30 ΑΠΡΙΛΙΟΥ μνήμη του Αγίου Πίου Ε’, Πάπα Ρώμης

 

Ο Πίος ο 5ος είναι ο Πάπας της αντιμεταρρύθμισης, της ναυμαχίας της Ναυπάκτου, της κατήχησης, της Ακολουθίας των Ωρών και του Ρωμαϊκού Λειτουργικού. Ήδη από τα χρόνια της ιερατικής του προετοιμασίας ξεχώρισε για τη στερεή θεολογική του κατάρτιση, την ευφυΐα του και το λιτό βίο.

Το 1528 χειροτονείται ιερέας. Έκτοτε, μέσω του ορθού και σωστού πνεύματός του αλλά και της σταθερής του πίστης θα αποτελέσει σημαντικό σημείο αναφοράς ενάντια σε διάφορα αιρετικά ζητήματα.

Επιτέλεσε ηγούμενος διαφόρων δομινικανών κοινοτήτων στις οποίες επέβαλε αυστηρή αλλά ορθή πειθαρχία. Διορίστηκε δικαστής της Ιεράς Εξέτασης του Κόμο της Ιταλίας και το 1550 γενικός επίτροπος του ίδιου δικαστηρίου στη Ρώμη. Το 1556 χειροτονήθηκε επίσκοπος, το 1557 δημιουργήθηκε καρδινάλιος και στις 7 Ιανουαρίου 1566 εκλέγεται Πάπας.

Η εκλογή του επέφερε τεράστια βελτίωση στα ήθη του παπικού οίκου, του κλήρου αλλά και ολόκληρης της κοινωνίας, αφού πάταξε αποτελεσματικά οτιδήποτε ήταν ανήθικο και βλαβερό για την κοινωνία.

Μεγάλη ήταν η συμβολή του στη Λειτουργική Παράδοση αλλά και στην κατήχηση (Ρωμαϊκή Κατήχηση). Πράγματι, το Ρωμαϊκό Λειτουργικό είναι καρπός δικός του.

Ήταν εκείνος που συγκέντρωσε τις χριστιανικές δυνάμεις σε συμμαχία εναντίων του οθωμανικού στόλου στη γνωστή ναυμαχία της Ναυπάκτου την 7η Οκτωβρίου 1571, όπου με την απαγγελία του Αγίου Ροδαρίου ο χριστιανικός στόλος κατατρόπωσε το μουσουλμανικό. Ο Πάπας τότε από τη Ρώμη που βρισκόταν είδε σε όραμα την Παναγία την Βρεφοκρατούσα με την Κορονέτα του Ροδαρίου στο χέρι της. Τότε διέταξε οι καμπάνες των Εκκλησιών της Ρώμης να σημάνουν για να αναγγείλουν τη νίκη. Ήταν 12.00 το μεσημέρι. Έκτοτε θεσπίστηκε η προσευχή του Angelus που απαγγέλλεται καθημερινά ακριβώς στις 12.οο το μεσημέρι. Δύο ημέρες αργότερα ένας αγγελιαφόρος επιβεβαιώνει τη νίκη που είχε οραματιστεί ο Πάπας. Από εκείνη τη χρονιά, στις 7 Οκτωβρίου, επέτειο της νίκης της Ναυπάκτου εορτάζεται σε ανάμνηση αυτού του θαύματος η πανήγυρη της Αγίας Μαρίας της Νίκης ή όπως αποκαλείται σήμερα η Πανήγυρη της Παναγίας του Ροδαρίου.

πγπ

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

«Σώμα Χριστού» στον απόστολο Παύλο

«ΣΩΜΑ ΧΡΙΣΤΟΥ» ΣΤΟΝ ΑΠΟΣΤΟΛΟ ΠΑΥΛΟ Δύο τύποι εκκλησίας   Όπως είναι γνωστό, η διδασκαλία περί «Σώματος Χριστού» δεν είναι ενιαία στις Επιστολές του Αποστόλου Παύλου.

Προετοιμασία Μελλονύμφων

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Στην Μετασυνοδική Αποστολική Παραίνεσή του ο Πάπας Φραγκίσκος γράφει: η συζυγική αγάπη που ενώνει τους συζύγους είναι μια αγάπη εξαγιασμένη, εμπλουτισμένη και φωτισμένη από

Angelus, 19 Μαρτίου 2023

ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΥΡΙΟΥ Πλατεία Αγίου Πέτρου Κυριακή, 19 Μαρτίου 2023   Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές, καλημέρα! Σήμερα το Ευαγγέλιο μας δείχνει τον Ιησού που

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου