30 Ιουνίου μνήμη των Αγίων Πρωτομαρτύρων της Εκκλησίας της Ρώμης

 

Η σημερινή λειτουργική εορτή, η οποία εντάχθηκε στο νέο Ρωμαϊκό Ημερολόγιο, αναφέρεται στους πρωτομάρτυρες της Εκκλησίας της Ρώμης που έπεσαν θύματα των διωγμών του Νέρωνα. Οι διωγμοί αυτοί ξέσπασαν ως επακόλουθο της πυρκαγιάς της 19ης Ιουλίου του 64 η οποία κατέστρεψε τη Ρώμη. Ο λόγος που ο Νέρωνας εξαπέλυσε διωγμό εναντίων των χριστιανών ήταν εξαιτίας κάποιων φημών που κυκλοφορούσαν υποστηρίζοντας ότι η πυρκαγιά ήταν μια κακόβουλη πράξη των χριστιανών.

Την εποχή του Νέρωνα, παράλληλα με την εβραϊκή κοινότητα, ζούσε στη Ρώμη και μια μικρή ειρηνοποιός κοινότητα χριστιανών. Σε αυτή τη σχεδόν άγνωστη από πολλούς κοινότητα των ακόλουθων του Χριστού συχνά πυκνά αποδιδόταν διάφορες συκοφαντίες. Ο αυτοκράτορας φόρτωσε στους χριστιανούς τις κατηγορίες που του μεταφέρθηκαν σχετικά με την πυρκαγιά, καταδικάζοντάς τους σε σκληρά βασανιστήρια.

Ο Νέρωνας φέρει την ευθύνη για την έναρξη μιας παράλογης εχθρότητας του ρωμαϊκού λαού, ενός λαού που -αξίζει να σημειωθεί- ήταν πολύ ανεκτικός σε θρησκευτικά ζητήματα. Εκείνη την περίοδο είδαν το φως τα χειρότερα και πιο αποκρουστικά βασανιστήρια σε βάρος των χριστιανών. Η βαναυσότητα μάλιστα ήταν τόσο μεγάλη που ακόμα και οι ίδιοι οι Ρωμαίοι άρχισαν να δυσανασχετούν και να αισθάνονται φρίκη με όσα έβλεπαν και λύπη για την κατάντια των χριστιανών. Αρκετοί ανώνυμοι χριστιανοί μάρτυρες βρήκαν εκείνη την περίοδο τραγικό θάνατο. Δυστυχώς δεν τους γνωρίζουμε όλους αλλά σημασία έχει ότι την αφοσίωση στη χριστιανική τους ταυτότητα τη γνωρίζει ο Θεός τον οποίο δόξασαν χύνοντας το αίμα τους.

Μεταξύ των πιο διακεκριμένων μαρτύρων των διωγμών του Νέρωνα ήταν οι Απόστολοι Πέτρος και Παύλος.

πγπ

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Γενική Ακρόαση Πάπα Φραγκίσκου, 22 Μαρτίου 2023

ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΓΕΝΙΚΗ ΑΚΡΟΑΣΗ                                                                           Πλατεία Αγίου Πέτρου Τετάρτη, 22 Μαρτίου 2023   Κατήχηση. Το πάθος για τον ευαγγελισμό: ο αποστολικός ζήλος του πιστού. Η

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΣΑΒΒΑΤΟ 25 ΜΑΡΤΙΟΥ 2023 ΠΑΝΗΓΥΡΗ ΤΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.  Αμήν  Επικαλούμαι το 

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου