30η Κυριακή του Έτους (Γ)

30η ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ, Κύκλος Γ

 

ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ (Ψλ 105 [104], 3-4)

Ας χαίρεται η καρδία όσων αναζητούν τον Κύριο. Ζητήστε τον Κύριο και τη δύναμή του, πάντοτε να αναζητείτε το πρόσωπό του.

 

 

ΣΥΝΑΠΤΗ ΔΕΗΣΗ

Παντοδύναμε και αιώνιε Θεέ, αύξησέ μας την πίστη, την ελπίδα και την αγάπη και κάμε να αγαπούμε τις εντολές σου, για να αποκτήσουμε αυτά που μας υπόσχεσαι. Διά του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, του Υιού σου, ο οποίος είναι Θεός, και μαζί με εσένα και το Άγιο Πνεύμα ζει και βασιλεύει στους αιώνες των αιώνων.

 

 

ΠΡΩΤΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ

Ανάγνωσμα από το βιβλίο της Σοφίας Σειράχ (35,15β-17.20-22)

Ο Κύριος είναι κριτής και δε χαρίζεται σε πρόσωπα. Δε θα μεροληπτήσει ενάντια στο φτωχό και την προσευχή του αδικημένου θα εισακούσει. Δε θα περιφρονήσει τις δεήσεις του ορφανού, ούτε τη χήρα αν ξεσπάσει σε παράπονα.

Όποιος λατρεύει το Θεό θα γίνει δεκτός με ευμένεια, και η ικεσία του θα πλησιάσει ως τα σύννεφα. Η προσευχή του ταπεινού τα σύννεφα θα διασχίσει, και, μέχρι να πλησιάσει, δε θα παρηγορηθεί. Και δε θα σταματήσει, ωσότου να επέμβει ο Ύψιστος και ο δίκαιος κριτής να απονείμει δικαιοσύνη.

Και ο Κύριος δε θ’ αργήσει. Και ο Παντοδύναμος δε θα έχει μαζί τους υπομονή, μέχρι να συντρίψει τη ράχη των σκληρών.

Λόγος του Κυρίου

 

ΑΝΤΙΦΩΝΙΚΟΣ ΨΑΛΜΟΣ (34)

 

Ο δυστυχής φώναξε,

κι ο Κύριος τον εισάκουσε.

 

Θα ευλογώ τον Κύριο σε κάθε καιρό, *

για πάντα ο ύμνος του στο στόμα μου.

Στον Κύριο βρίσκεται η δόξα της ψυχής μου, *

ας το ακούσουν οι πράοι και ας ευφρανθούν.

 

Το πρόσωπο του Κυρίου είναι επάνω στους κακούς, *

για να καταστρέψει από τη γη την ανάμνησή τους.

Φώναξαν, και ο Κύριος τους εισάκουσε, *

κι απ’ όλες τους τις θλίψεις τους ελευθέρωσε.

 

Ο Κύριος είναι κοντά σ’ όσους έχουν καρδιά πληγωμένη, *

και θα σώσει όσους έχουν συντριμμένο πνεύμα.

Λυτρώνει ο Κύριος τις ψυχές των δούλων του, *

και κανείς δε θα τιμωρηθεί, απ’ όσους σ’ αυτόν ελπίζουν.

 

 

ΔΕΥΤΕΡΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ

         Ανάγνωσμα από τη δεύτερη επιστολή του Αποστόλου Παύλου προς τον Τιμόθεο  (4,6-8. 16-18)

Αγαπητέ, όσο για μένα, χύνω το αίμα μου ως σπονδή, κι έφθασε ο καιρός της αναχώρησής μου. Αγωνίστηκα τον καλό αγώνα, τέλειωσα το δρόμο, φύλαξα την πίστη. Οπότε μου απομένει το στεφάνι της δικαιοσύνης, που ο Κύριος, ο δίκαιος κριτής, θα μου απονείμει εκείνη την Ημέρα. Και όχι μόνο σε μένα, αλλά σε όλους όσοι αγαπούν τη φανέρωσή του.

Στην πρώτη μου απολογία κανένας δε μου συμπαραστάθηκε, αλλά όλοι με εγκατέλειψαν. Ας μην τους καταλογιστεί. Αλλά ο Κύριος μου συμπαραστάθηκε και με ενδυνάμωσε, ώστε να διαδοθεί το κήρυγμα από μένα και να το ακούσουν όλα τα έθνη. Έτσι με γλίτωσε απ’ το στόμα του λιονταριού.

Θα με γλιτώσει ο Κύριος από κάθε πονηρό έργο και θα με σώσει για την επουράνια Βασιλεία του. Σ’ αυτόν η δόξα στους αιώνες των αιώνων. Αμήν.

Λόγος του Κυρίου

 

 

ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ (Β΄Κορ.5,19)

Αλληλούια. Ο Θεός ήταν εκείνος που συμφιλίωσε τον κόσμο με τον εαυτό του και ανέθεσε σε μας το λόγο της συμφιλίωσης. Αλληλούια.

 

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ

+Ανάγνωσμα από το κατά Λουκά Άγιο Ευαγγέλιο (18,9-14)

Τον καιρό εκείνο, είπε ο Ιησούς αυτή την παραβολή, προς κάποιους που είχαν εμπιστοσύνη στον εαυτό τους ότι ήταν δίκαιοι και περιφρονούσαν τους άλλους: «Δυο άνθρωποι ανέβηκαν στο ναό για να προσευχηθούν. Ο ένας ήταν Φαρισαίος και ο άλλος τελώνης.

Ο Φαρισαίος στάθηκε όρθιος και προσευχήθηκε μέσα του τα εξής: “Θεέ μου, σ’ ευχαριστώ, διότι δεν είμαι όπως οι υπόλοιποι άνθρωποι, που είναι άρπαγες, άδικοι, μοιχοί, ή και όπως αυτός ο τελώνης. Νηστεύω δυο φορές την εβδομάδα και δίνω τη δεκάτη απ’ όλα όσα αποκτώ”. Αλλά ο τελώνης στεκόταν μακριά και δεν ήθελε ούτε τα μάτια να σηκώσει προς τον ουρανό, παρά χτυπούσε το στήθος του λέγοντας: “Θεέ μου, ελέησέ με τον αμαρτωλό”.

Σας λέω ότι αυτός κατέβηκε δικαιωμένος στο σπίτι του και όχι ο άλλος. Διότι καθένας που εξυψώνει τον εαυτό του θα ταπεινωθεί, ενώ αυτός που ταπεινώνει τον εαυτό του θα υψωθεί».

Λόγος του Κυρίου

 

 

ΔΕΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΠΙΣΤΩΝ

Αδελφοί αγαπητοί, το σημερινό Ευαγγέλιο μας φανέρωσε το σωστό τρόπο προσευχής, που πρέπει να γίνεται με μετάνοια και ταπεινοσύνη. Για να αποκτήσουμε αυτή τη χάρη ας ικετεύσουμε με θάρρος το Θεό Πατέρα, ψάλλοντας:

Εισάκουσέ μας, Κύριε!

Για την Αγία Εκκλησία του Θεού, την πάντοτε αγία και ταυτόχρονα αμαρτωλή, ώστε να καταφεύγει με ταπεινοσύνη στον Κύριο για τη μεταστροφή της και σ’ αυτόν να βρίσκει τη δικαίωσή της, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.

Για τους κυβερνήτες της πατρίδας μας, ώστε ο Κύριος να τους καθοδηγεί στις αποφάσεις τους, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.

Για όσους αισθάνονται ικανοποιημένοι από την πορεία της πίστεώς των σαν τον φαρισαίο της παραβολής, ώστε να επιστρέψουν μετανοημένοι στο Θεό, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.

Για όλους εμάς, ώστε η προσευχή μας να είναι εμποτισμένη από πνεύμα μετάνοιας και συντριβής για τις αμαρτίες μας, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.

Κύριε, Θεέ Πατέρα μας, μην επιτρέψεις να βασισθούμε στα έργα της δικαιοσύνης μας, αλλά μόνο στην απέραντη ευσπλαχνία σου.  Δια μέσου του Ιησού Χριστού του Κυρίου μας.  Αμήν!

 

 

ΔΕΗΣΗ ΠΡΟΣΚΟΜΙΔΗΣ

Δέξου, σε παρακαλούμε, Κύριε, τα δώρα που προσφέρουμε στη μεγαλοσύνη σου, και κάμε να αποβεί η λατρεία μας προς δόξαν του ονόματός σου. Διά του Ιησού Χριστού του Κυρίου μας, ο οποίος ζει και βασιλεύει στους αιώνες των αιώνων.

 

 

ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ (Ψλ 20 [19], 6)

Θα χαρούμε για τη σωτηρία σου, και στο όνομα του Θεού μας θα υψώσουμε σημαίες.

 

 

ΔΕΗΣΗ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τα Μυστήρια αυτά, σε παρακαλούμε, Κύριε, ας ολοκληρώσουν σ’ εμάς το έργο της χάρης σου, για να απολαύσουμε αληθινά αυτά που τώρα μυστηριακά τελούμε. Διά του Ιησού Χριστού του Κυρίου μας, ο οποίος ζει και βασιλεύει στους αιώνες των αιώνων.

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου