρίς το πρωί την πρώτη Θεία Λειτουργία, προς εξυπηρέτηση όσων είχαν διανυκτερεύσει στο Ναό. Αργότερα τελέστηκε η επίσημη πανηγυρική Θεία Λειτουργία από τον Γενικό Βικάριο της Αρχιεπισκοπής, π. Μάρκο Φώσκολο και του συλλειτουργούντος π. Γεώργιου Ανδριώτη.

Κατά το κήρυγμα του ο π. Μάρκος αναφέρθηκε στο γεγονός του Θαύματος και εξήγησε τα βιβλικά κείμενα που αναγγέλθηκαν.

Και του χρόνου με υγεία και η Παναγία να είναι πάντοτε η ελπίδα και στήριγμά μας.

ΔΜΦ

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Πανήγυρη της Πεντηκοστής (Α)

ΠΑΝΗΓΥΡΗ  ΤΗΣ  ΠΕΝΤΗΚΟΣΤΗΣ (Α)   ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ Η αγάπη του Θεού, χάρη στο Άγιο Πνεύμα που μας δόθηκε, υπερχείλισε τις καρδιές μας. Αλληλούια.

Mελέτη  του Ευαγγελίου της ημέρας

ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΗΣ 7ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 3 Ιουνίου 2023   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου