3 Νοεμβρίου Μνήμη του Αγίου Μαρτίνου de Porres

3 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΜΑΡΤΙΝΟΥ DE PORRES

 

 

Γεννήθηκε στη Λίμα το 1579. Στα Βιβλία Βαπτίσεων της ενορίας του έχει καταγραφεί ως παιδί αγνώστου πατρός αφού ο αριστοκράτης πατέρας του δεν ήθελε αρχικά να τον αναγνωρίσει λόγω του ότι η μητέρα του ήταν πρώην σκλάβα από την Αφρική. Μεγάλωσε μαζί με τη μητέρα του και έγινε μαθητής ενός κουρέα-χειρούργου.

Μέσα του επιθυμούσε να εισέλθει στους Δομινικανούς. Επειδή όμως ήταν μιγάς δεν μπορούσε παρά να ενταχθεί στο τρίτο τάγμα αναλαμβάνοντας ταπεινές υπηρεσίες. Σύντομα οι μοναχοί διαπίστωσαν την εσωτερική του ενέργεια, την πίστη και τη σχέση που είχε με το Θεό αποφασίζοντας να τον δεχτούν στο τάγμα σαν αδελφό συνεργάτη. Άνθρωπος με εξαιρετικές ικανότητες και βαθιά πνευματικότητα γίνεται σημείο αναφοράς και σύμβουλος ακόμα και του αντιβασιλέα καθώς και του Αρχιεπισκόπου της Λίμα.

Ήταν πάντα περιτριγυρισμένος από φτωχούς ανθρώπους που σε εκείνον έβρισκαν παρηγοριά και στήριγμα ενώ όταν η πανώλη έπληξε την πόλη μόνος του φρόντισε τους 60 μοναχούς δίχως να πεθάνει ούτε ένας από αυτούς. Ανεξήγητα και θαυμαστά σημεία συνοδεύουν τη ζωή του ενώ ανέπτυσσε με μαεστρία θεολογικά ζητήματα, εκείνος που ποτέ δεν είχε σπουδάσει θεολογία.

Στη Λίμα ίδρυσε ένα κολλέγιο σπουδών για φτωχά παιδιά. Πέθανε στις 3 Νοεμβρίου 1639 σε ηλικία 70 ετών. Παρόλο που για το λαό ήταν άγιος η διαδικασία αγιοκατάταξης ξεκίνησε μόλις το 1660 και ολοκληρώθηκε τρεις αιώνες αργότερα στις 6 Μαΐου 1962.

πγπ

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου