30 ΑΠΡΙΛΙΟΥ ΜΝΗΜΗ ΑΓΙΟΥ ΠΙΟΥ Ε΄, ΠΑΠΑ ΡΩΜΗΣ

Ο Πίος ο 5ος είναι ο Πάπας της αντιμεταρρύθμισης, της ναυμαχίας της Ναυπάκτου, της κατήχησης, της Ακολουθίας των Ωρών και του Ρωμαϊκού Λειτουργικού.
Ήδη από τα χρόνια της ιερατικής προετοιμασίας του ξεχώρισε για τη στέρεη θεολογική του κατάρτιση, την ευφυΐα του και το λιτό βίο. Το 1528 χειροτονείται Ιερέας. Έκτοτε, μέσω του ορθού και σωστού πνεύματός του αλλά και της σταθερής του πίστης, θα αποτελέσει σημαντικό σημείο αναφοράς ενάντια σε διάφορα αιρετικά ζητήματα.
Επιτέλεσε Ηγούμενος διαφόρων Δομινικανών κοινοτήτων, στις οποίες επέβαλε αυστηρή αλλά ορθή πειθαρχία.
Ονομάστηκε δικαστής της Ιεράς Εξέτασης του Κόμο της Ιταλίας και το 1550 γενικός επίτροπος του ίδιου δικαστηρίου στη Ρώμη.
Το 1556 χειροτονήθηκε Επίσκοπος, το 1557 ονομάσθηκε Καρδινάλιος και στις 7 Ιανουαρίου 1566 εκλέγεται Πάπας.
Η εκλογή του επέφερε τεράστια βελτίωση στα ήθη του παπικού οίκου, του κλήρου αλλά και ολόκληρης της κοινωνίας, αφού πάταξε αποτελεσματικά οτιδήποτε ήταν ανήθικο και βλαβερό για την κοινωνία. Μεγάλη ήταν η συμβολή του στη Λειτουργική Παράδοση αλλά και στην κατήχηση (Ρωμαϊκή Κατήχηση). Πράγματι, το Ρωμαϊκό Λειτουργικό είναι καρπός δικός του. Ήταν εκείνος που συγκέντρωσε τις χριστιανικές δυνάμεις σε συμμαχία εναντίων του Οθωμανικού στόλου, στη γνωστή ναυμαχία της Ναυπάκτου την 7η Οκτωβρίου 1571, όπου με την απαγγελία του Αγίου Ροδαρίου, ο Χριστιανικός στόλος κατατρόπωσε το Μουσουλμανικό.
Ο Πάπας τότε από τη Ρώμη που βρισκόταν είδε σε όραμα την Παναγία την Βρεφοκρατούσα με την Κορονέτα του Ροδαρίου στο χέρι της. Τότε διέταξε οι καμπάνες των Εκκλησιών της Ρώμης να σημάνουν για να αναγγείλουν τη νίκη. Ήταν 12.00 το μεσημέρι. Έκτοτε θεσπίστηκε η προσευχή του Angelus, που απαγγέλλεται καθημερινά ακριβώς στις 12.00 το μεσημέρι.
Δύο ημέρες αργότερα ένας αγγελιαφόρος επιβεβαιώνει τη νίκη που είχε οραματιστεί ο Πάπας. Από εκείνη τη χρονιά, στις 7 Οκτωβρίου, επέτειο της νίκης της Ναυπάκτου εορτάζεται σε ανάμνηση αυτού του θαύματος η πανήγυρη της Αγίας Μαρίας της Νίκης ή όπως αποκαλείται σήμερα η Πανήγυρη της Παναγίας του Ροδαρίου.

πγπ

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Πανήγυρη της Πεντηκοστής (Α)

ΠΑΝΗΓΥΡΗ  ΤΗΣ  ΠΕΝΤΗΚΟΣΤΗΣ (Α)   ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ Η αγάπη του Θεού, χάρη στο Άγιο Πνεύμα που μας δόθηκε, υπερχείλισε τις καρδιές μας. Αλληλούια.

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου