30 Ιανουαρίου Μνήμη της Αγίας Μαρτίνης, Μάρτυρος

30 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ ΜΝΗΜΗ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΜΑΡΤΙΝΗΣ, ΜΑΡΤΥΡΟΣ

 

 

Η ιστορία της νεαρής αγίας ξεκινάει γύρω από τον τάφο της 1.400 χρόνια μετά το μαρτύριο της, την εποχή που Πάπας ήταν ο Ουρβανός ο 8ος.

Άνδρας πολύ δραστήριος, ο Ουρβανός επιδόθηκε στην πνευματική αναγέννηση της Εκκλησίας -στα πλαίσια της καθολικής αντιμεταρρύθμισης- αλλά και στην υλική ανανέωσή της με την ανακαίνιση παλαιών Ρωμαϊκών Εκκλησιών. Όταν το 1634 ανακάλυψε τα λείψανα της Μαρτίνης, ξεκίνησε την προώθηση της ευλάβειας στην αγία, ορίζοντας τον εορτασμό της στις 30 Ιανουαρίου. Ήταν μάλιστα ο ίδιος που έγραψε το τροπάριο και τον ύμνο προς τιμήν της, «Martinae famous plaudite nomini, Cives Romulei, plaudite gloriae».

Ποια ήταν όμως η αγία Μαρτίνα; Μερικές αρχαίες παραδόσεις την παρουσιάζουν ως διακόνισσα, κόρη Ρωμαίου ευγενή. Συνελήφθη γιατί δημόσια ομολογούσε τη χριστιανική πίστη της και οδηγήθηκε στο δικαστήριο του αυτοκράτορα Αλέξανδρου Σεβήρου (222-235). Παρότι ο συγκεκριμένος αυτοκράτορας ήταν αρκετά ανεκτικός με τους χριστιανούς φαίνεται πως ξέσπασε επάνω στη νεαρή χριστιανή όλο το μένος και το θυμό του υποβάλλοντάς την σε σκληρά βασανιστήρια.

πγπ

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Από την απόλυτη μη βία του Ευαγγελίου, στη Θεολογία του δίκαιου πολέμου (του Σεβ. Ιωάννη)

Αγαπητοί αναγνώστες, Επειδή μερικά από τα κείμενα μου, κυρίως στην πρώτη περίοδο, ήταν εξαιρετικά μακροσκελή και αναλυτικά, έχω την εντύπωση πως πέρασαν απαρατήρητα. Αποφάσισα, λοιπόν,

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

  ΤΡΙΤΗ ΤΗΣ 13ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 28 Ιουνίου 2022 Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου