33η Κυριακή του Έτους, Κύκλος Γ΄

33η ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ, Κύκλος Γ

 

 

ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ (Ιερ 29, 11. 12. 14)

Εγώ έχω σκέψεις ειρήνης και όχι θλίψεως, λέει ο Κύριος. Θα με επικαλεσθείτε, και εγώ θα σας εισακούσω, και θα επαναφέρω από παντού όσους βρίσκονται σε εξορία.

 

ΣΥΝΑΠΤΗ ΔΕΗΣΗ

Σε παρακαλούμε, Κύριε ο Θεός, να αισθανόμαστε πάντοτε χαρά για την πιστότητά μας στην υπηρεσία σου, διότι είναι πλήρης και παντοτινή ευτυχία να υπηρετούμε ακατάπαυστα τον Δημιουργό κάθε αγαθού. Διά του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, του Υιού σου, ο οποίος είναι Θεός, και μαζί με εσένα και το Άγιο Πνεύμα ζει και βασιλεύει στους αιώνες των αιώνων.

 

ΠΡΩΤΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ

Ανάγνωσμα από το βιβλίο του προφήτη Μαλαχία (3, 19-20α)

Ιδού, έρχεται ημέρα, που θα καίει σαν κλίβανος. και όλοι οι υπερήφανοι και όλοι αυτοί που πράττουν ασέβεια, θα είναι άχυρο. και η ημέρα που έρχεται θα τους κατακάψει, λέει ο Κύριος των δυνάμεων, ώστε δε θα τους αφήσει ρίζα και κλαδί.

Σε σας, όμως, που φοβάστε το όνομά μου, θα ανατείλει ο ήλιος της δικαιοσύνης, με θεραπεία στις φτερούγες του.

Λόγος του Κυρίου

 

ΑΝΤΙΦΩΝΙΚΟΣ ΨΑΛΜΟΣ (98)

Έρχεται ο Θεός να κρίνει

τους λαούς με ευθύτητα.

 

Ψάλετε στον Κύριο με κιθάρα,*

με κιθάρα και ψαλμό.

Με σάλπιγγα και κέρατο*

αλαλάξτε εμπρός στο βασιλέα τον Κύριο.

 

Ας ηχήσει η θάλασσα κι ό,τι περιέχει,*

η οικουμένη κι όλοι οι κάτοικοί της.

Τα ποτάμια ας χειροκροτήσουν,*

μαζί όλα τα βουνά ας αγαλλιάσουν, ενώπιον του Κυρίου.

 

Ενώπιον του Κυρίου, *

που έρχεται να κρίνει τη γη.

Θα κρίνει την οικουμένη με δικαιοσύνη*

και τους λαούς με ευθύτητα.

 

ΔΕΥΤΕΡΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ

Ανάγνωσμα από τη δεύτερη επιστολή του Αποστόλου Παύλου προς τους Θεσσαλονικείς  (3,7-12)

Αδελφοί, εσείς οι ίδιοι γνωρίζετε με ποιο τρόπο πρέπει να μας μιμείστε, διότι, όταν ήμαστε ανάμεσά σας, δε ζήσαμε κατά τρόπο άτακτο ούτε φάγαμε δωρεάν το ψωμί κανενός, αλλά με κόπο και μόχθο εργαζόμασταν νύχτα και μέρα, για να μην επιβαρύνουμε κανένα σας. Όχι ότι δεν έχουμε εξουσία, αλλά για να σας προσφέρουμε τους εαυτούς μας ως παράδειγμα για να μας μιμηθείτε.

Πράγματι, και όταν ήμαστε κοντά σας, αυτό σας είχαμε παραγγείλει: αν κάποιος δε θέλει να εργάζεται, ούτε και να τρώει. Διότι ακούμε ότι κάποιοι από σας συμπεριφέρονται με άτακτο τρόπο, χωρίς να εργάζονται, αλλά περιεργάζονται τους άλλους.

Σ’αυτούς παραγγέλλουμε και τους παρακαλούμε στο όνομα του Κυρίου Ιησού Χριστού, να τρώνε το ψωμί τους εργαζόμενοι με ησυχία.

Λόγος του Κυρίου

 

ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ (Λκ.21,28)

Αλληλούια. Σηκώστε και υψώστε την κεφαλή σας, διότι φθάνει η λύτρωσή σας. Αλληλούια.

 

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ

+ Ανάγνωσμα από το κατά Λουκά Άγιο Ευαγγέλιο (21, 5-19)

Τον καιρό εκείνο, είπε ο Ιησούς σε κάποιους που έλεγαν για το ναό ότι έχει στολιστεί με ωραίες πέτρες και με αφιερώματα: «Αυτά που βλέπετε, θα έλθουν ημέρες που δε θα μείνει πέτρα επάνω σε πέτρα που να μην γκρεμιστεί». Τον ρώτησαν τότε και του είπαν: «Διδάσκαλε, πότε θα γίνουν αυτά και ποιο το σημείο ότι αυτά πρόκειται να συμβούν;»

Κι εκείνος τους είπε: «Προσέξτε να μην παραπλανηθείτε. Διότι πολλοί θα έλθουν στο όνομά μου και θα λένε: “Εγώ είμαι” και “Έφθασε ο καιρός”. Μην τους ακολουθήσετε. Αλλά, όταν ακούσετε για πολέμους και ταραχές, μην τρομοκρατηθείτε, διότι αυτά πρέπει πρώτα να συμβούν, αλλά το τέλος δε θα έλθει αμέσως».

Τους έλεγε τότε: «Θα εξεγερθεί έθνος εναντίον έθνους και βασίλειο εναντίον άλλου βασιλείου και θα γίνουν μεγάλοι σεισμοί και κατά τόπους θα πέσει πείνα και επιδημίες και φοβερά γεγονότα και μεγάλα σημεία απ’τον ουρανό.

Αλλά πριν απ’όλα αυτά, θα απλώσουν επάνω σας τα χέρια τους και θα σας καταδιώξουν, παραδίδοντάς σας στις συναγωγές και στις φυλακές και θα σας οδηγήσουν εμπρός σε βασιλείς και ηγεμόνες για το όνομά μου. Αυτό θα είναι η μαρτυρία σας.

Να καταλάβετε καλά πως δεν πρέπει να προετοιμάζετε το τι θα απολογηθείτε. Διότι εγώ θα σας δώσω στόμα και σοφία στην οποία δε θα μπορούν να φέρουν αντίσταση ή να αντιμιλήσουν όλοι οι αντίπαλοί σας. Και θα παραδοθείτε από γονείς και αδέλφια και συγγενείς και φίλους και κάποιους από σας θα θανατώσουν. Κι όλοι θα σας μισούν, εξαιτίας του ονόματός μου. Τρίχα από το κεφάλι σας δε θα χαθεί. Με την υπομονή σας θα σώσετε τις ψυχές σας.

Λόγος του Κυρίου

 

ΔΕΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΠΙΣΤΩΝ 

Αδελφοί αγαπητοί, ας αναγνωρίσουμε το Θεό Πατέρα ως Κύριο της ιστορίας του ανθρώπινου γένους και σ’ αυτόν ας καταφύγουμε. Ας τον ικετεύσουμε, ψάλλοντας: Εισάκουσέ μας, Κύριε!

         Για την Αγία Εκκλησία του Θεού, ώστε να αναγγέλλει με θάρρος την προσωρινότητα των ανθρώπινων πραγμάτων και να προσκαλεί τους ανθρώπους σε έργα ζωής και αθανασίας, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.

         Για τους κυβερνήτες των εθνών, ώστε να μην περιορίζουν τους ορίζοντες των ανθρώπων στα πρόσκαιρα και τα φθαρτά, αλλά να τους ετοιμάζουν από τώρα για τον κόσμο που έρχεται, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.

         Για τους συνανθρώπους μας που έχασαν την ελπίδα τους, ώστε ο Κύριος να τους φωτίσει με το φως της ζωής και της αιωνιότητας, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.

         Για όλους εμάς, ώστε με πίστη και ελπίδα να βαδίσουμε το δρόμο της ιστορίας, που με αγάπη ο Θεός χάραξε για μας, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.

Θεέ και Κύριέ μας, στήριξέ μας με το Πνεύμα σου, ώστε να μπορέσουμε να παραμείνουμε πιστοί σε Σένα μέχρι τέλους, διαβάζοντας κάτω από το φως του λόγου σου τα γεγονότα της ιστορίας και της ζωής μας.  Δια μέσου του Ιησού Χριστού του Κυρίου μας.  Αμήν!

 

ΔΕΗΣΗ ΠΡΟΣΚΟΜΙΔΗΣ

Τα δώρα που προσφέρουμε στη μεγαλειότητά σου, Κύριε, ας μας παρέχουν τη χάρη να ζούμε ευλαβικά και να φθάσουμε στην αιώνια ευτυχία Διά του Ιησού Χριστού του Κυρίου μας, ο οποίος ζει και βασιλεύει στους αιώνες των αιώνων.

 

ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ (Ψλ 73 [72], 28)

Για μένα καλό είναι στον Θεό να αφοσιώνομαι, στον Κύριο τον Θεό μου να εναποθέτω την ελπίδα μου.

 

ΔΕΗΣΗ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Λάβαμε, Κύριε, τα θεία σου δώρα και ταπεινά σε ικετεύουμε, το Μυστήριο, που ο Υιός σου μας πρόσταξε να τελούμε σε ανάμνησή του,  ας αυξάνει στις καρδιές μας την αγάπη.  Διά του Ιησού Χριστού του Κυρίου μας, ο οποίος ζει και βασιλεύει στους αιώνες των αιώνων.

 

33η ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ Κύκλος Γ

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

24 Σεπτεμβρίου μνήμη της Παναγίας της Φανερωμένης

  Στις αρχές του 13ου αιώνα, οι Μωαμεθανοί καταλαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος της Ισπανίας. Χιλιάδες χριστιανοί συλλαμβάνονται αιχμάλωτοι ή μεταφέρονται στην Αφρική, όπου πωλούνται ως

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου