31 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΜΝΗΜΗ ΑΓΙΟΥ ΑΡΙΣΤΕΙΔΗ ΟΜΟΛΟΓΗΤΟΥ

31 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΜΝΗΜΗ ΑΓΙΟΥ ΑΡΙΣΤΕΙΔΗ ΟΜΟΛΟΓΗΤΟΥ

Ο Αριστείδης ο Αθηναίος ήταν Χριστιανός απολογητής που έζησε τον 2ο αιώνα μετά Χριστόν και καταγόταν από την Αθήνα.

Για τον Αριστείδη δεν γνωρίζουμε παρά πενιχρές πληροφορίες.

Ο Ευσέβιος Καισαρείας μας πληροφορεί πως ήταν σύγχρονος του Κοδράτου και συντάκτης μιας Απολογίας, ενώ τον παρουσιάζει ως φιλόσοφο.

Η μνήμη του εορτάζεται από την Καθολική  Εκκλησία στις 31 Αυγούστου και αναφέρεται ότι κρεμάστηκε από τους συμπολίτες του στο κέντρο της αθηναϊκής Αγοράς.

Φέρεται ως συντάκτης Απολογίας με αποδέκτη τον αυτοκράτορα Αδριανό (117-138). Στη συριακή του μετάφραση αποδέκτης της είναι ο Αντωνίνος Πίος διάδοχος του Αδριανού. Πρέπει να γράφτηκε γύρω στα 140. Θεωρείται η αρχαιότερη σωζόμενη χριστιανική απολογία.

Ξεκινά θέτοντας το ζήτημα του ενός Θεού.

Από την παρατήρηση της κοσμικής αρμονίας οδηγείται στην ιδέα του Θεού.

Ο χριστιανικός θεός είναι ο μόνος ακίνητος, άναρχος, και αληθινός. Η απόλυτη αυτή μονοθεΐα είναι και το κριτήριο της θρησκευτικής συμπεριφοράς των ανθρώπων.

Την ανθρωπότητα τη διακρίνει σε τρεις ομάδες θρησκευτικώς: τους ειδωλολάτρες, τους ιουδαίους και τους χριστιανούς. Εκθέτει τα μειονεκτήματα των λατρειών των Χαλδαίων, Αιγυπτίων, Ελλήνων και Ιουδαίων.

Έτσι αν οι πρώτοι λάτρευσαν τα άστρα, οι δεύτεροι τα ζώα και οι τρίτοι τις εκδηλώσεις της ζωής και τα πάθη, οι τελευταίοι λόγω του μονοθεϊσμού τους πλησίασαν την αλήθεια. Όμως κι αυτοί λάτρευσαν πιο πολύ κι από τον Θεό τους αγγέλους και απολυτοποίησαν τις θρησκευτικές διατάξεις.

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

ΦΡΑΣΕΙΣ_ΚΑΙ_ΙΔΕΕΣ_ΓΙΑ_ΜΕΛΕΤΗ.jpg

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ 31ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ  8 Νοεμβρίου 2024                                   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το Πνεύμα Σου

Μόνιμοι Διάκονοι, έγγαμοι και χειροτονημένοι;

ΜΟΝΙΜΟΙ ΔΙΑΚΟΝΟΙ ΕΓΓΑΜΟΙ και ΧΕΙΡΟΤΟΝΗΜΕΝΟΙ;   Εδώ και αρκετά χρόνια, στις ιεροτελεστίες, ιδίως κατά την τέλεση της Θείας Ευχαριστίας, οι πιστοί παρατηρούν με κάποια περιέργεια