3 ΙΟΥΝΙΟΥ μνήμη του Αγίου Καρόλου Λουάγγα και των συν αυτώ, μαρτύρων

 

Το 1920 ο Πάπας Βενέδικτος 15ος προέβη στην αγιωνυμία είκοσι δύο μαρτύρων που είχαν καταγωγή από την Ουγκάντα. Ήταν ένα γεγονός που προξένησε μεγάλη αίσθηση διότι τότε, πολύ περισσότερο από σήμερα, η δόξα του Αλταρίου ήταν συνδεδεμένη με συγκεκριμένους κανόνες φυλετικής, γλωσσικής και πολιτιστικής φύσεως. Και αυτή ήταν η πρώτη φορά που η Εκκλησία αναγνώριζε ως μάρτυρες πίστεως και άρα άξιους ευλαβείας κατοίκους της μαύρης ηπείρου.

Η ιστορία αυτών των μαρτύρων εκτυλίσσεται κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Βασιλέως Mwanga ΙΙ, ενός νέου βασιλιά ο οποίος παρόλο που είχε φοιτήσει σε σχολείο των πατέρων της Ιεραποστολής, δεν είχε κατορθώσει να μάθει ούτε γραφή ούτε ανάγνωση. Μάλιστα αμφισβητείται, κρίνοντας από τη συμπεριφορά του, ότι είχε «σώας τας φρένας». Η συμπεριφορά του επιδεινώθηκε όταν ήρθε σε επαφή με κάποιους εμπόρους από τους οποίους υιοθέτησε τις πιο αισχρές συνήθειες (χρήση ναρκωτικών, κατανάλωση αλκοόλ, ομοφυλοφιλία).

Στην αρχή της περιόδου της βασιλείας του ο Mwanga ΙΙ είχε την υποστήριξη και την συμπαράσταση των χριστιανών (καθολικών και αγγλικανών) οι οποίοι αντιτίθεντο στην τυραννία του μουσουλμάνου βασιλιά Kalema. Πολύ σύντομα όμως, ο Mwanga θα δει τον χριστιανισμό με διαφορετική ματιά θεωρώντας τον ως τη μεγαλύτερη απειλή για τις παραδοσιακές τοπικές φυλές αλλά κυρίως ως εμπόδιο στις ανηθικότητές του. Ο βασιλιάς, λοιπόν, υποκινούμενος από μέλη μιας ξεπεσμένης, ανήθικης και άσεμνης βασιλικής αυλής που εξυπηρετώντας τις ορέξεις του βασιλιά κατείχαν σημαντικές θέσεις, ξεκίνησε το 1885 έναν ανελέητο διωγμό εναντίων των χριστιανών της Χώρας. Πρώτα θύματα ήταν ο αγγλικανός επίσκοπος Hannington μαζί με ακόμα 200 χριστιανούς. Από τη μανία του βασιλιά δεν γλίτωσαν ούτε οι χριστιανοί που ήταν στην υπηρεσία του βασιλιά, μεταξύ των οποίων και ο άγιος Κάρολος Λουάγγα.

Στις 25 Μαΐου 1886 ο Κάρολος μαζί άλλους χριστιανούς και τέσσερις κατηχούμενους που κατόρθωσε να βαπτίσει στα κρυφά κατά τη νύκτα καταδικάζεται σε θάνατο.

Ο μαρτυρικός θάνατος των εκατοντάδων χριστιανών δεν έσβησε από την Ουγκάντα την πίστη. Αντιθέτως έγινε η αιτία και ο σπόρος πολλών μεταστροφών. Και βγήκαν αληθινά τα λόγια που ένας μελλοθάνατος είπε λίγο πριν πεθάνει: “Ένα ποτάμι που έχει τόσες πολλές πηγές ποτέ του δεν θα ξεραθεί. Όταν εμείς δεν θα υπάρχουμε πιά θα έρθουν άλλοι μετά από μάς”.

Ο Κάρολος Λουάγγα μαζί με ακόμα 21 νεαρούς συντρόφους αγιοποιήθηκε το 1964 από τον Πάπα Παύλο τον 6ο. Στον τόπο του μαρτυρίου του Καρόλου υπάρχει σήμερα ένα μεγαλειώδες προσκύνημα, ενώ λίγα μέτρα παραπέρα ένα άλλο προσκύνημα προτεσταντών έχει αναγερθεί σε ανάμνηση των χριστιανών μαρτύρων εκείνου του δόγματος.

πγπ

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου