30 Ιανουαρίου Μνήμη της Αγίας Μαρτίνης, Μάρτυρος

30 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ ΜΝΗΜΗ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΜΑΡΤΙΝΗΣ, ΜΑΡΤΥΡΟΣ

 

 

Η ιστορία της νεαρής αγίας ξεκινάει γύρω από τον τάφο της 1.400 χρόνια μετά το μαρτύριο της, την εποχή που Πάπας ήταν ο Ουρβανός ο 8ος.

Άνδρας πολύ δραστήριος, ο Ουρβανός επιδόθηκε στην πνευματική αναγέννηση της Εκκλησίας -στα πλαίσια της καθολικής αντιμεταρρύθμισης- αλλά και στην υλική ανανέωσή της με την ανακαίνιση παλαιών Ρωμαϊκών Εκκλησιών. Όταν το 1634 ανακάλυψε τα λείψανα της Μαρτίνης, ξεκίνησε την προώθηση της ευλάβειας στην αγία, ορίζοντας τον εορτασμό της στις 30 Ιανουαρίου. Ήταν μάλιστα ο ίδιος που έγραψε το τροπάριο και τον ύμνο προς τιμήν της, «Martinae famous plaudite nomini, Cives Romulei, plaudite gloriae».

Ποια ήταν όμως η αγία Μαρτίνα; Μερικές αρχαίες παραδόσεις την παρουσιάζουν ως διακόνισσα, κόρη Ρωμαίου ευγενή. Συνελήφθη γιατί δημόσια ομολογούσε τη χριστιανική πίστη της και οδηγήθηκε στο δικαστήριο του αυτοκράτορα Αλέξανδρου Σεβήρου (222-235). Παρότι ο συγκεκριμένος αυτοκράτορας ήταν αρκετά ανεκτικός με τους χριστιανούς φαίνεται πως ξέσπασε επάνω στη νεαρή χριστιανή όλο το μένος και το θυμό του υποβάλλοντάς την σε σκληρά βασανιστήρια.

πγπ

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

7η Κυριακή του Πάσχα (B)

7η    ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ (Β)               ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ Ψλ.27(26),7-9                     ΕΙΣΑΚΟΥΣΕ, Κύριε, τη φωνή μου, με την οποία κραυγάζω. Για Σένα είπε η καρδία

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου