31η Κυριακή του Έτους (Α

31η    ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ

(A)

 

ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ                                    Ψλ 38(37),22-23                        

Μη με εγκαταλείπεις, Κύριε Θεέ μου, μην απομακρυνθείς από κοντά μου. Σπεύσε να με βοηθήσεις, Κύριε, Δύναμη της σωτηρίας μου.

 

ΣΥΝΑΠΤΗ ΔΕΗΣΗ

Παντοδύναμε και πανεύσπλαχνε Θεέ, Εσύ που χορηγείς στους πιστούς Σου το δώρο να Σε υπηρετούν, όπως αρμόζει στη μεγαλειότητά Σου, κάνε μας, Σε παρακαλούμε, να τείνουμε χωρίς βραδυπορία προς τις υποσχέσεις Σου. Διά του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, του Υιού Σου, ο οποίος  είναι Θεός και μαζί με Εσένα και το Άγιο Πνεύμα ζει και βασιλεύει στους αιώνες των αιώνων.

 

ΠΡΩΤΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ

Ανάγνωσμα από το βιβλίο του προφήτη Μαλαχία (1,14β–2,2β.8-10)

Εγώ είμαι μεγάλος βασιλιάς, λέει ο Κύριος των Δυνάμεων, και το όνομά μου είναι τρομερό ανάμεσα στα έθνη. Και τώρα δίνεται σε σας αυτή η εντολή, ιερείς. Αν δεν ακούσετε κι αν δεν το βάλετε αυτό στην καρδιά, για να δώσετε δόξα στο όνομά μου, λέει ο Κύριος των Δυνάμεων, τότε θα στείλω την κατάρα επάνω σας και θα επικαταραστώ τις ευλογίες σας. Εσείς όμως απομακρυνθήκατε από τον δρόμο και σκανδαλίσατε πολλούς στον νόμο. Διαφθείρατε τη διαθήκη του Λευί, λέει ο Κύριος των Δυνάμεων. Γι’ αυτό και εγώ σας έκανα άξιους καταφρόνησης και ταπεινωμένους για όλους τους λαούς, επειδή δε φυλάξατε τους δρόμους μου και γίνατε προσωπολήπτες στον νόμο. Μήπως δεν είναι ένας ο πατέρας όλων μας; Μήπως ένας Θεός δεν έπλασε όλους εμάς; Γιατί λοιπόν ο καθένας από μας περιφρονεί τον αδελφό του, καταπατώντας τη διαθήκη των πατέρων μας;

Λόγος του Κυρίου

 

ΑΝΤΙΦΩΝΙΚΟΣ  ΨΑΛΜΟΣ  Ψαλμός 131 (1.2.3)

 

Αντίφωνο:  Διαφύλαξε την ψυχή μου

                      κοντά Σου εν ειρήνη, Κύριε.

 

Κύριε, δεν είναι αλαζονική η καρδιά μου, *

ούτε υπεροπτικά τα μάτια μου.

Προς μεγάλα πράγματα δεν πορεύτηκα, *

ούτε σε μεγαλεία που με ξεπερνούσαν. Αντ.

 

Πράγματι, ταπεινή και ήρεμη κράτησα την ψυχή μου.+

Σαν απογαλακτισμένο παιδί στην αγκαλιά της μητέρας του,*

σαν απογαλακτισμένο παιδί, έτσι μέσα μου είναι η καρδιά μου. Αντ.

 

Ας ελπίζει ο Ισραήλ στον Κύριο,*

από τώρα και για πάντα. Αντ.

 

ΔΕΥΤΕΡΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ

Ανάγνωσμα από την πρώτη επιστολή του Αποστόλου Παύλου προς τους Θεσσαλονικείς (2,7β-9.13)

Αδελφοί, ήμασταν στοργικοί ανάμεσά σας, όπως μια μητέρα περιθάλπει τα δικά της παιδιά. Τέτοια ήταν η επιθυμία μας για σας, ώστε θέλαμε να σας μεταδώσουμε όχι μόνο το Ευαγγέλιο του Θεού, αλλά και τις ίδιες μας τις ζωές, διότι μας είχατε γίνει αγαπητοί. Θυμάστε, βέβαια, αδελφοί, τον κόπο και τον μόχθο μας. Νύχτα και μέρα σας κηρύταμε το Ευαγγέλιο του Θεού κι εργαζόμασταν για να μην επιβαρύνουμε κάποιον από σας. Γι’ αυτό κι εμείς ευχαριστούμε αδιάκοπα τον Θεό, διότι, όταν παραλάβατε από μας τον Λόγο του Θεού που σας κηρύξαμε, τον δεχτήκατε όχι σαν να ήταν λόγος ανθρώπων, αλλά όπως πραγματικά είναι, Λόγος Θεού και ο οποίος ενεργεί μέσα σε σας που πιστεύετε.

Λόγος του Κυρίου

 

ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ  -Αλληλούια-  (Μτ. 23,9α.10β)

Μην ονομάσετε επάνω στη γη κάποιον «πατέρα» σας, διότι καθοδηγητής σας είναι ένας, ο Χριστός.

 

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ

Ανάγνωσμα από το κατά Ματθαίο  Άγιο Ευαγγέλιο (23,1-12)

Τον καιρό εκείνο, ο Ιησούς μίλησε στα πλήθη και στους μαθητές Του και είπε: «Επάνω στην καθέδρα του Μωυσή κάθισαν οι γραμματείς και οι Φαρισαίοι. Όλα, λοιπόν, όσα σας πουν, να τα εκτελείτε και να τα τηρείτε. Μην κάνετε σύμφωνα με τα έργα τους, διότι λένε και δεν κάνουν. Φορτώνουν βαριά και δυσβάστακτα φορτία και τα βάζουν επάνω στους ώμους των ανθρώπων, ενώ οι ίδιοι ούτε με το δάκτυλό τους δε θέλουν να τα κινήσουν. Και όλα τα καλά τους έργα τα κάνουν για να τους θαυμάζουν οι άνθρωποι. Πλαταίνουν, πράγματι, τα φυλακτήριά τους και μεγαλώνουν τις άκρες από τα πανωφόρια τους, αγαπούν τις πρώτες θέσεις στα δείπνα και τις πρωτοκαθεδρίες στις συναγωγές, τους ασπασμούς στις αγορές και θέλουν να τους φωνάζουν οι άνθρωποι “ραββί”. Αλλά εσείς να μην ονομαστείτε “ραββί”, διότι ένας είναι ο Διδάσκαλός σας, ενώ εσείς είστε αδέλφια. Και μην ονομάσετε επάνω στη γη κάποιον “πατέρα” σας, διότι ένας είναι ο Πατέρας σας, ο Ουράνιος. Ούτε να ονομαστείτε “καθοδηγητές”, διότι Καθοδηγητής σας είναι ένας, ο Χριστός. Κι εκείνος που είναι μεγαλύτερός σας, ας είναι υπηρέτης σας. Όποιος υψώσει τον εαυτό του θα ταπεινωθεί και όποιος ταπεινώσει τον εαυτό του θα υψωθεί».

Λόγος του Κυρίου

 

ΔΕΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΠΙΣΤΩΝ

Αδελφοί Αγαπητοί,

Αναγνωρίζοντας τις αμαρτίες και τα όρια των δυνάμεών μας, ας ικετεύσουμε με θάρρος τον Θεό Πατέρα να συμπληρώσει τις ελλείψεις μας με τη Χάρη Του, λέγοντας:

 -Εισάκουσέ μας, Κύριε!

 Για τους ποιμένες της Εκκλησίας, ώστε να εκτελούν τα καθήκοντά τους ως διδάσκαλοι και οδηγοί μας με πλήρη διαθεσιμότητα ως διάκονοι του Σώματος του Χριστού, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.

Για τους μοναχούς και τους λαϊκούς, ώστε να αναγνωρίσουν την κλήση τους και να θέσουν τις δυνάμεις τους στη διάθεση της Εκκλησίας για τον ευαγγελισμό του κόσμου, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.

Για τους διανοούμενους και τους επιστήμονες, για να σκύβουν και να μελετούν με σεβασμό πάνω στη δημιουργία και τη ζωή, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.

Για όλους εμάς, που ακούμε τον Λόγο του Ευαγγελίου, ώστε ο Κύριος να μας ελευθερώσει από κάθε είδους υποκρισία και κάθε απατηλή εμπιστοσύνη στις αξιομισθίες μας, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.

+ Θεέ Πατέρα Παντοκράτορα, προστασία όλων εκείνων που με εμπιστοσύνη προσβλέπουν σε Σένα, πλήθυνε πάνω μας το Έλεος Σου, ώστε να μπορούμε να Σε υπηρετούμε πάντοτε με ειλικρινή καρδιά. Διά μέσου του Ιησού Χριστού του Κυρίου μας. Αμήν!

 

ΔΕΗΣΗ ΠΡΟΣΚΟΜΙΔΗΣ

Η θυσία αυτή ας είναι για Σένα, Κύριε, προσφορά αγνή, και για μας πηγή της Ευσπλαχνίας Σου. Διά του Ιησού Χριστού του Κυρίου μας, ο οποίος ζει και βασιλεύει στους αιώνες των αιώνων.

 

ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ  Ψλ 16 (15),11

Τους δρόμους της ζωής μου έκανες γνωστούς, θα με πλουτίσεις από την τέλεια χαρά του Προσώπου Σου, Κύριε.

 

ΔΕΗΣΗ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ας αυξάνει συνεχώς σ’ εμάς η Δύναμή Σου, Κύριε, ώστε ανανεωμένοι από τα Ουράνια Μυστήρια, να αποκτήσουμε αυτά που μας υπόσχεσαι. Διά του  Ιησού Χριστού του Κυρίου μας, ο οποίος ζει και βασιλεύει στους αιώνες των αιώνων.

 

31η Κυριακή του Έτους (Α)

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΗΣ 1ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ 9 Δεκεμβρίου 2023                                       Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

9 Δεκεμβρίου μνήμη της Αγίας Λευκαδίας

  Υπάρχουν ελάχιστες πληροφορίες για την Αγία Λευκαδία. Η ευλάβεια προς το πρόσωπό της αναπτύχτηκε στον τόπο ταφής της, το ρωμαϊκό κοιμητήριο του Τολέδο στην

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου