3 Φεβρουαρίου Μνήμη του Αγίου Βλασσίου, Επισκόπου και Μάρτυρος

3 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΒΛΑΣΙΟΥ

ΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΚΑΙ ΜΑΡΤΥΡΟΣ

 

 

Ο Άγιος Βλάσιος ήταν ιατρός και διετέλεσε επίσκοπος Σεβάστειας στην Αρμενία. Βρήκε μαρτυρικό θάνατο στους διωγμούς κατά των χριστιανών το 316. Αιχμαλωτίστηκε από τους Ρωμαίους, ξυλοκοπήθηκε, γδάρθηκε ζωντανός με σιδερένιες χτένες και τελικά αποκεφαλίστηκε διότι αρνήθηκε να αποκηρύξει την πίστη του στον Ιησού Χριστό.

Πραγματοποίησε πολυάριθμα θαύματα ενόσω ήταν εν ζωή, ένα από τα πιο χαρακτηριστικά συνέβη την περίοδο που ήταν φυλακισμένος. Πρόκειται για τη θεραπεία ενός αγοριού που υπέφερε εξαιτίας ενός ψαροκόκαλου που είχε καρφωθεί στην τραχεία του. Ακόμα και σήμερα πράγματι ανήμερα της εορτής του δίνεται η ευλογία του αγίου Βλασίου επί του λάρυγγα ή των “κακών του λαιμού”.

Τα λείψανα του Αγίου Βλασίου φυλάσσονται στη βασιλική της Maratea, την πόλη της οποίας είναι ο πολιούχος άγιος: έφτασαν εκεί το 723 μέσα σε μιαμαρμάρινη λειψανοθήκη. Τα οστά έπρεπε να πάνε από τον Σεβάστεια στη Ρώμη, αλλά λόγω μιας σφοδρής καταιγίδας το ταξίδι διακόπηκε στην συγκεκριμένη πόλη.

πγπ

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Γενική Ακρόαση του Πάπα Φραγκίσκου, 24 Απριλίου 2024

ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΓΕΝΙΚΗ ΑΚΡΟΑΣΗ                                                                           Πλατεία Αγίου Πέτρου Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024     Κατήχηση. Τα πάθη και οι αρετές. 16. Η ζωή της χάριτος

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου