30 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΜΝΗΜΗ ΑΓΙΟΥ ΙΕΡΩΝΥΜΟΥ
Ένα από τα πιο σπουδαία προσόντα αυτού του Αγίου είναι ότι υπήρξε ο μεγαλύτερος ερμηνευτής και μεταφραστής των Γραφών, απ' όσους γνώρισε ο χριστιανισμός τους πρώτους αιώνες της ιστορίας του.
Ο Άγιος Ιερώνυμος είναι του αναστήματος των περιφανών Πατέρων της Εκκλησίας, όπως οι Βασίλειος, Γρηγόριος ο Ναζιανζηνός, Χρυσόστομος, Αυγουστίνος, Αμβρόσιος, οι οποίοι στήριξαν, θεμελίωσαν και προστάτευσαν την πίστη, στους δύσκολους εκείνους καιρούς, όταν η Εκκλησία αντιμετώπιζε εξωτερικούς και εσωτερικούς κινδύνους.
Μεταξύ αυτών των μεγάλων σκαπανέων του χριστιανισμού ξεχωρίζει δυναμικότατος ο Άγιος Ιερώνυμος, και δίκαια ονομάστηκε «ο λέων της χριστιανικής πολεμικής», αφού τόσο σκληρά και τόσο αποτελεσματικά πολέμησε τις αιρέσεις της εποχής του.
Ο Άγιος Ιερώνυμος υπήρξε επίσης και αυστηρός ασκητής σ' όλην του σχεδόν τη ζωή, και ασχολήθηκε με τη μελέτη των αρχαίων γλωσσών (εβραϊκής, ελληνικής κ.λπ.), για να μπορέσει ν' ανταποκριθεί στο γιγαντιαίο μεταφραστικό και ερμηνευτικό έργο στο οποίο είχε αφοσιωθεί.
Γεννήθηκε στην Τριδόνα της Δαλματίας γύρω στο 340. Πήγε στη Ρώμη, όπου σπούδασε και διακρίθηκε για την ευφυΐα του. Υπήρξε μανιώδης βιβλιοσυλλέκτης. Σε ώριμη ηλικία έλαβε το βάπτισμα και στη συνέχεια επιδόθηκε με ακαταπόνητο ζήλο στις θεολογικές σπουδές. Κινδυνεύοντας προς στιγμήν να παρασυρθεί από τους πειρασμούς της Ρώμης, την εγκαταλείπει και πηγαίνει στην Ανατολή, όπου αφοσιώνεται στην ασκητική ζωή, εμβαθύνοντας τις μελέτες του πάνω στις Γραφές και τη γνώση των ανατολικών γλωσσών.
Στην Αντιόχεια χειροτονείται ιερέας και πολύ σύντομα επιστρέφει ξανά στη Ρώμη, όπου ο Πάπας Δάμασος του εμπιστεύεται το επίπονο και κολοσσιαίο έργο της μεταφράσεως της Βίβλου στη λατινική γλώσσα.
Θα επιστρέψει πάλι στους Αγίους Τόπους και θα εγκαθιδρύσει οριστικά πια το κατοικητήριό του, κοντά στο σπήλαιο όπου γεννήθηκε ο Κύριος, στη Βηθλεέμ, και εκεί θα ασκητέψει, μαζί με άλλους μοναχούς, ως το τέλος της ζωής του (420).
Ο Ιερώνυμος είναι ένας από τους τέσσερις Πατέρες της Εκκλησίας της Δύσεως και η αξία του συνίσταται, όπως προαναφέρθηκε, στο βιβλικό μεταφραστικό του έργο, το οποίο τον κατέταξε σε θέση περιωπής μέσα στην Εκκλησία. Αυτή η μεταφραστική εργασία οφείλεται στην ωριμότητα και την εμβάθυνση των μελετών του· Γ αυτό, το έργο του Ιερωνύμου χρησιμοποιείται και σήμερα ως επίσημη γλώσσα της Καθολικής Εκκλησίας με την επωνυμία «νulgata».
Ο Άγιος Ιερώνυμος ξεπέρασε όλους τους συγχρόνους του στη γνώση της Αγίας Γραφής και δίκαια τιμήθηκε και τιμάται ακόμη σήμερα για το συγγραφικό του έργο.
Πηγή: Τ’ αδέλφια μας οι άγιοι