3 Οκτωβρίου μνήμη του Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτου

 

Ο Διονύσιος, σύμφωνα με τα γραπτά του Αγίου Λουκά είναι ένας από τους ελάχιστους Αθηναίους που ακολούθησαν τον Άγιο Παύλο μετά την ομιλία στον Άρειο Πάγο.

Ένας άλλος Διονύσιος, ο επίσκοπος Κορινθίας του 2ου αιώνα, αναφέρει ότι ο Αρεοπαγίτης ήταν ο πρώτος επίσκοπος της Αθήνας της οποίας αποτελεί προστάτη Άγιο.

Την υπογραφή του Διονυσίου Αρεοπαγίτου φέρουν σημαντικά κείμενα, τα οποία διαδόθηκαν ευρέως και είχαν μεγάλη απήχηση κατά το Μεσαίωνα. Στην πραγματικότητα όμως πρόκειται για έργα ενός μοναχού από τη Συρία, που τα συνέγραψε μεταξύ των ετών 480 και 530: το De coelesti hierarchia, De mystica theologia, De ecclesiastica hierarchia, De divinis nominibus, e dieci epistulae.

πγπ

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Πανηγύρισε ο Καθεδρικός Ναός Χίου

Την περασμένη Τρίτη, 6 Δεκεμβρίου, πανηγύρισε ο Καθεδρικός Ναός Χίου που τιμάται στον Άγιο Νικόλαο. Για τον λόγο αυτό τελέστηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία από τον

Mελέτη  του Ευαγγελίου της ημέρας

ΕΟΡΤΗ ΠΑΝΗΓΥΡΗ ΤΗΣ ΑΜΙΑΝΤΟΥ ΣΥΛΛΗΨΕΩΣΤΗΣ ΜΑΚΑΡΙΑΣ ΑΕΙΠΑΡΘΕΝΟΥ ΜΑΡΙΑΣ  Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2022                                   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου