3 Οκτωβρίου μνήμη του Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτου

 

Ο Διονύσιος, σύμφωνα με τα γραπτά του Αγίου Λουκά είναι ένας από τους ελάχιστους Αθηναίους που ακολούθησαν τον Άγιο Παύλο μετά την ομιλία στον Άρειο Πάγο.

Ένας άλλος Διονύσιος, ο επίσκοπος Κορινθίας του 2ου αιώνα, αναφέρει ότι ο Αρεοπαγίτης ήταν ο πρώτος επίσκοπος της Αθήνας της οποίας αποτελεί προστάτη Άγιο.

Την υπογραφή του Διονυσίου Αρεοπαγίτου φέρουν σημαντικά κείμενα, τα οποία διαδόθηκαν ευρέως και είχαν μεγάλη απήχηση κατά το Μεσαίωνα. Στην πραγματικότητα όμως πρόκειται για έργα ενός μοναχού από τη Συρία, που τα συνέγραψε μεταξύ των ετών 480 και 530: το De coelesti hierarchia, De mystica theologia, De ecclesiastica hierarchia, De divinis nominibus, e dieci epistulae.

πγπ

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Γενική ακρόαση του Πάπα Φραγκίσκου, 29 Νοεμβρίου 2023

ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΓΕΝΙΚΗ ΑΚΡΟΑΣΗ                                                                           Αίθουσα Παύλος Στ’ Τετάρτη, 29 Νοεμβρίου 2023     Κατήχηση. Το πάθος για τον ευαγγελισμό: ο αποστολικός ζήλος του πιστού.

ΦΡΑΣΕΙΣ_ΚΑΙ_ΙΔΕΕΣ_ΓΙΑ_ΜΕΛΕΤΗ.jpg

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΕΟΡΤΗ ΑΓΙΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2023               Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου