30η Κυριακή του Έτους (Α)

30η ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ

(A)

 

ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ Ψλ 105(104),3-4

Ας χαίρεται η καρδιά όσων αναζητούν τον Κύριο. Ζητήστε τον Κύριο και τη δύναμή Του, πάντοτε να αναζητείτε το πρόσωπό Του.

 

ΣΥΝΑΠΤΗ ΔΕΗΣΗ

Παντοδύναμε και αιώνιε Θεέ, αύξησέ μας την πίστη, την ελπίδα και την αγάπη και κάμε να αγαπούμε τις εντολές Σου, για να αποκτήσουμε αυτά που μας υπόσχεσαι. Διά του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, του Υιού Σου, ο οποίος  είναι Θεός και μαζί με Εσένα και το Άγιο Πνεύμα ζει και βασιλεύει στους αιώνες των αιώνων.

 

ΠΡΩΤΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ

 Ανάγνωσμα από το βιβλίο της Εξόδου (22,20-27)

Αυτά λέει ο Κύριος: «Δε θα κακοποιήσεις τον ξένο, ούτε θα τον καταδυναστεύσεις, επειδή ξένοι σταθήκατε και εσείς στη γη της Αιγύπτου. Δε θα καταθλίψετε χήρα ή ορφανό. Αν τους καταθλίψετε, θα βοήσουν σε μένα, και εγώ εξάπαντος θα εισακούσω τη φωνή τους και ο θυμός μου θα εξαφτεί και θα σας θανατώσω με μάχαιρα και οι γυναίκες σας θα είναι χήρες και τα παιδιά σας ορφανά. Αν δανείσεις χρήματα στον φτωχό γείτονά σου ανάμεσα στον λαό μου, δε θα του φερθείς ως τοκιστής, δε θα του επιβάλεις τόκο. Αν πάρεις ενέχυρο το ένδυμα του πλησίον σου, θα του το επιστρέψεις πριν δύσει ο ήλιος, επειδή μόνο αυτό είναι το σκέπασμά του. Αυτό είναι το ένδυμα της σάρκας του, ούτε έχει άλλο για να κοιμηθεί με αυτό. Κι όταν βοήσει σε μένα, θα τον εισακούσω, επειδή είμαι ελεήμων.

Λόγος του Κυρίου

 

ΑΝΤΙΦΩΝΙΚΟΣ ΨΑΛΜΟΣ  Ψαλμός  18 (2-3α.3βγ-4.47 και 51)

Αντίφωνο:    Θα σε αγαπήσω, Κύριε, δύναμή μου.

 

Θα σε αγαπήσω, Κύριε, δύναμή μου. *

Κύριε, στερέωμά μου και καταφύγιό μου κι ελευθερωτή μου. Αντ.

 

Θεέ μου, βοήθειά μου στην οποία ελπίζω. *

Υπερασπιστή μου, δύναμη της σωτηρίας μου και προστάτη μου.

Θα επικαλεστώ τον αξιέπαινο Κύριο *

και θα σωθώ απ’ τους εχθρούς μου. Αντ.

 

Ζει ο Κύριος κι ευλογητός ο υποστηριχτής μου, *

ας υψώνεται με δόξα ο Θεός της σωτηρίας μου.

Χαρίζει νίκες σωτηρίας στον βασιλιά Του +

και δείχνει έλεος στον χρισμένο Του, *

στον Δαβίδ και στους απογόνους του αιώνια. Αντ.

 

ΔΕΥΤΕΡΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ

Ανάγνωσμα από την πρώτη επιστολή του Αποστόλου Παύλου προς τους Θεσσαλονικείς  (1,5γ-10)

Αδελφοί, εσείς γνωρίζετε ποιοι ήμασταν ανάμεσά σας, για σας. Και εσείς μιμηθήκατε κι εμάς και τον Κύριο, όταν δεχτήκατε τον Λόγο μέσα σε μεγάλη θλίψη, αλλά με τη χαρά που δίνει το Άγιο Πνεύμα, κι έτσι εσείς γίνατε πρότυπο για όλους που πιστεύουν και στη Μακεδονία και στην Αχαΐα. Πράγματι, από σας ξεχύθηκε ο Λόγος του Κυρίου, όχι μόνο στη Μακεδονία και στην Αχαΐα, αλλά η πίστη σας προς τον Θεό διαδόθηκε σε κάθε τόπο, ώστε να μη χρειάζεται εμείς να πούμε οτιδήποτε. Πράγματι, αυτοί οι ίδιοι διηγούνται πώς μας δεχτήκατε εσείς και με ποιον τρόπο μεταστραφήκατε από τα είδωλα προς τον Θεό, για να υπηρετείτε τον ζωντανό και αληθινό Θεό και να αναμένετε απ’ τους Ουρανούς τον Υιό Του, Αυτόν που ανάστησε απ’ τους νεκρούς, τον Ιησού, ο οποίος μας ελευθερώνει απ’ την επερχόμενη οργή.

Λόγος του Κυρίου

 

ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ  -Αλληλούια-  (Ιω. 14,23)

Αν κάποιος με αγαπά, θα τηρήσει τον Λόγο μου, και ο Πατέρας μου θα τον αγαπήσει και θα έλθουμε σ’ αυτόν και θα κατοικήσουμε σ’ αυτόν.

 

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ

Ανάγνωσμα από το κατά Ματθαίο  Άγιο Ευαγγέλιο (22,34-40)

Τον καιρό εκείνο, οι Φαρισαίοι, όταν άκουσαν ότι αποστόμωσε τους Σαδδουκαίους, συγκεντρώθηκαν μαζί. Κι ένας απ’ αυτούς, νομικός, τον ρώτησε με σκοπό να τον πειράξει: «Διδάσκαλε, ποια είναι η μεγάλη εντολή στον Νόμο;» Κι εκείνος του είπε: «”Θα αγαπήσεις τον Κύριο, τον Θεό σου, με όλη σου την καρδιά και με όλη σου την ψυχή και με όλο σου τον νου”. Αυτή είναι η μεγάλη και πρώτη εντολή. Αλλά δεύτερη, όμοια με αυτή, είναι: “Θα αγαπήσεις τον πλησίον σου όπως τον εαυτό σου”. Απ’ αυτές τις δυο εντολές εξαρτώνται όλος ο Νόμος και οι προφήτες».

Λόγος του Κυρίου

 

ΔΕΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΠΙΣΤΩΝ

Αδελφοί αγαπητοί,

Ας ζητήσουμε από τον Θεό Πατέρα, να μπορούμε να εφαρμόζουμε τον Λόγο του Ιησού, επειδή δεν είναι η καλή μας θέληση, αλλά η Χάρη Του εκείνη που μας σώζει, λέγοντας:

-Εισάκουσέ μας, Κύριε!

 Για την Αγία Εκκλησία του Θεού, ώστε να είναι η μαρτυρία της Αγάπης του Θεού προς τους ανθρώπους, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.

Για όλους εκείνους που εργάζονται για τα κοινά, ώστε να έχουν κύριο μέλημά τους την εξάλειψη των αδικιών, των διακρίσεων και των πολέμων, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.

Για όσους υποφέρουν, ώστε να μάθουν να προσφέρουν τη ζωή τους ως συμμετοχή στα πάθη του Ιησού για τη σωτηρία του κόσμου, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.

Για την ενοριακή μας κοινότητα, ώστε να φθάσει στην ενότητα των καρδιών όλων των μελών της, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.

+ Αύξησε, Θεέ Πατέρα, μέσα μας την Πίστη, την Ελπίδα και την Αγάπη, ώστε με συνέπεια να τηρούμε στη ζωή μας τις εντολές Σου. Διά μέσου του Ιησού Χριστού του Κυρίου μας. Αμήν!

 

ΔΕΗΣΗ ΠΡΟΣΚΟΜΙΔΗΣ

Δέξου, Σε παρακαλούμε, Κύριε, τα δώρα που προσφέρουμε στη μεγαλοσύνη Σου, και κάμε να αποβεί η λατρεία μας προς δόξα του Ονόματός Σου. Διά του Ιησού Χριστού του Κυρίου μας, ο οποίος ζει και βασιλεύει στους αιώνες των αιώνων.

 

ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ Ψλ 20(19),6

Θα χαρούμε για τη Σωτηρία Σου, και στο Όνομα του Θεού μας θα υψώσουμε σημαίες.

 

ΔΕΗΣΗ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τα Μυστήρια αυτά, Σε παρακαλούμε, Κύριε, ας ολοκληρώσουν σ’ εμάς το έργο της Χάρης Σου, για να απολαύσουμε αληθινά αυτά που τώρα μυστηριακά τελούμε. Διά του  Ιησού Χριστού του Κυρίου μας, ο οποίος ζει και βασιλεύει στους αιώνες των αιώνων.

 

30η Κυριακή του Έτους (A) .docx

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΗΣ 1ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ 9 Δεκεμβρίου 2023                                       Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

9 Δεκεμβρίου μνήμη της Αγίας Λευκαδίας

  Υπάρχουν ελάχιστες πληροφορίες για την Αγία Λευκαδία. Η ευλάβεια προς το πρόσωπό της αναπτύχτηκε στον τόπο ταφής της, το ρωμαϊκό κοιμητήριο του Τολέδο στην

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου