3 Φεβρουαρίου Μνήμη του Αγίου Βλασσίου, Επισκόπου και Μάρτυρος

3 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΒΛΑΣΙΟΥ

ΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΚΑΙ ΜΑΡΤΥΡΟΣ

 

 

Ο Άγιος Βλάσιος ήταν ιατρός και διετέλεσε επίσκοπος Σεβάστειας στην Αρμενία. Βρήκε μαρτυρικό θάνατο στους διωγμούς κατά των χριστιανών το 316. Αιχμαλωτίστηκε από τους Ρωμαίους, ξυλοκοπήθηκε, γδάρθηκε ζωντανός με σιδερένιες χτένες και τελικά αποκεφαλίστηκε διότι αρνήθηκε να αποκηρύξει την πίστη του στον Ιησού Χριστό.

Πραγματοποίησε πολυάριθμα θαύματα ενόσω ήταν εν ζωή, ένα από τα πιο χαρακτηριστικά συνέβη την περίοδο που ήταν φυλακισμένος. Πρόκειται για τη θεραπεία ενός αγοριού που υπέφερε εξαιτίας ενός ψαροκόκαλου που είχε καρφωθεί στην τραχεία του. Ακόμα και σήμερα πράγματι ανήμερα της εορτής του δίνεται η ευλογία του αγίου Βλασίου επί του λάρυγγα ή των “κακών του λαιμού”.

Τα λείψανα του Αγίου Βλασίου φυλάσσονται στη βασιλική της Maratea, την πόλη της οποίας είναι ο πολιούχος άγιος: έφτασαν εκεί το 723 μέσα σε μιαμαρμάρινη λειψανοθήκη. Τα οστά έπρεπε να πάνε από τον Σεβάστεια στη Ρώμη, αλλά λόγω μιας σφοδρής καταιγίδας το ταξίδι διακόπηκε στην συγκεκριμένη πόλη.

πγπ

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

  ΠΑΝΗΓΥΡΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΙΩΣΗΦ ΤΟΥ ΜΝΗΣΤΟΡΟΣ Δευτέρα 20 Μαρτίου 2023   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.  Αμήν

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου