32η Κυριακή του Έτους (Α)

32η ΚΥΡΙΑΚΗΤΟΥ ΕΤΟΥΣ

(A)

 

 

ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ Ψλ 88  [87], 3

Ας φθάσει ενώπιόν Σου η προσευχή μου, άκουσε προσεκτικά την ικεσία μου.

 

ΣΥΝΑΠΤΗ ΔΕΗΣΗ

Η καλοσύνη Σου, πανεύσπλαχνε Θεέ, ας απομακρύνει από μας κάθε δυσκολία, για να μπορέσουμε, πρόθυμοι στο σώμα και στην ψυχή και με πνεύμα ελεύθερο, να εκτελούμε το θέλημά Σου. Διά του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, του Υιού Σου, ο οποίος  είναι Θεός και μαζί με Εσένα και το Άγιο Πνεύμα ζει και βασιλεύει στους αιώνες των αιώνων.

 

ΠΡΩΤΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ

 Ανάγνωσμα από το βιβλίο της Σοφίας του Σολομώντος (6,12-16)

 Σαφής και αμάραντη είναι η σοφία. Εύκολα γίνεται αντιληπτή από εκείνους που την αγαπούν και ευρίσκεται από εκείνους που την αναζητούν. Προφταίνει αυτούς που την επιθυμούν και πρώτη εκείνη τους φανερώνεται. Όποιος την αναζητά από την αυγή δε θα κοπιάσει, γιατί θα τη βρει να κάθεται στην πόρτα του. Μόνη η θύμησή της είναι τέλεια φρόνηση κι όποιος αγρυπνά γι’ αυτήν γρήγορα θα είναι αμέριμνος. Γιατί η ίδια περιφέρεται και αναζητεί εκείνους που είναι αντάξιοί της, τους εμφανίζεται στον δρόμο με ευθυμία και σπεύδει προς αυτούς με κάθε πρόνοια.

Λόγος του Κυρίου

 

ΑΝΤΙΦΩΝΙΚΟΣ ΨΑΛΜΟΣ Ψαλμός 63 (2.3-4.5-6.7-8)

Αντίφωνο:  Εσένα διψά η ψυχή μου, Κύριε και Θεέ μου.

 

Θεέ, Εσύ είσαι ο Θεός μου, *

απ’ την αυγή Σ’αναζητώ.

Εσένα δίψασε η ψυχή μου,+

Εσένα επιθύμησε η σάρκα μου,*

στην έρημη γη, την άγονη και διψασμένη. Αντ.

 

Έτσι στον ναό παρουσιάστηκα ενώπιόν Σου, *

για να δω τη Δύναμή Σου και τη Δόξα Σου.

Επειδή καλύτερο είναι το Έλεός Σου από πολλές ζωές, *

τα χείλη μου θα Σε επαινέσουν. Αντ.

 

Έτσι θα Σ’ ευλογώ σ’ όλη τη ζωή μου *

και στ’ Όνομά Σου θα υψώνω τα χέρια μου.

Σαν από πάχος θα χορτάσει η ψυχή μου,*

και με χείλη αγαλλίασης το στόμα μου θα Σ’ εξυμνήσει. Αντ.

 

Όταν είμαι στο στρώμα μου, Εσένα θυμάμαι +

Τις αυγές μελετώ Εσένα, επειδή έγινες βοήθειά μου,*

και θα ευφρανθώ κάτω απ’ τη σκιά των πτερύγων Σου. Αντ.

 

ΔΕΥΤΕΡΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ

Ανάγνωσμα από την πρώτη επιστολή του Αποστόλου Παύλου προς τους Θεσσαλονικείς (4,12-18)

Δε θέλουμε, αδελφοί, να αγνοείτε σχετικά μ’αυτούς που έχουν κοιμηθεί, ώστε να μη λυπάστε, όπως και οι υπόλοιποι που δεν κατέχουν την ελπίδα. Διότι, αν πιστεύουμε ότι ο Ιησούς πέθανε και αναστήθηκε, με τον ίδιο τρόπο και ο Θεός θα συγκεντρώσει κοντά του, μέσω του Ιησού, όσους έχουν κοιμηθεί. Αυτό σας λέμε, με βάση τον Λόγο του Κυρίου: εμείς οι ζωντανοί, όσοι θα έχουμε απομείνει για την παρουσία του Κυρίου, δε θα προηγηθούμε απ’ αυτούς που έχουν κοιμηθεί. Διότι ο ίδιος ο Κύριος, με μια διαταγή, με τη φωνή αρχαγγέλου και με σάλπιγγα του Θεού, θα κατέβει απ’ τον Ουρανό και στην αρχή θα αναστηθούν οι νεκροί, οι ενωμένοι με τον Χριστό. Έπειτα εμείς οι ζωντανοί, όσοι θα έχουμε απομείνει, θα αρπαγούμε μαζί μ’ αυτούς στα σύννεφα για να προϋπαντήσουμε τον Κύριο στον αέρα. Οπότε, παρηγορείτε ο ένας τον άλλο με αυτά τα λόγια.

Λόγος του Κυρίου

                                                 

ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ  -Αλληλούια-  (Μτ.24,42α.44)

Αγρυπνείτε και να είστε έτοιμοι, διότι την ώρα που δε νομίζετε θα έλθει ο Υιός του ανθρώπου.

 

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ

Ανάγνωσμα από το κατά Ματθαίο  Άγιο Ευαγγέλιο (25,1-13)

Τον καιρό εκείνο, είπε ο Ιησούς στους μαθητές Του την ακόλουθη παραβολή: «Η Βασιλεία των ουρανών μοιάζει με δέκα παρθένες, οι οποίες, αφού πήραν τα λυχνάρια τους, βγήκαν σε προϋπάντηση του νυμφίου. Αλλά πέντε απ’αυτές ήταν επιπόλαιες και πέντε συνετές. Οι επιπόλαιες, όταν πήραν τα λυχνάρια τους, δεν πήραν μαζί τους λάδι. Ενώ οι συνετές πήραν λάδι στα δοχεία μαζί με τα λυχνάρια τους. Αλλά, επειδή ο νυμφίος αργούσε, όλες νύσταξαν και κοιμήθηκαν. Κατά τα μεσάνυχτα όμως ακούστηκε μια κραυγή: “Έρχεται ο νυμφίος! Βγείτε σε συνάντησή Του!”. Τότε σηκώθηκαν όλες οι παρθένες κι ετοίμασαν τα λυχνάρια τους. Αλλά οι επιπόλαιες είπαν στις συνετές: “Δώστε μας από το λάδι σας, διότι τα λυχνάρια μας σβήνουν”. Απάντησαν τότε οι συνετές και είπαν: “Όχι, διότι υπάρχει κίνδυνος να μη φθάσει ούτε για μας, ούτε για σας. Πηγαίνετε, καλύτερα, στους πωλητές και αγοράστε για σας”. Κι ενώ εκείνες πήγαιναν να αγοράσουν, ήλθε ο νυμφίος κι αυτές που ήταν έτοιμες μπήκαν μαζί Του στο γάμο κι έκλεισε η πόρτα. Ύστερα ήλθαν και οι υπόλοιπες παρθένες και έλεγαν: “Κύριε, κύριε, άνοιξέ μας!”. Αλλά εκείνος απάντησε λέγοντας: “Αλήθεια σας λέω, δε σας γνωρίζω”. Αγρυπνείτε, λοιπόν, διότι δε γνωρίζετε ούτε την ημέρα, ούτε την ώρα».

Λόγος του Κυρίου

 

ΔΕΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΠΙΣΤΩΝ

+ Αδελφοί Αγαπητοί, για να είναι το πνεύμα μας πάντα έτοιμο για να υποδεχθεί τον Κύριο που έρχεται, ας απευθύνουμε με θάρρος τις προσευχές μας προς το Θεό Πατέρα, λέγοντας:

 Εισάκουσέ μας, Κύριε!

Για την Αγία Εκκλησία του Θεού, τους ποιμένες και το ποίμνιο, ώστε να είναι πάντα σε θέση να διακρίνει το θέλημα του Θεού στα σημεία των καιρών, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.

Για τους άρχοντες των εθνών, ώστε να βρίσκουν ανταπόκριση στις καρδιές των πολιτών οι ειλικρινείς τους αναζητήσεις ειρήνης και δικαιοσύνης, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.

Για τους αρρώστους, ώστε η ασθένειά τους να είναι γι αυτούς, αλλά και για τους άλλους, ένα σημείο της επίσκεψης του Θεού μες τη ζωή του,  ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.

Για όλους εμάς, ώστε με τα καλά έργα της πίστεώς μας να συντηρούμε τη φλόγα της παρουσίας του Θεού μες τη ζωή τους,  ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.

+ Εισάκουσε, Πατέρα πολυεύσπλαχνε, τις προσευχές μας και κάνε ώστε μ’ αυτές να ζητήσουμε ό,τι σου είναι ευάρεστο. Διά μέσου του Ιησού Χριστού του Κυρίου μας. Αμήν!

 

ΔΕΗΣΗ ΠΡΟΣΚΟΜΙΔΗΣ

Σε παρακαλούμε, Κύριε, κοίταξε με ευμένεια τη θυσία αυτή και αξίωσέ μας, ενώ τελούμε με ευσέβεια το Μυστήριο των Αγίων Παθών του Υιού Σου, να ωφεληθούμε από τη Θεία τους Ενέργεια. Διά του Ιησού Χριστού του Κυρίου μας, ο οποίος ζει και βασιλεύει στους αιώνες των αιώνων.

 

ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ Ψλ 23 (22), 1-2

Ο Κύριος είναι ο ποιμένας μου και τίποτα δε μου λείπει. Σε τόπο χλοερό με εγκατέστησε, σε ήρεμα νερά με οδήγησε.

 

ΔΕΗΣΗ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σ’ ευχαριστούμε Κύριε, διότι μας ενίσχυσες με τα Θεία Σου Δώρα και ζητούμε από την Ευσπλαχνία Σου, το Πνεύμα το Άγιο να διατηρήσει ειλικρινείς τις διαθέσεις στις καρδιές εκείνων που έλαβαν δύναμη ουράνια. Διά του Ιησού Χριστού του Κυρίου μας, ο οποίος ζει και βασιλεύει στους αιώνες των αιώνων.

 

32η Κυριακή του Έτους (Α)

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΗΣ 1ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ 9 Δεκεμβρίου 2023                                       Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

9 Δεκεμβρίου μνήμη της Αγίας Λευκαδίας

  Υπάρχουν ελάχιστες πληροφορίες για την Αγία Λευκαδία. Η ευλάβεια προς το πρόσωπό της αναπτύχτηκε στον τόπο ταφής της, το ρωμαϊκό κοιμητήριο του Τολέδο στην

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου