30 ΜΑΪΟΥ μνήμη της Αγίας Ιωάννας της Λωρραίνης

 

Πολλοί είναι εκείνοι που έχουν ακούσει το όνομά της λίγοι όμως γνωρίζουν για τη ζωή της. Το όνομα Ιωάννα της Λωρραίνης συνδέεται περισσότερο με τα πολεμικά γεγονότα παρά με την αγιότητα του βίου της και περισσότερο με το θρύλο παρά με το μαρτύριο. Η Ιωάννα από την ηλικία των 13 ετών επωμίστηκε από το Θεό μια θρησκευτική και πολιτική αποστολή υψίστης ευθύνης: στο όνομα του Θεού να ελευθερώσει τη Γαλλία από τις αγγλικές δυνάμεις.

Την εποχή εκείνη η Εκκλησία πληττόταν από τη βαθιά κρίση του σχίσματος της Δύσεως που πλέον συνεχιζόταν εδώ και σαράντα χρόνια. Ήταν η περίοδος που υπήρχε ένας Πάπας και ένας αντιπάπας. Αιματηρές συγκρούσεις μάστιζαν τους λαούς της Ευρώπης, με πιο χαρακτηριστική τον Εκατονταετή Πόλεμο (1337-1453) μεταξύ της Γαλλίας και της Αγγλίας.

Ήταν μια εφιαλτική εποχή, όπου στη φαντασία του λαού αυθεντικές μυστικιστικές εκδηλώσεις αναμιγνύονταν με ξόρκια και μαγεία, και όπου η πραγματικότητα του πόνου και του αιματηρού θανάτου επικαλύπτονταν από δαιμονικές φαντασιώσεις γεμάτες τέρατα και μακαβριότητα.

Μέσα σε αυτό το κλίμα πολύπλευρης καταπίεσης, συνωμοσιών, σφετεριστών και εκκλησιαστικού χάους η αναλφάβητη Ιωάννα γράφει μια επιστολή προς τον Βασιλιά της Αγγλίας με την οποία του ζητάει να παραδώσει τα κλειδιά των πόλεων της Γαλλίας που έχει καταλάβει. Εάν ο Βασιλέας δεν θα υπάκουε τότε εκείνη στο όνομα του Θεού του Υψίστου θα καταδίωκε όλες τις αγγλικές δυνάμεις που βρίσκονται σε γαλλική επικράτεια και θα θανάτωνε όλους τους στρατιώτες, διότι είναι άδικη η κυριαρχία τους. Έγραψε μεταξύ άλλων η Ιωάννα: «Και μην σκεφτείτε διαφορετικά, γιατί δεν θα πάρετε τη βασιλεία της Γαλλίας από το Θεό, τον Βασιλιά του ουρανού, τον υιό της Αγίας Μαρίας, αυτή θα δοθεί στον Βασιλιά Κάρολο, τον αληθινό κληρονόμο, επειδή ο Θεός, ο Βασιλιάς του ουρανού, το θέλει».

Η ζωή της Ιωάννας ήταν πολύ σύντομη, 19 χρόνια όλη κι όλη, και χαρακτηρίστηκε από άφατη χαρά και συνάμα ανεξήγητο πόνο. Γεννήθηκε το 1412, ήταν κόρη εύπορων αγροτών, του Jacques d’Arc και της Isabelle Romée και είχε άλλα τέσσερα μεγαλύτερα αδέλφια.

Από νωρίς η Ιωάννα άρχισε να ακούει τη φωνή του Αγίου Μιχαήλ του Αρχαγγέλου και άλλων αγίων (Αγ. Μαργαρίτας της Αντιοχείας, Αγ. Κατερίνης της Αλεξάνδρειας). Η φωνή την προσκαλούσε να μεριμνήσει ώστε ο νόμιμος βασιλέας Κάρολος ο 7ος να στεφθεί Βασιλέας των Γάλλων. Αυτές οι εμπειρίες θα διαρκέσουν τρία χρόνια.

Η Ιωάννα θα κατορθώσει να μιλήσει με τον Κάρολο. Τι ειπώθηκε δεν είναι γνωστό, όμως το αποτέλεσμα της συνάντησης ήταν η 17χρονη κοπέλα να γίνει αρχιστράτηγος του στρατού της Γαλλίας με σκοπό να απελευθερώσει τη Γαλλία από τις κατοχικές αγγλικές δυνάμεις.

Ενδύεται την στολή του οπλίτη και έφιππη κρατώντας το λάβαρο του Χριστού Βασιλιά θα οδηγήσει το στράτευμα της Γαλλίας στην Ορλεάνη. Ύστερα από ένα σκληρό αγώνα και μια θριαμβευτική νίκη που έλαβε χώρα στις 8 Μαΐου 1429 θα κινηθεί προς τη Ρεμς, ελευθερώνοντας την μια πόλη μετά την άλλη. Ο Κάρολος, χάρη στην Ιωάννα της Λωρραίνης, θα στεφθεί Βασιλιάς των Γάλλων στις 17 Ιουλίου του ίδιου έτους.

Εκείνη, με τη θέληση του Θεού νίκησε την ξένη κυριαρχία και κατόρθωσε να εμφυσήσει στις καρδιές ενός λαού την τόλμη και την ελπίδα. Ακολούθησε με θάρρος τον Ιησού Χριστό, το όνομα του οποίου είχε πάντοτε στα χείλη της, από την αρχή μέχρι και τις τελευταίες μαρτυρικές στιγμές της ζωής της, όταν θα αιχμαλωτιστεί από τους συμμάχους των Άγγλων Βουργουνδούς. Αφού κατηγορήθηκε από μια επιτροπή απαρτιζόμενη από αποστάτες εκκλησιαστικούς και αξιωματικούς για ειδωλολατρία, σχίσμα και αποστασία καταδικάστηκε σε θάνατο ως αιρετική. Πέθανε στην πυρά στις 30 Μαΐου 1431 στη Ρουέν της Γαλλίας. Τη στιγμή του μαρτυρίου της φώναζε συνεχώς το όνομα του Ιησού.

Το 1456 διακηρύχτηκε πανηγυρικά η αποκατάστασή της με την κοινωνία της Εκκλησίας. Το 1919 πραγματοποιείται η μακαριωνυμία της από τον Πάπα Πίο 10ο ενώ θα αγιοποιηθεί από τον Βενέδικτο 15ο το 1920.

πγπ

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Γενική ακρόαση του Πάπα Φραγκίσκου, 29 Νοεμβρίου 2023

ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΓΕΝΙΚΗ ΑΚΡΟΑΣΗ                                                                           Αίθουσα Παύλος Στ’ Τετάρτη, 29 Νοεμβρίου 2023     Κατήχηση. Το πάθος για τον ευαγγελισμό: ο αποστολικός ζήλος του πιστού.

ΦΡΑΣΕΙΣ_ΚΑΙ_ΙΔΕΕΣ_ΓΙΑ_ΜΕΛΕΤΗ.jpg

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΕΟΡΤΗ ΑΓΙΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2023               Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου