3 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΥ ΞΑΒΕΡΙΟΥ ΠΡΕΣΒΥΤΕΡΟΥ
Στις 3 Δεκεμβρίου είναι η λειτουργική εορτή του Αγίου Φραγκίσκου Ξαβέριου. Πρόκειται για έναν άγιο που έκανε κάτι το απίστευτο. Αναχώρησε για τις Ινδίες μόνος, έχοντας έναν και μόνο πολύτιμο σκοπό: να γνωρίσει το Χριστό σε εκείνους που ακόμα δεν τον ήξεραν.
Ο άγιος Φραγκίσκος Ξαβέριος θεωρείται ένα από τους μεγαλύτερους ιεραποστόλους της μοντέρνας εποχής. Ανακηρύχτηκε προστάτης της Ανατολής, της Διαδόσεως της Πίστεως και μαζί με της Αγία Θηρεσία του Ιησού των Ιεραποστολών. Πράγματι, στη ζωή του, εξολοκλήρου αφιερωμένη στην ιεραποστολή, έφτασε στην Ινδία, στην Ιαπωνία και την Κίνα όπου και πέθανε.
Ο Φραγκίσκος DeJassu γεννήθηκε στην Ισπανία στις 7 Απριλίου 1506 στο Κάστρο Ξαβιέρ. Οι γονείς του ήταν ευγενείς και πολύ θρησκευόμενοι. Ύστερα από την καταστροφή του Κάστρου και το θάνατο του πατέρα του ξεκίνησε για την οικογένεια του Ξαβέριου μια λυπηρή περίοδος.
Ο Φραγκίσκος απομακρύνθηκε από τον γενέθλιο τόπο και μετακόμισε για σπουδές στο Παρίσι με σκοπό να προετοιμάσει την ανακαίνιση της οικογενειακής του δόξας. Στο Παρίσι ήρθε σε επαφή με την κοσμική ζωή, αντίθετη με τις χριστιανικές αρχές που διδάχτηκε από την οικογένειά του, γνώρισε ουμανιστές και ελκύστηκε από διάφορες αιρετικές θεωρίες της εποχής. Σώθηκε από δύο προσωπικότητες που τον είχαν εντυπωσιάσει θετικά. Έμενε στην φοιτητική εστία του Πανεπιστημίου όπου και γνώρισε τους δύο συγκάτοικους του δωματίου του, τον μακάριο Πέτρο Favre και τον Άγιο Ιγνάτιο Λογιόλα.
Η αγιογραφία αναφέρει πως ο Ιγνάτιος αντιλαμβανόμενος την ιδιοσυγκρασία του νεαρού, προσπάθησε να τον αποκόψει από τον πολύ υλιστικό τρόπο με τον οποίο προσέγγιζε τη ζωή, επαναλαμβάνοντας τη φράση: «τι ωφελεί τον άνθρωπο να κερδίσει ολόκληρο τον κόσμο, εάν χάσει την ψυχή του;» (Μκ. 8,36). Ο Φραγκίσκος αρχικά αντιπαθούσε τον Ιγνάτιο και οι προκλήσεις του Ιγνατίου τον άφηναν αδιάφορο, όμως τελικά υποχώρησε. Έτσι η αντιπάθεια σταδιακά έδωσε τη θέση της σε έναν βαθύ θαυμασμό και στις 15 Αυγούστου 1534 αφιερώθηκε στο Χριστό αποτελώντας ένα από τα πρώτα επτά μέλη της Συντροφιάς του Ιησού (Το τάγμα των Πατέρων Ιησουιτών ονομάζεται επίσης Συντροφιά του Ιησού).
Τα δύο αδέλφια του Φραγκίσκου προσπάθησαν να τον απωθήσουν όμως εκείνος βρισκόταν ήδη σε πορεία προς την Ιταλία και από εκεί για τους Αγίους Τόπους. Όταν έφθασαν στη Βενετία δεν κατάφεραν να σαλπάρουν για την Παλαιστίνη εξαιτίας του Βενετοτουρκικού πολέμου που βρισκόταν σε ισχύ. Έτσι, λοιπόν, αναχώρησαν για τη Ρώμη όπου απέκτησαν από τον Πάπα Παύλο 3ο την απαραίτητη Εκκλησιαστική Έγκριση και χειροτονήθηκαν ιερείς.
Η Ρώμη θα αποτελέσει το ορμητήριο του αγίου για τις πολυάριθμες ιεραποστολικές εξορμήσεις του. Ο Φραγκίσκος ονειρευόταν να φύγει για την Ινδία και όταν ο πρόξενος της Λισαβόνας ζήτησε από την Συντροφιά του Ιησού την αποστολή δύο ιερέων για τον ευαγγελισμό των Ινδιών, εκείνος δεν είχε επιλεγεί. Παρόλα αυτά κατάφερε να συμμετάσχει σε αυτή την αποστολή διότι ένας εκ των δύο πατέρων ασθένησε και έπρεπε να αντικατασταθεί.
Στις 7 Απριλίου 1541 ο Φραγκίσκος αναχώρησε από τη Λισαβόνα και ύστερα από ένα μακρύ ταξίδι που διήρκησε δεκατρείς μήνες έφτασε στη Γκόα. Ο Φραγκίσκος διάλεξε για κατοικία το νοσοκομείο της πόλης και κοιμόταν στο κρεβάτι δίπλα στο πιο βαριά άρρωστο του νοσοκομείου. Την ημέρα περιφερόταν στην πόλη προσκαλώντας τα παιδιά και τους σκλάβους για να τους κατηχήσει, επισκεπτόταν τους ασθενείς και τους φυλακισμένους. Σύντομα, λοιπόν, οι ντόπιοι έδωσαν στο Φραγκίσκο το όνομα «Καλός Πατέρας».
Ασχολήθηκε επίσης και με τους αλιείς των μαργαριταριών, εγχείρημα δύσκολο διότι δεν γνώριζε καθόλου τη γλώσσα τους. Σε αυτό τον βοήθησαν δύο αυτόχθονες σύντροφοι που θα έκαναν τους διερμηνείς. Μαζί τους αναχώρησε για την περιοχή όπου ζούσαν αυτές οι ομάδες, καταβάλλοντας υπεράνθρωπες προσπάθειες για να μεταφράσει τις σημαντικότερες προσευχές της χριστιανικής πίστεως, να κτίσει εκκλησίες και να ιδρύσει σχολεία.
To1549 βρέθηκε στην Ιαπωνία για να κηρύξει το ευαγγέλιο κι σε εκείνο το λαό. Στην αρχή η υποδοχή του ήταν θερμή όμως αργότερα εισήχθη η θανατική ποινή για όσους βαπτίζονται. Όταν ο Φραγκίσκος έφυγε από την Ιαπωνία άφησε μια κοινότητα 1500 χριστιανών. Από την Ιαπωνία πέρασε στην Κίνα εκεί όμως αρρώστησε και πέθανε. Το σώμα του μεταφέρθηκε στη Γκόα όπου βρίσκεται ακόμα σήμερα.
Ο Φραγκίσκος έχοντας διανύσει χιλιάδες χιλιόμετρα σε γη και ωκεανό πιστεύεται πως βάπτισε πάνω από 30.000 ανθρώπους.
Ως γίγαντας ευαγγελισμού κι ως φάρος για τον σημερινό καιρό της εκκοσμίκευσης, της αποστασίας και μιας προφανούς προδοσίας πολλών χριστιανών που φοβούνται να δώσουν μαρτυρία για τον Χριστό, που είναι η Οδός, η Αλήθεια και η Ζωή, ο Άγιος Φραγκίσκος Ξαβέριος μας διδάσκει πως κάθε θυσία πρέπει να γίνει για να μαρτυρήσει την αλήθεια του Χριστού και ότι, χωρίς αυτήν την Αλήθεια, η ζωή του κάθε ανθρώπου παραμένει ανελέητα φτωχή.